Skogsfastigheter

vi som har mindre än 100 hektar skog

22 inlägg 18631 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

hav  
#330235 ja god råd är mycket bra, en av orsakerna varför jag gjorde denna tråd, jag tror att vi är många som har mindre en 100 ha skog och vill få ut av den så mycket de går, och jag är övertygad och precis som jag har fåt här tipps och goda råd, för man blir lätt hemma blind där man är i sin skog.

tack för tippsen, diskussionen hoppas jag fortsätter

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

Hema  
#331692 Om nu inte marknaden var mättad av grot, så kan man ta ut allt + stubbar, men då anser iaf jag, att man tänker för kortsiktigt.

Om jag minns rätt, så gäller följande för en gran iaf. Om man låter topp och grenar stanna kvar minskar man försurningen med upp till 2/3 delar (67%), så på lite längre sikt bidrar detta till att man minskar på behovet av extra kalkningsåtgärder och gödsling. Så min mening är att vill man ta så mycket som möjligt med så liten påverkan som möjligt, bör man låta grotet ligga kvar.

Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

r93  
#331708 Har 50 ha mark varav 35 ha produktiv skog.

Planterar, röjer, tar hand om vindfälle, hugger ved..

Tänker nog börja gallra lite med.
Förra året gallrades 2.8 ha, för detta fick jag 3500:- netto, fick även rejäla stormskador i denna gallringen så jag fick ta ledigt från jobbet för att hinna med.

Framöver har jag 2,3 ha som behöver gallras, enligt skogsbruksplan 120 meter...jag borde klara detta på tre år, beroende på väder..
Jag förstår att man inte kan räkna hem någon timpenning, men jag är inte blyg för att jobba.
Skifterna är välskötta = ingen förröjning behövs....
Området södra gallrade åt mig förra året var inte speciellt bra skött, så dom fick förröja, där försvann väl nettot, men jag hade ingen möjlighet att hinna med det, tyvärr..

Detta har jag nu gått och funderat på i ett år.........

Räknar man ren ekonomi så måste det bli bättre att hugga runt 40 meter i snitt under tre år än att ta in någon annan och förmodligen få betala för det.

Fördelar:
Mer pengar på kontot
Bättre kondis
Man blir snabbare på att hugga
Ingen sönderkörd skog

Nackdelar:
Kan bli ett jävla slit, (vajerkran utan fjärrstyrning testar psyket flera gånger om dagen, ibland är det en jävla tur att man är ensam i skogen!!)
Blir det en rejäl vinter kan allt skita sig!!
Har aldrig gallrat innan.
Blir för mycket skogsjobb för min så här långt MYCKET förstående sambo, tredje barnet är på gång......

Jag är dock välsignad världens bästa granne med riktiga grejer som gärna hjälper mig att skota om jag bara drar ihop det först, han har hjälpt mig jättemycket med vindfällerna, bolla med frötallar är lite jobbigt med en vajerkran.........

Åsikter?
Hur gör ni själva som har smågårdar och heltidsarbetar?

Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

jannee  
#331709 Du är ju i din bästa ålder bara att ge järnet, i alla fall så länge familjen accepterar det. MEN låt INTE skogens skötsel gå ut över familjen.
En förstagallring går sällan eller aldrig med vinst = det du kan göra själv är m.a.o. pengar att spara eller förtjäna.
Ett smart och troligtvis försvarbart alternativ är att hyra in grannen för utkörning, m.a.o. bäst att du manuellgallrar själv, blir oftast betydligt bättre = stormfastare än efter en maskingallring. Gör nu bara inte samma misstag som jag gjort och många med mig - vi tar på tok för lite.
Finns ett ordspråk som säger att bäst gallrat blir det om grannen gör det eller vice versa.

Användarvisningsbild

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

machonisti  
#331712 Egna gallringar blev ditåt efter att jag skotade efter manuella huggare (brytningen 80-90 medan sådana ännu fanns). Från skotarhytten ser allt annorlunda mycket svårskotat om det är för tätt.

Avatar Fallback

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

BörjeH  
#331777 Arbetet med mindre arealer skog brukar många dela upp i det de gör själva och det de lejer till.

Själv gör jag följande:
-plantering
-röjning
-ev. mindre 1:a gallring
-vedhuggning och vindfällen

Det jag normalt anlitar för är:
-slutavverkning
-markberedning
-ev. grövre gallring
-skotningshjälp (utkörning av massa och ved)

Det viktigaste är plantering. Jag har mark både i söder och mellan-Sverige. I söder har vi en granplanta från Södra (Bredinge tror jag den heter) som är lite dyrare men växer 20% bättre än vitryska. Klart värt att lägga pengar på när du planterar! En del (Hyssna-bröderna) planerar redan på detta stadie stickvägar och planterar inte i dem - lägre kostnad.

Röjning är viktigt, granen piskas lätt av björk. Gör det själv, då bestämmer du hur din skog skall se ut.

Gallring börjar bli mer och mer ifrågasatt. De partier där jag fått stormskador i är de jag gallrat. Täta bestånd utan stickvägar klarar sig bättre i storm. Jag tror nog att det bästa här i söder är att plantera glest, röja tidigt och avverka tidigt utan gallring. De kallar det visst för "Ocean forestry". Jag har sett för många, fint gallrade bestånd, helt nedblåsta av Gudrun, Per, ...

I närheten av städer kan man sälja ved. Det är nog det mest lönsamma man kan sälja. Här är det oftast massavedspriser på löst travade mått. Brasved, om du kluvet och torkat det också, är mycket bra betalt.

I slutavverkningar anlitar nog de flesta maskiner, det är tungt och avverkningskostnaden i förhållande till timmerpriset är rimligt.

En bra markberedning med en harv gör det lätt att plantera, klart värt att betala för.

Utkörning av en professionell körare med en mindre maskin sparar mycket tid. Då kan du koncentrera dig på att hugga och behöver inte investera så hårt till en början. De kör inte fast så ofta heller...

Användarvisningsbild

Re: vi som har mindre än 100 hektar skog

machonisti  
#331784
BörjeH skrev:Arbetet med mindre arealer skog brukar många dela upp i det de gör själva och det de lejer till.

Utkörning av en professionell körare med en mindre maskin sparar mycket tid. Då kan du koncentrera dig på att hugga och behöver inte investera så hårt till en början. De kör inte fast så ofta heller...

Och så får du bli hemma och se efter familjen när entreprenören åker till ringfirman!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).