Skogsfastigheter

Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

98 inlägg 61718 visningar 13 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

jannee  
#255601 Certifieringen kan man lösa med hjälp av sågverket, efter avverkning kan man gå ur.
Skogsstyrelsen önskar att man har minst 5 % NS, NO skog.
Till PeterFlamingstar, jag har haft en diskussion med skogsstyrelsen att ENDAST plantera 3 ha g32 med 3000 plant = 1000 plant/ha.
Detta prov har jag fått tillstånd till. Vi räknar med att det kommer en viss självföryngring av björk som skall att avverkas vid ca 20 års ålder. Prov med att få fram ett stormfast bestånd + slippa gallra i granen.
Skogsstyrelsen var t.o.m. positiv till denna s.k. blandskog.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

Peteflamingstar  
#255609 Självklart är inte lagen alldeles fyrkantig, de flesta av Skogsstyrelsens konsulenter är resonliga. Visar man dessutom ett intresse för att plantera och även prova något nytt gällande stormsäkerhet, då är nog de flesta positiva! Man ser alldeles för många hyggen där inga föryngringsåtgärder alls gjorts. Tids nog blir det skog överallt, men det är ju tråkigt för markägarna som tappar år av potentiell produktion.

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

Oden  
#255627 Inga kända nyckelbiotoper eller andra åligganden mig veterligen känt.

Tänkte eg återkomma med fler frågor ang ett annorlunda tänk ang skogsbruk först efter köp.

Är inte någon miljömupp långt ifrån men vore intressant att diskutera alternativa skötselplaner. Typ blädning. Inte aktuellt på K1 ytorna IOM de redan är kalhuggna.

På denna fastighet finns inga ädelträd vad jag känner till.

Men först å främst bör jag nog bli skogsägare på riktigt innan jag börjar uttala mig slaviskt om vad som är bäst för egen del. Å inte bara sitta här å Internet skrävla!! :grin:
För så är det ni med egen skog har praktisk erfarenhet av ett långsiktigt ägande.
Jag har endast snuddat vid kunskapen bla utbildningar men även kortvariga jobb på platser där anorlunda tänk har genomsyrat Faunan.

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

surjämten  
#255641 Hej Oden o grattis till din första gillamarkering på forumet. Själv gjorde jag ett tillköp av fastighet för fyra år sedan. Hade då kontakt med två stora banker o skillnaden i bemötande var som natt o dag. Hos den ena kändes det som man kom o störde. Hos den andra fick jag kanonvillkor o kanonbemötande. Bra inlägg i tråden om plantering av Janne o Peteflamingstar. På återhörande!

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

Oden  
#255652 Tackar!
Är ovan med kontakter med banker. Gillar inte lån innerst inne. Men inser att ibland är det bara att falla till föga å gilla läget. Har som sagt många tankar funderingar som inte bara gäller ett ev köp utan även frågor som rör skogsbruket fö. Plus närliggande frågor.

Mitt stora bekymmer rent ekonomiskt som jag ser det. Är ensamstående med lån på småhus ca 900 000 kr. Inga andra lån! Inga anmärkningar. Lånet är ungefär hälften av taxeringsvärdet.

Vet inte hur banken kommer se på risken med ett "extra"boende som gården är tänkt att bli i en framtid!
Naturligtvis finns ett värde i den nya fastigheten. Mkt större än den i mina ögon fiktiva boendet som jag bor i för tillfället....

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

Oden  
#257857 Hej igen!
Möte på banken imorgon. Kontaktade först banken på orten dit jag ämnar flytta i framtiden. Vart trevligt bemött. Men bankkamrern tyckte att jag i första hand skulle kontakta mitt lokala kontor.

Min lokala kamrer erkände att han var riktigt färsk inom detta med skog. Skulle ta kontakt med kollegan på plats.

Vi får se hur det artar sig?

Följdfrågor någon nämnde att det var bäst ekonomiskt att ta lånet på den nya fastigheten. Frågade mäklaren ang detta han menade att det kvittade.

