Skogsfastigheter

Köpa skog norr om polcirkeln

30 inlägg 12387 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#304984 Som köpare kan man ju finansiera affären med te.x. kontanter, lån och/eller avverkningar.
Vanligt är att en viss del betalas med kontanter, uppskattas av banken om man ska låna.
Ska man låna så vill banken helst inte låna till slutavverkningsbar skog, den kan ju snabbt försvinna
som säkerhet. Dock är låneräntan så låg idag att den ofta understiger den löpande tillväxten på skogen.
Dock är nackdelen att nya pantbrev kan krävas. Du kanske kan sälja befintliga pantbrev till köparen?

Ofta är det fördelaktigt för säljaren att inte avverka innan försäljning.
Det kan ju vara så att köparen har en bättre skattesits än säljaren vad gäller avverkningsinkomster.
Fördelen för köparen att betala ett högt belopp för skogen är att det är bra för räntefördelningsunderlaget, viket ger honom en lägre skatt på näringsinkomster.

Därför avverkar köparen ofta vid köp för att åtminstone delfinansiera köpet.
Vid släktköp är det vanligt med att åtminstone delfinansiera med reverser mellan köpare säljare.
Fördelen att man sätter ju räntan själv och slipper pantbrev. Nackdelen är att ett visst beroende finns kvar. Den som är skuldsatt kan då INTE köpa en sportbil!

För köparen spelar det ingen roll vilken fastighet som avverkas eller belånas.
Med lite tur kan köparen åberopa rationaliseringsförvärv, dock har reglerna på senare tid skärpts.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

Schenke  
#304985 Jaha de fungerar på de viset tackar. Du skriver att nya pantbrev behövs ?? Jag har inga pantbrev på min andel nu. Och de finns inga lån eller liknande på hela fastigheten nu den är helt belånad.
De är ju 6-7 delägare i denna skogsfastighet där jag har en andel.
Vill som sagt bli utköpt och slippa min andel och vill ju få så bra betalt som möjligt inom skäliga gränser såklart.

Avatar Fallback

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

Schenke  
#304986 Fastigheten är helt OBELÅNAD skulle de stå skrev fel innan ;)

Avatar Fallback

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#304997 Eftersom som Zalman ser det från ena sidan, så ser jag det från andra sidan. Så får du själv fundera ut en kompromiss.

Det finns andra värden än pengar här i livet, och det gör att de delägare som vill ha kvar fastigheten i släkten/köpa ut andra/etc borde vara beredda att betala mer än din andel av marknadsvärdet för hela fastigheten. Att utnyttja att andelen är "inlåst" av de andra ägarna för att betala under marknadsvärdet för en släktgård/gåva/eller vad det är, och går man då och baktalar sina släktingar/vänner/delägare hos grannar för att slippa betala marknadsvärdet, då har man redan visat att pengar står över allt annat, och då är det bara att lägga ut på auktion.

Lite hårddraget, men jag tycker nog att bägge parter har lika mycket ansvar för att hålla sams. Om man ser en rättighet i att köpa andelar under marknadsvärdet, då tar man inte det ansvaret.

Lagen om att sälja gemensam fastighet på auktion har tillkommit för att delägarna skall kunna få ut sin andel, och inte sitta som gisslan hos majoriteten.

Avatar Fallback

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

Schenke  
#305027 Tack Mangan för svaret har själv varit inne lite i samma tänk som du :)
Ne de ska ju vara en bra affär för båda parter och marknadsvärdet tycker jag låter rimligt i mina öron.
Precis som du skriver så måste ju varje enskild delägare känna att man kan ha tillgång till sin egen andel och sälja till marknadsvärde och inte behöva sälja till underpris bara för att man vill bli utköpt.

Avatar Fallback

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

jannee  
#305030 I mitt tycke måste marknadsvärdet av en andelsfastighet vara betydligt lägre än fastighetens verkliga värde. Du är låst gentemot de andra markägarna, förbättringar eller förändringar som du själv gör eller tänker göra får du bara själv en liten del av.
M.a.o. resonerar jag så här: Är fastighetens totala värde 5 miljoner borde ju då en 1/9 vara värd 555 000. Jag skulle dock ALDRIG betala 555 000 för 1/9, då betydligt bättre att köpa en mindre fastighet för samma belopp och vara ensamägare. Är rent ut sagt ett dj**la skit att ha något tillsammans med någon, ännu värre om man är fler än två.
Av den orsaken tror jag INTE att du ska ha den förväntningen att du ska få ut ett HÖGRE pris än marknadsvärdet - tvärtom.

Avatar Fallback

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#305037 Om han inte får ut 1/9 av totala värdet, utan delägarna hade konstrat, så är det lämpligt att sälja genom auktion. Om man då är beredd att köpa hela själv, är man i bra position. Oftast inser någon delägare hur det ligger till och köper ut andelen till bra pris.

Risken att fastigheten annars försvinner alla ur händerna är stor.

Avatar Fallback

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

jannee  
#305045 Återstår att se vem som får ett "bra" pris. Om det nu blir Schenke ELLER någon av de andra delägarna. Optimistisk tro att någon helt utomstående lägger ett "bra" pris.
Kräver man öppen auktion har garanterat släktfejden blossat upp :mrgreen:
Ska ändock bli intressant att följa utvecklingen - förhoppningsvis får vi detta :?:

Avatar Fallback

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

Avslutat-03  
#305051 Nu har väl denna tråden kapats fullkomligt. TS ville ha köpråd för en fastighet norr om polcirkeln men nu diskuteras bara en försäljning av en andel av en fastighet. Något det finns en helt egen tråd om.

