Skogsfastigheter

Finansiera skogsfastighet som ensam

71 inlägg 42550 visningar 22 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

skogh  
#335098 Var uppe på min mark i dag och gick gränserna igen och kollade lite rent allmänt då man är i planerings stadiet. Har beslutat mig för att planta till hösten på 3 Ha och eventuellt göra ett litet vilt vatten om det inte blir kladd med myndigheter...
Hur som så går det en grusväg längs med ena långsidan intill mitt skifte och den såg ut att vinkla in i min bit i slutet så när jag körde hem så svängde jag in på den vägen för att titta. Där finns en bom som sitter vid infarten till vägen med en skyllt som säger " FÖRBJUDEN GENOMFART" då tänkte ju jag att det verkade skumt, jag följde vägen som slutade 30 m bakom min gräns i en grus täckt så jag vände och började köra tillbaka. Möts då av en bil som tydligt markerar att han tänker spärra av mig, OK bara att stänga av bilen och hoppa ut för att prata.
Det visar sig vara grannen som bor 200 m från mitt nyförvärv och han gör VÄLDIGT KLART för mig att här ska fan i mig ingen köra och när jag förklarade situationen så blev han än mer förbannad eftersom han försökt köpa "min" mark utan att lyckas både själv och genom bulvaner...
Säger både det ena och det andra om säljarna och den förra ägaren och försöker uppenbart få mig att känna skuld för att jag köpt stället.

slutade efter ca 15 min relativt lungt men absolut det mest otrevliga bemötande jag upplevt från en människa jag aldrig tidigare träffat.
Ganska uppenbart att han är sur över att han inte fick köpa.

Den första marken jag gick bet på trodde mäklaren att säljarna blivit hotade av grannen till den fastigheten och det var därför de valde att sälja till honom istället för mig trots att jag hade högsta budet. Är folk så förbannat ha galna att man inte kan unna någon annan något?

känns ju medium just nu att veta hur grannsämjan är innan bläcket torkat på köpebrevet :roll:

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

Hema  
#335110 Fy fasen vad tråkigt o höra. Men det finns några lösningar. Försöka få honom att förstå att du är inte den han bör rikta sin ilska mot. Höra om det finns någon möjlighet att göra något som gynnar er båda om det är någon väg eller annat som båda behöver nyttja, att man tydligt visar att man vill dra sitt strå till stacken osv. Att om han så gärna vill ha din mark så får han väl fixa en bättre motsvarighet till dig eller köpa loss dig för överpris. Säger inte att dessa hjälper, men det är några vägar att välja. Önskar dig lycka till.

Jag personligen finner ingen mening med att förstöra mina relationer med mina grannar, snarare tvärt om. Ju bättre de är desto enklare och trevligare blir det. Att kunna dela på grustransporter bl.a.

Användarvisningsbild

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

Huggar Herman  
#335142 Grattis till ditt förvärv!
Däremot är det ju riktigt trist att läsa om personer som inte kan bete sig som folk. Det tar ju bort ganska mycket av glädjen över något man sett fram emot en längre tid. Jag förstår verkligen inte den typen av beteende, och som Hema skriver, grannen har ju inte den minsta orsak att vara sur på dig.
Hoppas att det löser sig till det bästa med din nya fastighet och granne.

Avatar Fallback

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

jannee  
#335143 Jag däremot förstår helt och hållet grannen, för om nu inte skogh lagt sitt bud och köpt grannens grannfastighet hade kanske då i stället grannen blivit den nye ägaren.
Självklart är skogh den store boven och grannen lär ALDRIG bli god vän med skogh - så är det bara.
Avundsjuka är en sjukdom som ALDRIG går över och det finns INGA gränser med vad den kan ställa till med.
Troligtvis kommer skoghs granne att försöka ställa till med så mycket djävulskap han bara kan, det är något skogh bör vara beredd på.
Med det menar jag INTE att jag håller med skoghs granne men det finns alltid småsinta människor och när det gäller mark och pengar skyr visa personer inget - om inte annat se på Törnblad och Förlösamordet.
Nästa gång skogh kör in på grannens väg kan han räkna med att bli instängd, tänker skogh anlägga ett viltvatten kommer säkert grannen att överklaga så långt det går, o.s.v.
Man behöver bara gå till sig själv, vill jag köpa grannfastigheten när den blir till salu, självklart ska jag då ha den så billigt som möjligt och kommer det en utsocknes och bjuder över och jag själv inte ha råd att hänga med, visst blir jag avundsjuk och lite förbannad när jag få ge mig och självklart är det den nye ägaren som blir offer för min ilska och avundsjuka - ELLER?
Tyvärr är de flesta människor i alla fall sådana.
Den som mycket ha ska mer ha - är inte mänskligheten sådan? :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#335150 Grannens beteende är nog vanligt, se bara hur ofta det på skogsforum förekommer åsikter om att utsocknes förstör för de riktiga bönderna, genom att driva upp priserna