En nackdel med min tilltänkta fastighet är att en relativt stor del av taxeringsvärdet ligger på boningshuset. Ca 35 %. Kanske inget problem idag men i framtiden om det blir nya muppar på bestämmarnivå.

Försäkringskostnader för skog? Eld/storm osv? Måste börja räkna så att jag vet vad det handlar om.

Ni andra får hojta till om ni tycker det är bättre att jag startar nya trådar istället för bygger på min gamla tråd.

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

jannee  
#257867 Brandförsäkring en självklarhet, kostar inte många hundrappar, stormförsäkring mer tveksamt. Husförsäkring - fullvärde, självriskeliminering om du kan få detta.
Tydligen en liten fastighet med den taxfördelningen.

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

Oden  
#257882 Mkt boningshus. Över 300 kvm. Inte 2010 tals standard men kök å toa gissningsvis mitten 80 tal. Huset är gammalt men väl omhändertaget. Ingen lyx på något vis. Förutom storleken då som ligger mig i fatet vad det gäller uppvärmning.

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

Oden  
#258106 Hej
Idag vart det möte på banken. Okunnig kamrer som i brist på kunskap sökt information.
Inget fel med det. :mrgreen: Behövde förklara vissa självklarheter för honom. Nu är jag icke insatt till 100 % själv. Utan försöker själv lära mig mer vad det gäller ekonomi å värdering av skog. Slutkontentan av det hela verkar vara att det ordnar sig ekonomiskt.

Kamrern hade begärt en extra värdering på skogen. Värderaren hade sänkt ratingen på skogen ifrån 335 kr kbm till 285 kr kbm. Objektet ligger i Norra Dalarna.

Då ingick inte boningshuset i värderingen. IOM visst låneutrymme på befintlig fastighet så behövs troligtvis inte någon extra fördyrande extra värdering av ny fastighet.?

Sist när jag tittade på fastigheten så gick mkt tid till åt att fara fram å tillbaka :grin: .
Tänkte ev ägna helgen åt att skärskåda skogen å markerna. Sist vart det mest byggnaderna. Å en snabb okulär besiktning ifrån bilen.

IOM viss ( mycket) ovana vad bör jag skärskåda extra noggrant förutom självklara saker såsom att inte hela området är K1! Min kunskap vad det gäller ålder på skog är rätt så medioker. Utan att räkna årsringar. Naturligtvis skall jag försöka syna k1 områdena att de någorlunda överenstämmer med skogsbruksplaner.

Tacksam för svar å tankar! Oden

   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsfastighet tänkt boende

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#258438
Oden skrev:Följdfrågor någon nämnde att det var bäst ekonomiskt att ta lånet på den nya fastigheten. Frågade mäklaren ang detta han menade att det kvittade.

En nackdel med min tilltänkta fastighet är att en relativt stor del av taxeringsvärdet ligger på boningshuset. Ca 35 %. Kanske inget problem idag men i framtiden om det blir nya muppar på bestämmarnivå..

Klart att du ska sätta den nya fastigheten som säkerhet om du har en långsiktig plan att äga den. Att 35% av värdet ligget på huset har inte så stor betydelse för banken men större betydelse för dig i din bokföring.

Detta innebär bl.a. att skogsavdragsutrymmet baseras på 65% av avköpeskillingen, maximalt skogsavdrag är 50% av detta. Den del av lånet som löper på huset kommer att betraktas som levnadsomkostnader, detta innebär att du får göra ränteavdrag i deklarationen, alltså 30% av räntekostnaden som avser huset får dras av.

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

Oden  
#259812 Tack för svar!
Har varit en händelserik helg med titt på fastighet plus samkväm med goda vänner. Vännerna var med å tittade på fastigheten. Å tyckte att jag mer eller mindre var d*m om jag inte la ett bud. Vännerna ifråga är snickare.

Boningshuset är i gott skick. Ekonomibyggnaderna är i olika stadier allt ifrån fallfärdigt till funktionella. I minst 20 år till utan skötsel. Nuvarande ägare har satsat tid å pengar på de objekten som har en framtid bla genom att satt på nya tak ( plåt) på de byggnader som är värda att satsa på.

