Skogsfastigheter

Rimligt arvode till en ställföreträdare?

26 inlägg 11637 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Rimligt arvode till en ställföreträdare?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31226
Jasi skrev:
Niking skrev:Jag är på väg att tillsammans med två syskon ta över en skogsfastighet på ca 190 ha produktiv skog (samt ca 20 ha utarrenderad åker). Min andel blir ca 50 %.

Enligt lag (1989:31) om förvaltning av vissa samägda jordbruksfastigheter http://lagen.nu/1989:31 så ska (vid fler än två delägare) en ställföreträdare utses, som (enligt § 3) ska svara för den löpande förvaltningen av fastigheten samt företräda ägarna gentemot tredje part. Enligt § 11 så har ställföreträdaren rätt till "skälig ersättning" i för detta arbete. Det blir förmodligen jag som utses till ställföreträdare.

Vad är en skälig ersättning för ställföreträdaren? Bör den vara per nerlagt timme eller ett årligt fastpris? Hur bör ersättningen uppräknas för att kompenseras för inflationen. Vad anser de ärade medlemmarna på detta forum?
/Niklas


Det är ju dina syskon så jag tycker inte att du skall ta betalt för kontorsjobbet. Jag är ställföreträdare för en fastighet själv och tar inget betalt. Det bästa är att leja ut skogsjobbet annars kommer Ni att bli oense. Vid beslut gäller majoritetsbeslut så om du har 50 eller 51% är stor skillnad.


Mja, vid ett likaläge har ställföreträdaren utslagsröst. Något som enligt lag inte kan förhandlas bort.
/Niklas
Senast redigerad av Niking ons 25 jun 2008, 21:38, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild
Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31229
nisse skrev:
Mangan skrev:Samägda skogsfastigheter rekommenderas ej av ledande forskare! ;-)


Instämmer helt!

Jag förstår att du,av eget intresse,gärna både planerar och till viss del utför skogarbete, men här bör du tänka till en extra gång.Det är upplagt för trassel.

Ofta är det inte syskon utan deras respektive som kan driva på.Bara en tidsfråga innan någon börjar misstänka att du skor dig lite extra just för att du har möjlighet.Misstanken luftas för ngn bekant som lägger till ngn detalj och för det vidare.
Efter ett antal år är du den som tjuvhugger ved,saltar fakturor och har raserat den skogsförmögenhet som tidigare generationer slitit ihjäl sig för att bygga upp.
Släktens ekonomiska trygghet är förstörd och ALLT är ditt fel. Fy på dig!!

/Nisse


För att minimera risken för att delägarnas respektive lägger näsan i blöt, så kommer fastigheten att vara delägarnas enskilda egendom. F.ö. så är fastigheten inköpt av de gamle för ca 23 år sedan och alltid varit en utgård drygt 2 mil från själva familjegården.

F.ö. så bygger ju hela idén på samägande på att det finns ett grundläggande förtroende mellan delägarna. Om detta förtroende försvinner, så lär det vara lika bra att sälja fastigheten på den öppna marknaden.
/Niklas

   TS
Användarvisningsbild
Zixten  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31230 Kom överens med dina syskon(?) om ett fast pris per planterad planta, för varje ha röjd plantering, för varje kubik som ni säljer, så kan ingen komma och säga att du lägger på ett par timmar i alla fall!
Vad som sen är rimlig ersättning får ni ju försöka att komma överens om...

Avatar Fallback
T-Jack  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31238 Hej

Kan delge hur det blev när jag tog över fastigheten.
Förslaget från vissa sterb.delägare var att jag och två andra
skulle dela på ägandet (lika del för alla).
Jag gick inte med på delägandet, jag begärde helt eller inget.
Antingen fick dom andra acceptera opartisk värdering
och betalning efter det.
Eller så fick fastigheten gå till öppen auktion med risk för
att hamnar utanför släkten.
Jag gav dom "moroten" att hemmgården är tillgänglig,
för dom som kommer på besök iom alla är utflyttade från orten.
Jag hadde byggt eget hus vid sidan om fastigheten
med egen tomt osv..
Visst svider det att betala men det får man tillbaks
sinom tid.
Det gäller att resp (om man har det) är införståt att
ekonomin blir ansträngd ett antal år, utlandsresor
nya bilar osv. är inget att tänka på :D :D

nu har jag babblat nog.......... 8)

