//Per A
AKKAMAAN skrev:Den slipmetod som jag tror mest på är en typ Dremel på en fil-jonte. Det finns en hä r i USA som heter Granberg G1012XT Precision Grinder
http://granberg.com/product/g1012xt-precision-grinder
Bild
Mange skrev:Inte nödvändigtvis lika långa.
filar jag lodrätt.
Fila utifrån och in ger mindre synlig råegg
AKKAMAAN skrev:Om skärlänkarna inte är lika långa så kommer den inte att skära exakt lika mycket. Om du tex har En mycket kort skärlänk mella två st långa skärlänkar, så kommer den korta skärlänken att att skära mindre, även om den har samma underställning som de omgivande längre länkarna.
Men det är helt klart att det kommer kanske inte att märkas om det bara gäller en kort skärlänk.
Faran ligger i om man har flera korta skärlänkar som alla sitter på samma sida av kedjan. Då kommer kedjan att börja dra snett...
AKKAMAAN skrev:Du menar att sågen står upprätt med bakre handtaget nedåt och svärdet pekar uppåt?
AKKAMAAN skrev:Om man får råegg när man filar inifrån, så försvinner den när kedjan tar sitt första skär. Råeggen är som du säger, oftast bara lite uppvikt krom.
Jag skall försöka göra ett enkelt test med splitter nya Oregon-filar där jag drar ett drag mot kromskiktet som du säger att du gör, sen ska jag ta en annan ny fil, och dra ett drag inifrån. Sen så ska vi studera skillnaden under mikroskopet. Min hypotes är att filen tar mer skada när man filar mot kromskiktet, utifrån och in...
Mange skrev:På mina pferd filars paket står det inget om vilken typ det är. Står bara No.412 exempelvis på 4,8mm.
De ger en betydligt jämnare och finare yta än Oregon eller Wallorb filarna ger.
Det här med yta är fasligt viktigt och en av grundstenarna i skärpan.
busholle skrev:När vi pratar filar och filningsriktning så är min erfarenhet att det håller skärpan bättre när det är filat utifrån och in. När det gäller filar till detta så är favoriten än så länge Wallorbe. De andra jag provat är Oregon och Öberg och i det valet är Öbergfilen okej och Oregonfilen förtjänar soptunnan.