Skogsfastigheter

Lön till skogsarbetande son?

22 inlägg 9714 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Lön till skogsarbetande son?

svampbob  
#298719 Jag har som ledstjärna att barnen inte ska ha för bra betalt. Att dom ska lära sig att det inte finns några lätta sätt att tjäna pengar. När dom har jobbat åt mig har jag betalat ut mellan 70 och 130 kr/tim.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Lön till skogsarbetande son?

Robertberg  
#298729 Jag jobbar så mycket jag hinner hemma på gården, ställer inga krav på lön av farsan och räknar inte heller några timmar då jag får så jag klarar mig från jobbet. Brukar få en peng vid slutet av året när vi ser hur mycket pengar som är kvar.
Men så förutsätter jag att jag har en fördel vid ett kommande generationsskifte.

Användarvisningsbild

Re: Lön till skogsarbetande son?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#298732 Är dina syskon verkligen införstådda med det? Annars lär du få ett litet h-vete den dagen då arv ska skiftas 😡
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Lön till skogsarbetande son?

Robertberg  
#298750 Nja, vi har inget uttalat. Men de vet hur mycket tid jag lägger på att hjälpa gubben. Han vet ju också hur mycket av min lediga som jag lägger på att hjälpa honom.
Helt klart är det något att vara uppmärksam på, vi får väl se om några år om jag behöver bli förbannad eller inte :)

Användarvisningsbild

Re: Lön till skogsarbetande son?

sundelius  
#298751 Vill bara tillägga ngt som inte har förekommit i diskussionen här.
Ett stor eloge \m/ till dig som försöker få den yngre generationen med på banan på rätt sätt, ngt jag saknar. Blir till slut bara gamla griniga gubbar som går kvar i skogen.
Tycker inte 17 år är för tidigt att gå med röjsåg, jag började betydligt tidigare

Avatar Fallback

Re: Lön till skogsarbetande son?

jannee  
#298789 Var själv 13 - 14 år när jag började använda motorsåg. Morfar hade köpt in en ny Jonsered, han använde den endast för att aptera, kvistning skulle fortfarande vara yxans arbete. Själv tyckte jag att det var ett jä**la jobb att kvista, naturligtvis ville jag prova om det inte skulle gå med motorsågen. Naturligtvis gick även detta, kanske inte så fort men betydligt snabbare än med yx. Fortsättningsvis fick morfar fälla och bestämma längden på timret medan jag kvistade.
På den tiden fanns inga skydd. Varken kastskydd, hörselskydd, skyddsbyxor eller skyddstövlar - lustigt att man bara överlevde.

Avatar Fallback

Re: Lön till skogsarbetande son?

isteskog  
#298792 Jag var 15 när jag fick börja prova på att röja, först underväxtröjning, sen slyröjning på ett hygge. Motorsågen dröjde det ett år till innan man fick börja med att kvista. Fällningen började i en gallring och gick väl bra, vad jag minns :wink:
Sen gick man skogsbruksskolan i Ljusdal i två år. Kändes bra att ha fått prova lite före denna.
Apropå lön till skogsarbetande son, som tråden handlar om. Jag hade ingen lön när jag hjälpte till i skogen hemma. Det skulle avräknas när jag tog över. Och det fungerade bra. Fick köpa fastigheten för taxvärdet fast jag hade 4 syskon..... Men idag skulle jag inte göra så! Jag har betalat mina barn lön när dom har hjälpt mig med plantering osv.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).