Användarvisningsbild

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

Huggar Herman  
#335153 Det märkliga är att det är ofta de som de som säger sig värna om äganderätten och den fria marknaden som har mest åsikter kring detta. Tiden för planekonomi och när lantbruksnämnden bestämde vem som skulle få köpa en fastighet är borta sen länge. Vi lever i en marknadsekonomi, vare sig vi tycker om det eller ej, och det är marknaden som bestämmer värdet på en vara. Om man anser sig ha rätten att köpa en fastighet under marknadsvärdet bara för att man gränsar till den bör man nog ta sig en lång funderare på hur man ska försvara en sån åsikt eller börja med någon annan verksamhet.

Avatar Fallback

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

skogh  
#335156 Mitt bud var 45000 mer än hans. På dold budgivning. Och 430 var mitt tak för just denna fastighet... jag kommer inte ha några ekonomiska vinningar på denna bit de närmsta 20 åren. Bara intresset och rekreation.

   TS
Avatar Fallback

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

Hema  
#335158 Jag personligen skulle hellre se en mindre privat köpare (då jag uppskattar det småskaliga) vinna över mig på någon grannfastighet än ett storbolag som inte delar likande tankar. Fast man kan ju lika gärna få en köpare som inte över huvud taget bryr sig om vindfällen osv. med ökat barkborrsangrepp som följd. Hur som helst kan man inte ha agg mot en köpare, dock mot hur denne ev. sköter sin bit mark om det får följder som drabbar min.

Användarvisningsbild

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

svampbob  
#335163
Huggar Herman skrev:Det märkliga är att det är ofta de som de som säger sig värna om äganderätten och den fria marknaden som har mest åsikter kring detta. Tiden för planekonomi och när lantbruksnämnden bestämde vem som skulle få köpa en fastighet är borta sen länge. Vi lever i en marknadsekonomi, vare sig vi tycker om det eller ej, och det är marknaden som bestämmer värdet på en vara. Om man anser sig ha rätten att köpa en fastighet under marknadsvärdet bara för att man gränsar till den bör man nog ta sig en lång funderare på hur man ska försvara en sån åsikt eller börja med någon annan verksamhet.


Jag tror sällan att den granne som vill köpa under marknadspris själv är sugen på att sälja sin fastighet till grannen under marknadspris.

Avatar Fallback

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

jannee  
#335165 Skoghs granne är säkert förbannad på sig själv eftersom det "bara" skilde ynka 45 tkr, men låter sin frustration självklart gå ut över skogh.
Personligen tycker jag dold budgivning är ett djävla skit, bättre när man kan få bjuda över varandra i en öppen, å andra sidan är det säljaren som bestämmer - och tur är väl det.
Är aldrig och kommer heller aldrig att bli populärt när utsocknes kommer och "roffar" åt sig. Så ser vi på landsbygden det i alla fall. Är ett djävla skit när utsocknes köper fastigheter bara för rekreation och penningplacering, en stor bov är dessutom Svenska kyrkan, inte sällan de ger överpriser. Vi som måste låna, till en del i alla fall, av köpeskillingen hänger absolut inte med.
Där är Tomas Nilsson ärlig när han nu säljer Videbäcksmåla 106, dock blir köpeskillingen något högre (runt 12 mille om nu inte kyrkan lägger anbud)

Avatar Fallback

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

Umea  
#335173 Så tragiskt att fullvuxna människor beter sig så illa !

