Skogsfastigheter

Vägsamfällighet, vad gäller och hur gör ni?

8 inlägg 10659 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Vägsamfällighet, vad gäller och hur gör ni?

svenivar  
#317164 Hej!

Det här är en känslig fråga, då det rör en gemensam väg... Moderator får flytta tråden om jag hamnat fel.

Jag bor på en fastighet med en framfartsväg som delas med grannfastigheten, som såldes för ett antal år sedan. Köparen är samma person som på sitt "egna vis" brukat jord och skog sedan många år tillbaka.
Jag bor närmst bygatan, och har ca 250 meter ner till densamma, grannfastigheten ligger ytterligare ett par hundra meter in på vägen. Grannen kör således på vägen förbi mig för att komma till sitt, så långt allt klart.

Jag är inte osams med grannen, och vill inte heller bli, men det här med vägen är något som måste benas ut.
Det har varit "diskussioner" gällande vägen, mellan honom och personen som ägde min fastighet före mig.
Han kör, och har så gjort i alla år, utan att lägga ett gruskorn på vägen den första biten (som jag nyttjar), sista biten som går över hans mark sköter han åtminstone hjälpligt, men det är ju till klen tröst för mig, som får hålla väg för hans traktorkörningar i tid och otid.

Hans markbrukande är en egen särart i sig, det körs dagligen med traktor för att hämta en eller två rundbalar i taget - året om, vare sig det är tjällossning eller ej.
Värst av allt är när det ska våras, för då går dyngspridaren (som för övrigt var omodern och för liten, i mitten på åttiotalet) i skift, med förhöjningslämmarna bågnandes åt sidorna spills det dynga hejvilt på vägen, och i kombination med jorden som traktorn drar med sig så är förödelsen total.
Jag kan väckas en söndagsmorgon klockan sex av att han böjar köra skit så skjortan står rakt ut.
Han rensar oftast av vägen vid dagens slut, men det är till klen tröst när jag vet att nästkommande dag är en repris av föregående.

Jag kan ju såklart aldrig under våren glädjas åt en nytvättad bil, eller en hyfsad väg, men jag försöker se positivt på framtiden. Det är naturligtvis helt ohållbart att bedriva jordbruk på det här viset, han kör omkring som han alltid har gjort, helt utan att modernisera eller utveckla. Det är väl lite därför man stått ut, för att han är den siste i sitt slag, en riktig bakåtsträvare med hackelseverk, tegplog och allt.

Jag tänkte rusta vägen, genom att skära kanterna och dra nya riktiga vägdiken, och införskaffa en vägsladd. Investeringskostnaden i sladden skiter jag i, jag har fler vägar att sköta och en grävmaskin att fixa diken med så det är inte problemet.

Jag har inte något problem med muntliga överenskommelser och så, men i det här fallet ska jag ordna skriftligt på vem som gör vad, -både rent ekonomiskt och i praktiken.

Eftersom han ska längst in på vägen är det väl inte mer än rätt att han står för, säg 65-75% av kostnaden för vägunderhållet?

Jag undrar hur ni har det med era vägar, har ni några tips på hur ni sköter underhåll och det ekonomiska rörande era vägar?



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Vägsamfällighet, vad gäller och hur gör ni?

Seb macahan  
#317170 Ni bör räkna ut andelstal på vägen. Jag tror man kan få hjälp med det från transportstyrelsen. Andelstal är nyttjandegrad av vägen tillsammans med sträcka. Den ligger till grund hur stora kostnader respektive ägare är del i

Användarvisningsbild

Re: Vägsamfällighet, vad gäller och hur gör ni?

Göt  
#317173 Jag skulle nog gå in till lantmäteriet och kolla vad de har för dokument om vägen är det ett servitut eller är det kanske så att ni era fastigheter har andelstal i vägen eller hör den till en större vägförening??? Om det är ni två som äger vägen kan ni väl kanske göra en deal du dikar vägen och han kör på grus. Men undvik för sjutton att göra er osams det går fort att göra men kan ta fruktansvärt lång tid att ta sig ur.

Avatar Fallback

Re: Vägsamfällighet, vad gäller och hur gör ni?

opekka  
#317181 Det är lätt att bli osams, särskilt i detta fall. Finns inga överenskommelser på papper eller hos lantmäteriet har grannen ingen rätt att köra på vägen. Gammal hävd eller "så har vi alltid gjort" finns inte om saken ställs på sin spets.

Skulle du (vilket jag inte tror du vill göra) bomma igen vägen kan han begära lantmäteriförrättning och så tvingas du och han in i en vägsamfällighet eller något liknande. Lantmäteriet är inte billiga i fall som dessa.

Låter som en situation som kan kräva stor diplomati. Det enda är väl att ta upp diskussionen om att du vill rusta vägen och höra hur han ser på att jobb och kostnader ska fördelas.

Andelstal räknas ut bland annat beroende på fastigheternas storlek och hur mycket av vägen som varje fastighet behöver. Jag kan inte fördelningen eller nyckeltalen men om hans fastighet är större och ligger längre bort på vägen faller det mesta på honom.

Avatar Fallback

Re: Vägsamfällighet, vad gäller och hur gör ni?

svenivar  
#317183 Tack för svar!
Ja det rör sig om någon form av samfällighet vad jag vet, jag får väl kolla med lantmäteriet och kolla om det finns nånting skrivet. Annars blir det väl att börja på ny kula och räkna ut andelstal som ni säger.

Jag önskar att det hade räckt med en överenskommelse att jag dikar och han kör på grus, men jag tror inte att jag tänker nöja mig med muntligt i något avseende, eftersom vägen ska skötas även i framtiden.

Ett papper vore bäst för att undvika osämja, och så får det nog bli i det här fallet.

Om någon sitter på fler tips, eller någon form av standardformulär/beräkningsförarande så vore jag tacksam!

   TS
Avatar Fallback

Re: Vägsamfällighet, vad gäller och hur gör ni?

jannee  
#317193 Spårgrusa upp till dig med 030 eller 060 bergskross, lägg på duktigt, kör bonden så mycket som du säger kör han fast bergskrossen, kommer till slut att bli en kanonfin väg.
Vanligt väggrus är som att kasta pärlor till svin.

Avatar Fallback

Re: Vägsamfällighet, vad gäller och hur gör ni?

elis  
#317194 Här finns en del länkar och tips: viewtopic.php?f=20&t=21871

Avatar Fallback

Re: Vägsamfällighet, vad gäller och hur gör ni?

svenivar  
#317212 Tack, där fanns väl en del matnyttigt i den tråden, så jag vet var jag ska börja dra om iaf.

Ja kanske vore det nåt att grusa upp med bärlag istället för att jag som nu lägger på ett kärrelass 018 om året.
Vägen skulle kunna vara helt ok om den bara sköttes lite bättre, och man hade en sladd att dra upp bombering med, men det där har fallit tillbaks totalt. Man har liksom inget sug att ligga och sladda, köra grus och göra sig till för en som verkar strunta totalt i att man vill ha en hyfsad standard.

Jag börjar med att maila lantmäteriet.

Tack ska ni ha!

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).