sön 19 okt 2014, 14:42#294557
Apråpå dumma frågor så tycker väl inte jag att det finns sådan.Alla gör vi ju våra misstag här i livet.Men som sagt det är ju så individuellt hur man lär sig av sina misstag.Så som jag har fått bistert erfara så är det trots allt när man har gjort bort sig totalt.
Utifrån en nybörjares erfarenheter att slipa sågkedjor. Gör som sagt inte detta misstag.Mycket kan ju härledas till detta med felvända kedjor.
Första gången som jag skulle slipa en kedja (med fil) är att jag förutom ha vänt kedjan rätt är att jag gjorde lite andra små dumheter såsom att dra filen åt fel håll oavsett om skärlänken vart hö eller vä.
Kedjan ska ju som sagt filas innifrån ut.Det jag inte visste då är att vä skärtand ska slipas spegelvänt mot hö.
Det är inte allt. Visst att kedjan blir hyfsat vass,men inte 100 %.Det blir ju lite som att slipa en kniv med fel eggvinkel.
Som sagt bästa nybörjarmisstaget är att slipa kedjan på båda sidorna om skärlänken.(inte då för att jag slipade på ryttarna)
Vad som händer är att sågen blir mer som en fogsvans(precis samma sorts spån som från en fogsvans).Det spelar som sagt ingen roll hur mycket gas jag än försöker att pressa sågen med.Sågen står bokstavligt talat o filar på samma sett likt en slö kedja.
För övrigt så hade jag inte en aning om att det gick att köra med bakåtvänd kedja.Trodde att profilen är gjord så att den bara passar på ett sett= Vid felmontering så hoppar kedjan av.Det kanske blir samma sak som att köra med backande kedja. Hur lyckat är detta?? Lite ironiskt men om man vill busa/kugga någon så är det väl kanske det bästa sättet?
10 drag med filen? Det låter väldigt mycket. Är det någon som käkar filar?? Det hela får mig att tänka på maskinslipning.
Tanken/ avsikten med filning är ju inte att avverka material,utan att enbart vässa upp kedjan med ny egg.
En bra tumregel är att vässa kedjan med 2-3 drag på varje skärlänk.Endast i undantagsfall om länken är sliten kan jag sträcka mig till 4.
Dem filar som jag köper-visserligen till en lite kraftigare maskin med 3/8 delning (Stihl),är att dem håller ganska länge.På ett snitt säkert till 3-4ggr,sen så är dem såpass runda att dem är bara att kassera.
Glöm inte heller bort att vända filen ofta-hellre än gång för mycket än för lite.