Man kan nästan likna det med att man skulle bli arg på brevbäraren när man får ett brev man inte vill ha.

Hoppas det löser sig.

Vänliga hälsningar från Umeå

Avatar Fallback

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#335177
jannee skrev:Är aldrig och kommer heller aldrig att bli populärt när utsocknes kommer och "roffar" åt sig. Så ser vi på landsbygden det i alla fall. Är ett djävla skit när utsocknes köper fastigheter bara för rekreation och penningplacering,


Så varför säljer ni "på landsbygden" inte till er granne för ett lägre pris? Utsocknes pengar tar ni gärna emot!

Avatar Fallback

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

jannee  
#335179 Så här går det till.
En del säljer till utsocknes - även till kyrkan, men därefter drar dessa (säljarna) sin kos illa kvickt.
De som har lite vett och eller hut i kroppen säljer till någon inom socknen TROTS att priset oftast blir lägre. Dessa vill INTE att byn eller landsbygden helt ska dö ut.
Tyvärr tänker inte många i dessa banor - just därför står massor av hus - gårdar och förfaller, på sin höjd sommarbostad i några år därefter överges dessa också.
Inför bosättningstvång på fastigheten - inte då bara skattskriva ett barn som många gjorde när den regeln fortfarande fanns.

Användarvisningsbild

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

sundelius  
#335182
jannee skrev:Jag däremot förstår helt och hållet grannen, för om nu inte skogh lagt sitt bud och köpt grannens grannfastighet hade kanske då i stället grannen blivit den nye ägaren.
Självklart är skogh den store boven och grannen lär ALDRIG bli god vän med skogh - så är det bara.
Avundsjuka är en sjukdom som ALDRIG går över och det finns INGA gränser med vad den kan ställa till med.
Troligtvis kommer skoghs granne att försöka ställa till med så mycket djävulskap han bara kan, det är något skogh bör vara beredd på.
Med det menar jag INTE att jag håller med skoghs granne men det finns alltid småsinta människor och när det gäller mark och pengar skyr visa personer inget - om inte annat se på Törnblad och Förlösamordet.
Nästa gång skogh kör in på grannens väg kan han räkna med att bli instängd, tänker skogh anlägga ett viltvatten kommer säkert grannen att överklaga så långt det går, o.s.v.
Man behöver bara gå till sig själv, vill jag köpa grannfastigheten när den blir till salu, självklart ska jag då ha den så billigt som möjligt och kommer det en utsocknes och bjuder över och jag själv inte ha råd att hänga med, visst blir jag avundsjuk och lite förbannad när jag få ge mig och självklart är det den nye ägaren som blir offer för min ilska och avundsjuka - ELLER?
Tyvärr är de flesta människor i alla fall sådana.
Den som mycket ha ska mer ha - är inte mänskligheten sådan? :mrgreen:


Nu tycker jag du drar det lite för långt jannee.
Försökte för två veckor sedan köpa en tomt med tillhörande stuga som var avstyckad ifrån min stamfastighet. Blev dock mycket förvånad över intresset som var mycket större än jag trott.
Valde att kliva av när jag tyckte det blev för dyrt, givetvis var jag besviken och önskar att stället blev mitt :sad: .
Dock tog jag reda på vem köparen var och det visade sig var en kille jag snackat lite med på visningen. Skickade direkt ett mail och hälsade honom välkommen och skrev att han gärna fick höra av sig om det var något han undrade över.
Vi ska ju var grannar då måste man skapa en god relation

Lite tro på mänskligheten måste vi ha, annars kan vi lika väl lägga oss ner och dö :roll:

Avatar Fallback

Re: Finansiera skogsfastighet som ensam

Hema  
#335183 Jag kan väl kallas utsocknes, men jag har gått "All in", jag vill inget annat än att bli bättre på vad jag gör. Så säga utsocknes är nog att dra alla över en kam, samt så tror jag anledningen till att många jordbruksfastigheter står o förfaller, beror nog snarare på att det finns så lite pengar i verksamheten, än att folk låter dem förfalla med avsikt.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).