can skrev:Takk for ditt innleg Anders, eg bruker ein håndklede til å tørke av fila, ganske ofte. Så og sei for kvar tann og reingjer tenna med ein tannbørste. Når du bruker filskaftet for å avlägsna råeggen gjer du det opp på topplata altstå trykker i fra deg, veit ikkje om eg klarer å forklare bedre kva eg meiner. Men siden råeggen er oppå topplata er det vel måten og gjera det på, vil eg tru.
anersimyra skrev:Att du får råegg är ett resultat av att du filat fram skarpa eggar, råegg är alltså en indikator på rätt slipning / filning. Att råegg uppstår beror på att slipverktyget rent fysiskt inte klarar att avverka undan det sista på eggytan. Vid slipning av knivar, svarvstål eller yxor slipas råeggen undan med bryne. Att bryna en motorsågskedja är av lätt förståeliga skäl väldigt krångligt och tidsödande. Men en rätt utförd slipning / filning ger " rätt sorts råegg " som är lätt att avlägsna. Själv drar jag filskaftet över eggen för att avlägsna råeggen. Rena skarpa verktyg är ett måste för ett bra resultat, en oljig eller blöt kedja eller fil håller kvar slipspån som " rullar " mellan verktyg och egg, resultatet blir en alltför grov och felaktig råegg. En " rätt " tillslipad / filad råegg ska lätt kunna avlägsnas med tumnageln eller filskaftet..
Mange skrev:anersimyra skrev:Att du får råegg är ett resultat av att du filat fram skarpa eggar, råegg är alltså en indikator på rätt slipning / filning. Att råegg uppstår beror på att slipverktyget rent fysiskt inte klarar att avverka undan det sista på eggytan. Vid slipning av knivar, svarvstål eller yxor slipas råeggen undan med bryne. Att bryna en motorsågskedja är av lätt förståeliga skäl väldigt krångligt och tidsödande. Men en rätt utförd slipning / filning ger " rätt sorts råegg " som är lätt att avlägsna. Själv drar jag filskaftet över eggen för att avlägsna råeggen. Rena skarpa verktyg är ett måste för ett bra resultat, en oljig eller blöt kedja eller fil håller kvar slipspån som " rullar " mellan verktyg och egg, resultatet blir en alltför grov och felaktig råegg. En " rätt " tillslipad / filad råegg ska lätt kunna avlägsnas med tumnageln eller filskaftet..
Just slipning av knivar har jag erfarenhet av och blir det råegg större än en tiondels mm är når inte rätt. Råegg ska slipas av, inte brytas. Man kan bryta eller polera bort det då får du en vass kniv, men den håller inte. Brynet drar evenruell råegg mot sig med magnetism som skärs av eller bryts. Magnetism hjälper kniv att inte vibrera. Blanka magnetiska brynstål är det som jag tycker kan ge mest vasst.
Har du en vass egg o tar bort råegg med tumnageln har du ingen nagel kvar till de and 54 tänderna.
Filen ska skära rätt och lämna en skuren jämn yta och kant.
Samma gäkker allt skärande som mam har ordentligt vasst.
Mange skrev:Jag filar numera oftast med höger hand och stöttar med vänster på alla tänder och filar verikalt .... . !
totte skrev:Inlägg av totte » Idag, 14:04
Förtydligande: Mange har alltså svärdet som kedjan ligger på nästan vertikalt, han för inte filen vertikalt.
Mange skrev:Inte upp o ner, men upp.
Lutning på 10 grader vet jag inte men om tanden ska ha 30 graders eller tio så håller man filen så.
Ska stötvinkel vara i nån vinkel håller man filen i den man sagt sig ha. Man får styra fil lika om det är horisontellt eller vertikalt hållet svärd. Filen arbetar dock naturligt bak i tanden om den är vertikal, ner i tanden om det är horisontalt.
axwell skrev:totte skrev:Inlägg av totte » Idag, 14:04
Förtydligande: Mange har alltså svärdet som kedjan ligger på nästan vertikalt, han för inte filen vertikalt.
Mange har således ett "filsvärd" fastsatt stående i ett skruvstycke, svärdets topptrissa är uppåt.
Han filar där kedjan befinner sig på en bekväm arbetshöjd.
Rätt uppfattat
axwell skrev:totte skrev:Inlägg av totte » Idag, 14:04
Förtydligande: Mange har alltså svärdet som kedjan ligger på nästan vertikalt, han för inte filen vertikalt.
Mange har således ett "filsvärd" fastsatt stående i ett skruvstycke, svärdets topptrissa är uppåt.
Han filar där kedjan befinner sig på en bekväm arbetshöjd.
Rätt uppfattat