Skogsfastigheter

El mellan 2 fastigheter

51 inlägg 30805 visningar 11 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

aalg  
#317150 Vet att diskussionen var uppe för några år sedan då en kompis skulle bygga en stuga, kontentan blev iaf en egen luftledning efter att ha läst och funderat ett tag. Dock var hela ledningen på egen mark och det var nog? samma fastighet. Kan kolla lite hur resonemanget gick med honom.
Vet iaf att i bostadsrättsföreningar så skippar man alla individuella abonnemang och har endast ett huvudabonnemang och sedan lägger föreningen kostnaden för strömmen på hyran. Om det går så borde väl en kabel funka också, eller?

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

Krokmark  
#317151 Som sagts tidigare så är spänningsfallet och utlösningsvilkoren inget man ska ta lätt på.
Till dylika sträckor så lär det behövas riktigt grova kablar, 150 mm2 eller större för att överhuvudtaget få fram 230/400V
Man ska ha i åtanke att ex EON inte tillåter serviser längre än 300 m och är det fråga om längre sträckor så projekteras oftast högspänning och efterföljande elskåp så nära brukaren man kan för att uppfylla utlösningsvilkoren och att kunna leverera ström av acceptabel kvalitet, fasspänning 400 V +-10%.
Med en kabel på 1 km så lär man få gå upp till ordentliga huvudsäkringar med efterföljande abonnemangskostnad.

Tänk noga igenom innan ni gör något sådant.
Dels är det behörighetskrävande att förlägga och koppla in kabeln, ägaren av anläggningen är ansvarig om det skulle hända något, ex brand eller personskada, att bråka om nätkoncession med elbolag ska man akta sig nog för.
De backar inte gärna på det de tror sig ha rätt till.

Användarvisningsbild

Re: El mellan 2 fastigheter

Bax  
#317154 Nope, gränsen går mellan byggnader med boende. Ekonomibyggnader etc minns jag inte riktigt därav svaret i mitt förra inlägg.
Om t.ex. ett äldre par flyttar ut och bor i "annexet" medan nåt barn flyttar in i mangårdsbyggnaden så skall det enligt lagen vara två skilda abonnemang.
Men så är det ju inte många som har.
Det finns en gråzon när det gäller "industrier/fabriker" om vad som måste ha eget abonnemang inom ett sådant område. Pumpexemplet jag nämnde tidigare är prövat, det behöver inget eget abonnemang. I just busholles fall tror jag dock det kommer att stupa på de praktiska sakerna. Att dra 1km kabel när man redan är en bit bort från matningen gör att det skiter sig med utlösningsvillkoren.

Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

aalg  
#317175 Nätkoncessionen har ju "nätbolaget" men om båda elanläggningarna äga av samma person så anses de som EN elanläggning. Då behövs det bara ett abonnemang från nätbolaget. Det är väl så man kommer runt kravet på enskilda abonnemang o bostadsrättsföreningar också.
Är det verkligen behörighetskrävande att lägga kabeln? Jag tror inte det, är det inte bara inkopplingen som kräver behörighet? 1km kan väl vara lite långt kanske, men 200m måste ju absolut funka. Beror väl på hur mycket effekt man behöver och till vad också. Vad gäller ansvaret för elanläggningen så är det väl ingen fara så länge det är rätt kopplat.
Visst, det behövs grova kablar om avståndet drar iväg men någon större huvudsäkring behöver du inte.

Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

opekka  
#317176 Elkabel får inte dras över en fastighetsgräns av någon annan än den som har koncessionen i området, alltså monopolet för elnät som är utgivet av staten.

Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#317178 Får väl inte korsa fastighetsgräns? Inom fastighteen är det OK, som jag förstått. Så styckar du av mangårdsbyggnaden, blir det ett extra abb.

Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

aalg  
#317180 Då får man väl göra en fastighetsreglering då ;)

Användarvisningsbild

Re: El mellan 2 fastigheter

Bax  
#317199
aalg skrev:Är det verkligen behörighetskrävande att lägga kabeln?