Det som kanske är intressantast är att jag fick tid att skärskåda markerna å skogen.
Med mina amatör ögon såg det riktigt bra ut. K1 områdena tycktes stämma överens med skogsbruksplanen. Gallringsskogen som enligt papprerna skulle vara i 25-30 års åldern verkade också stämma?

Topografin var mer brant än jag trodde. Uppskattningsvis 20 % på de värsta ställena.
Ev en nackdel?

Några enstaka vindfällen närmast myrmark som utgör ca 2 ha av fastigheten. Men inget konstigt IOM med blöt höst.

I överlag en mkt trevlig helg med naturupplevelser å god mat tillsammans med goda vänner!

Banken min har efter ha värderat ned skogsvärdet pga Ivar å låg efterfrågan på timmer å massa. Satt ned värdet på skogen. Men troligtvis räcker låneläftet till att köpa fastigheten ifråga?

Har idag pratat med mäklaren å förklarat förutsättningarna samt lämnat bud.
Så nu är det bara att se tiden an. Förutom att säljarna godkänner köpet så skall ett förvärvstillstånd lämnas in. IOM glesbygd.

Så nu väntar jag bara på besked! Nervöst värre. :mrgreen:

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

kungsis  
#259819 Ok, du har lämnat bud på en skogsfastighet. Är det en försäljning som är öppen för budgivning fram till en viss tidpunkt? Om så är fallet ska jag försöka att inte vara elak, men som tiderna varit tidigare så hoppas jag verkligen, för din skulle, att du inte hoppas för mycket. Jag brukar säga att dagens priser på skogsfastigheter visar på att folk inte köper dem för att bedriva dem som ett företag utan ett sätt att placera överskott på pengar. Nu var det väl 5-6 år sedan jag var inblandad i några affär och då gjorde jag noggranna beräkningar över hur mycker det gick att betala. Räknade med att jag skulle få utföra mycket arbete själv obetalt och även att jag skulle vara villig att betala en relativt högre summa än vad som egentligen var rätt, då jag räknade med att fastigheterna skulle stiga i pris kanske mera än vanligt index. Resultat = kom inte med ens bland de som kallades till slutförhandlingar = det finns många personer med för mycket pengar som de vill placera.
Men jag önskar dig lycka till och skulle det inte gå vägen denna gången, så har du ju skaffat dig kontakter och kundskap + att banken ju känner till dig och dina planer numera. Så skulle det inte gå i lås denna gång, så går det lättare nästa gång

M.v.h
Kungsis

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

Oden  
#259828 Har bränt mig ett par ggr innan. Blivit överbjuden i sista ögonblicket! Så är realist.
Men hoppet är väl det sista som lämnar en?

Fördelen med "min" fastighet är att det inte finns några snabba klipp att göra för spekulanter.
Å är inte ute efter detta heller. Utan ser det mer som ett boende livsstil i framtiden.

IOM att jag ledsnat på att uggla framför tv'n så tillbringar jag hellre de sista åren innan långvården med fysiskt arbete i naturen. :grin:

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

haggloader  
#259832 Jag blir lite fundersam då du skriver förvärvstillstånd. Har du kollat så att du uppfyller kriterierna för förvärvstillstånd?

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet tänkt boende i framtiden.

Oden  
#259840 IOM att jag ej är bosatt i nämnda kommun de senaste åren. Så måste jag söka förvärvstillstånd!
Helt klart ett minus. Eller ännu ett hinder att passera.
Jag är inte helt införstådd med betydelsen. . Men tror mig förstå om en lokalt boende lägger samma bud. Så vinner denna budet fastän vi ligger lika med buden. Dvs företräde för de lokala invånarna.
Förståeligt. Å helt ok för mig.

I mitt fall så gäller det om säljarna accepterar mitt bud så måste jag söka förvärvstillstånd.
Går detta inte igenom pga olika orsaker så har jag sumpat 3700 kr till länsstyrelsen.

Otroligt surt kanske inte mest för pengarna utan känslan över att ha blivit snuvat på ngt som som jag önskat länge.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).