Skogsfastigheter

Generationsskifte!

7 inlägg 6279 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Generationsskifte!

Skogsinvest  
#235040 Kalle och Karin äger vardera hälften av en skogsfastighet värd 1.000.000 kr. Kalle har två barn sedan ett tidigare förhållande, Sara och Stefan. Han har dessutom ett gemensamt barn med Karin, vid namn Ander. Karin har ett barn sedan ett tidigare förhållande vid namn Sören.

Kalle och Karin väljer att ge skogsfastigheten som gåva (ingen betalning sker) till Ander år 2010. I gåvan står att den EJ ska utgöra förskott å arv. Kalle avlider 2012 varvid bouppteckning ska göras. Det visar sig då att Kalle har 100.000 kr i egna tillgångar. Sara och Stefan har då i egenskap av särkullebarn rätt att få ut sin laglott (1/6 av Kalles tillgångar) trots att testamentet säger att kvarlåtenskapen ska delas först efter att både Kalle och Karin gått bort.

Nu till frågorna.

1. Har, och i så fall vilket värde har Sara och Stefan rätt till gällande den bortgivna skogsfastigheten?

2. Hur stor del har Karins särkullebarn Sören, rätt till gällande skogsfastigheten förutsatt att Karin också har värden motsvarande 100.000 kr den dagen hon avlider?

3. Ska Ander ersätta syskonen nu direkt efter bouppteckningen eller den dagen Karin också avlider?

Komplettera gärna med fler frågor om något är oklart.



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Generationsskifte!

Skogsinvest  
#235152 Kan tillägga att Kalle och Karins anskaffningsvärde för fastigheten var 400.000 kr.

Lösningaförslag till fråga 1.

Kalles andel av den givna skogsfastigheten är 500.000kr. Av det beloppet är 300.000 kr en värdeökning sedan deras köp. Skulle fastigheten säljas skulle det innebära att 22 procent av värdeökningen gick i skatt, i detta fall 66.000 kr. Dessutom skulle 3 procent av hela försäljningsvärdet av Kalles andel gå i mäklararvode. Det motsvarar 15.000 kr. Kvar av Kalles andel är då 500.000 - 66.000 - 15.000 = 419.000 kr. Av detta belopp (skogsfastigheten) + de 100.000 kr han hade i kontanta medel (skogsfastigheten) hade han rätt att ge 50 procent i gåva pga regler om laglott. Det innebär att 519.000 / 2 = 259.500 kr återstår att fördela på tre andelar, Ander, Sara och Stefan som vardera får 86.500 kr vardera.

2. Det är inte aktuellt så länge Karin lever.

3. De ersätts nu med sin laglottsandel.

Tankar på detta mottages tacksamt!

   TS
Användarvisningsbild

Re: Generationsskifte!

ananders  
#235155 Varför ska Ander ersätta någon för en skogsfastighet han fått som gåva två år innan Kalle avlider? Då äger väl inte Kalle och Karin skogsfastigheten längre utan Ander står väl då som ägare till den och då ska den inte tas med i någon bouppteckning heller?

Om Sara och Stefan ska kompenseras för att Ander fått skogen så är det upp till Kalle och Karin att ge dem den kompensationen

Vid bouppteckningen så har ju även Ander rätt till sin laglott efter Kalle precise som Sara och Stefan.

Avatar Fallback

Re: Generationsskifte!

Skogsinvest  
#235204 Tack för ditt svar! Har dock för mig att en gåva som ges tio år före dödsfall till en arvinge ska ses som förskott å arv trots att det är skrivet att det inte ska vara det. Finns det någon sanning i detta?

Håller med om att alla har rätt till sin laglottsandel (50 procent av dödsboet) men det är väl endast Sara och Stefan som ska ha ut denna nu eftersom Ander och Sörens gemensamma mor Karin är i livet.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Generationsskifte!

ananders  
#235262
Skogsinvest skrev:Tack för ditt svar! Har dock för mig att en gåva som ges tio år före dödsfall till en arvinge ska ses som förskott å arv trots att det är skrivet att det inte ska vara det. Finns det någon sanning i detta?

Håller med om att alla har rätt till sin laglottsandel (50 procent av dödsboet) men det är väl endast Sara och Stefan som ska ha ut denna nu eftersom Ander och Sörens gemensamma mor Karin är i livet.


Läste detta och då verkar det som man inte kan vara säker på något. Väldigt mycke verkar bero på omständigheter.

http://www.inter.se/2013/01/19/gava-och ... tt-pa-arv/

Avatar Fallback

Re: Generationsskifte!

Skogsinvest  
#235282 Bra länk! Precis det jag hört. Tror dock att det endast är 50 procent av gåvans värde vid gåvotillfället som ska räknas som arv då laglotten endast ger rätt till halva kvarlåtenskapen och föräldrar därmed kan testamentera (eller ge i gåva) halva sin egendom till ett barn, en organisation, välgörenhet eller liknade.

   TS
Avatar Fallback

Re: Generationsskifte!

Skogsinvest  
#235376 Om det finns ett avtal mellan Anders föräldrar och Ander som säger att de har rätt att bo i huset på skogsfastigheten och detta hyresfritt så länge de (eller numera Karin) önskar borde det kanske påverka vad Ander ska ersätta Sara och Stefan med? Det innebär att Ander får bära kostnader för bostaden, undantaget el, VA och avfall, utan att få ersättning. Vidare har Karin rätt att hämta husbehovsvirke och ved på fastigheten utan att Ander får ersättning. Detta kanske också har betydelse i sammanhanget?

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).