Avatar Fallback
nässjömåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31275 Nu skall jag inte måla f_n på väggen men det finns en liten sak som du bör betänka. Om ni samäger fastigheten och den är varje delägares enskilda egendom, vad händer då om en delägare går bort? Man kan inte juridiskt skriva ett kontrakt där man hävdar hembjudan vid frånfälle/vilja att hoppa av tåget. Detta är prövat i domstol och håller inte. Nästa steg är att den botrgångnes maka/make övertar genom arv, det kan bli knepigt om denne inte vill ha kvar sin del utan endast max kronor vid försäljning. Ytterligare ett steg den avlidnes barn tar över genom arv. Är de under 18 år så utses en företrädare för barnen. Om denna har en annan inställnig än övriga delägare så har man riktiga bekymmer. Håller därför med föregående inlägg som förespråkar enskilt ägande. Löste ut mina syskon för två år sedan och allt fungerar mycket bättre nu, även relationer till syskonen.

Avatar Fallback
T-Jack  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31349 Hej Niking

du kan info. oss hur det går för dig. :?:
hoppas att du inte blev helt förvirrat av våran
rek.. :? :?

Användarvisningsbild
Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31367
T-Jack skrev:Hej Niking

du kan info. oss hur det går för dig. :?:
hoppas att du inte blev helt förvirrat av våran
rek.. :? :?


Nejdå, det är ingen större fara än så länge. 250-270 kr/tim för motormanuellt arbete och ca 200-240 kr/tim för administrationen, enligt dig T-Jack, som också understryker vikten av att allt debiterbart arbete ska dokumenteras. Övriga förslag om ett fast hektarpris för röjning m.m. blir nog svårare att genomföra, då förhållandena varierar en hel del på fastigheten. På vissa skiften behövs bara några få vargar tas bort (medelst motorsåg, ej röjsåg). På andra ställen krävs en mer regelrätt röjning.

Läget är just nu så att en time out är begärd av brorsan, annars skulle nog gåvobrevet redan vara skrivet. Bättre ta tid på sig och resonera sig samman än att hasta igenom en oklar situation.

Beträffande omyndiga syskonbarn, så är de bara två till antalet, där den ena är 17 år och den andra är 14 år, varför risken att behöva blanda in förmyndare blir nog ganska liten. Övriga aktuella syskonbarn (3 st.) är redan myndiga och alla tog nyligen studenten. De ingifta är två stycken och åtminstone den ena kan tänkas lägga näsan i blöt.
/Niklas

   TS
Användarvisningsbild
OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31373 Ni har ju en rejäl fastighet att förvalta.

Jag föreslår att du begär 10 000 kr/år för uppdraget att vara ställföreträdare. Dina löpande utlägg skall du (eller dina syskon) givetvis ha betalt för och det har du ju koll på då du utför bokföringen.

Sedan skulle jag börja med att leja in entreprenörer för det praktiska arbetet, då får ni ju svart på vitt vad marknadens prisnivå är.
Därefter torde det inte vara några problem att komma överens om en skälig ersättning till delägare som utför det arbete som annars sätts ut på entreprenad.

Användarvisningsbild
Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#34398 Nu har det rört på sig! Brorsan blev utsparkad från affären av de gamle, så nu är det bara jag och mellansyrran kvar. Då behövs ingen ställföreträdare längre. Gåvobrevet är undertecknad så på måndag blir jag och mellansyrran skogsägare (50% var)!
/Niklas
Senast redigerad av Niking mån 01 sep 2008, 00:47, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Avatar Fallback
nässjömåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#34475 Gratulerar och lycka till med skogen!

Användarvisningsbild
Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#34484 Tackar!
/Niklas

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).