Ang. köpa skog norr om polcirkeln bl a för jaktens skull så kan det vara en bra investering. Även en liten mark kan berättiga jakträtt i ett gigantiska viltvårdsområde med stora möjligheter till småviltsjakt. Älgjakten kan vara lite besvärligare, inte minst eftersom det kan vara fråga om dubbelregistrerad mark.

När det gäller skogsskötseln så tipsade någon om att det är bättre med bergsimpediment än myrimpediment pga möjligheterna att avverka och driva ut virket. Vill då bara upplysa om att avverkning på impediment är förbjudet enligt Skogsvårdslagen.

Användarvisningsbild

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

Davvi  
#305058 Inte för att vara sån och Andreas77 var också inne på det, men min tråd handlar inte om att riskera en släktfejd för att finansiera en sportbil utan den diskussionen får ni ta i en annan tråd.

Om vi nu ska återgå till att bolla ämnet som egentligen var tanken med tråden, så har ju en del saker kommit upp iaf.
För att klarna upp det hela lite och vad jag vill med ett skogsköp, så är jag bosatt här uppe och har således bra koll på dubbelregistrering etc och ingår idag i ett jaktlag med jakträtt på både hög och småvilt men många jägare på liten kvot gör jakten kortare än min och hundens jaktlust.

Eftersom det funkar så här uppe, att man antingen måste vara markägare eller släkt i de flesta fall för att ens ta upp ämnet del i jaktlag, utan goda kontakter så verkar det enklaste att helt enkelt köpa lite mark som ingår i ett VVO eller liknande.
Utöver det har jag ett intresse för skog och skogsvård och även om jag idag pysslar lite med sånt, så är det ju ändå inte MIN skog.

Så för att göra det enkelt, syftet med tråden var att bolla "bra att veta" för att köpa ett litet skifte, med syfte att få tillgång till mer älgjakt - helst då Oktoberjakt och få en liten skog att ta hand om, för mitt höga nöjes skull.

Sportbilar och släktfejder hänvisas till lämpligare tråd.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

Skogshuggarn  
#305063 Det spårade lite här, och har bara "skummat tråden" gällande förvärvmöjligheter (pantbrev/avverkning eget kapital osv).
Rätt och bra alltihop!, men det viktigaste är iaf att du har någon form av "lånegarantier" från banken innan du huvudstupa hoppar in i tex budgivning/auktion mm.

Avatar Fallback

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

Skogsinvest  
#305135 Min kommentar gällande för och nackdelar med olika impediment som Andreas77 hänvisade till var för att förtydliga att det är enklare att driva virke under sommarhalvåret över berg än myr. Det avser dock avverkningar i produktionsskog och transport drivning över impediment. Det blir särskilt tydligt om man äger ett långsmalt skifte som är delat av ett eller flera impedimentsområden. När det gäller lagen så är jag helt på det klara med att det inte är tillåtet att avverka på marker som producerar under 1 m3sk/ha/år. Dock finns det ofta mindre områden som är gränsfall till impediment insprängt i impedimentsområden och där brukar det gå att plockhugga. Min upplevelse är att det ärvanligare med detta på berg- och hällmarker än myr.

Avatar Fallback

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

Schenke  
#305226 Ber om ursäkt för att de spårade ur med annat än vad dit ämne gällde!
Jag startar min diskussion i ett nytt ämne ;)

Avatar Fallback

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

alias  
#305372
Andreas77 skrev:...När det gäller skogsskötseln så tipsade någon om att det är bättre med bergsimpediment än myrimpediment pga möjligheterna att avverka och driva ut virket. Vill då bara upplysa om att avverkning på impediment är förbjudet enligt Skogsvårdslagen.


Detta gäller, mig veterligen, för biologiska impediment (naturgivna förutsättningar att, under optimala förhållanden, producera mer än 1 m³sk/ha/år under en omloppstid - ståndortsindex T12 borde ligga i det häradet).

Det finns ju även det som kallas tekniska impediment (t.ex. branta eller blöta områden - de kan vara bördiga, men svåra att avverka och forsla bort virket ifrån) och ekonomiska impediment (drivningsmässigt svårtillgänglig skog kan vara ekonomiskt tveksam att bruka - t.ex. beroende på glesa skogsbilvägnät, vilket ger lång och dyr skotning) - dessa har jag ej sett något förbud mot att bruka (om man nu mot förmodan skulle finna det drivningsmässigt möjligt, eller ekonomisk intressant).

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Köpa skog norr om polcirkeln

Skogen i boden  
#307656 Ang lånebiten , jag köpte en fastighet i höst och finansierade en del med lån hos länsförsäkringar . De hade regeln att du fick bottenlån till 75% av värdet på den icke slutavverkningsbara skogen . Så om man köper ungskog/impediment kommer man rätt långt på lånebiten . Sen gissar jag att kubikpriset runt polcirkeln inte borde ligga på mer än 150-175 kr , kanske nån krona högre om det är en liten fastighet. Har legat en del på hemnet i överkalixtrakten som legat ute väldigt länge med prisideer runt 175 kr

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).