Visst, det behövs grova kablar om avståndet drar iväg men någon större huvudsäkring behöver du inte.


Japp, det är behörighetskrävande.

Du har rätt i att det inte behövs större säkring. Ju längre den blir ju mindre får kabeln säkras, blir den för lång så går det inte överhuvudtaget att avsäkra den, den faller utom villkoren, eller så måste den säkras så lågt att man kanske inte kan ta ut den effekt man vill i änden.

Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

aalg  
#317202 Är det annorlunda för en jordkabel då? Har för mig att i hus får man dra kablar själv, det är bara inkopplingen som kräver behörighet.

Användarvisningsbild

Re: El mellan 2 fastigheter

Bax  
#317216 Nä, du har för dig fel.
t.o.m. rör-/slangdragning i hus är behörighetskrävande.

Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

aalg  
#317218 Ja, jag kanske har det. Tyckte mig ha läst/sett nånstans att man kunde dra kablarna själv om en elektriker sedan kom och kopplade in allt och "godkände" det. Men jag kan som sagt minnas fel. :???:

Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

Krokmark  
#317226 Det kan vara en farlig anläggning fast det är rätt kopplat, speciellt om det handlar om långa kablar.
Då det tar väldigt lång tid för säkringarna att känna av fel och således kan det brinna länge innan strömmen går.
Du kan säkert behålla bef huvudsäkringar men du ska även uppnå selektivitet i anläggningen och samtidigt uppfylla utlösningsvilkoren vilket betyder att storleken på säkringen vid 1 km knappast klarar driva mer än på sin höjd ett par lysrör.

Behörighetskravet har du redan fått svar på så det lämnar vi därhän.
Alla dessa "har hört" och "vet" är grunden till många farliga anläggningar varje år.
Man ska ha respekt för el och dubbelkolla allt man hör innan man gör något själv.
Har sett lite för många som kan själv...

Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

aalg  
#317238 Jodå, håller med om att man ska kolla så att allt blir rätt. Och absolut så ska man ha respekt för el.
Vad du menar med selektivitet i anläggningen har jag ingen aning om och precis som du säger så kan man inte driva så mycket i slutändan av kabeln, men om man bara är ute efter att driva en glödlampa så "går" det. Sedan snackar vi väl inte om 1km kabel, inte jag iaf, men 200m kan ju vara möjligt.
Självklart är det bättre med en högspänningsmatning och en trafo men någon ska ju vilja betala det också. Så frågan är väl inte vad som är bäst, utan OM det går.

Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

Krokmark  
#317247 Selektivitet innebär förenklat att närmaste säkring ska ta ev överlast och inte huvudsäkringen.
Du kan från huvudsäkringen till förbrukare ha säkringar i flera nivåer och de ska lösa i fallande ordning räknat från förbrukaren.
Har du 20A huvudsäkring så blir nästa steg 16A och efter det 10A, 6A, osv...
Huvudsäkringen tar ju hela anläggningen(20A), nästa säkring tar ex garage(16A), I garaget sitter flera säkringar som vardera säkrar av ex 3 vägguttag(10A), vid fel i ett vägguttag så ska dess säkring gå och inte någon av säkringarna i de högre nivåerna.

Sen ska enligt mig alla kabelförläggningar över ca 30 meter beräknas för utlösningsvilkoren av en behörig installatör.

Vad min inte ska glömma är också att utlösningsvilkoren styrs till viss del av förimpedansen i anslutningspunkten mot nätägaren, enkelt förklarat att mycket styrs av hur bra nätägarens kablar mår och hur bra utrustning de har i sitt nät.

En abonnent får inte belasta nätet med mer än vad nätägaren kan leverera.
Behöver man öka sin belastning så måste nätägaren först göra en kontroll och ev förstärka matande elnät innan.

Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

aalg  
#317259 Tack för förklaringen :smile:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).