Skogsfastigheter

Hjälp med generationsskifte

51 inlägg 76320 visningar 10 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Hjälp med generationsskifte

JensSkoog  
#234588
skogsrisen skrev:Aol.
Önskar iaf lycka till och hoppas det löser sig på bästa sätt det gjorde det för oss då vi inte behöver bjuda lika många på kalas osv längre;)

Just så! Det er vad jag också har erfaret!

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#234595 Citat:I det här fallet så tycker jag tex att konsulten borde upplyst min fru om att hon faktiskt avstår en kvarts miljon mot hur man normalt skulle gjort en sån här uppdelning.

Här skriver du precis det som skapar problem vid en generationsväxling.
Hon kanske avstår för att det öht ska gå att genomföra ett skifte.
Vid vår kommande skifte så är det här som jag är mest rädd för, att alla håller på
sin ''rätt'' till 100%

Användarvisningsbild

Re: Hjälp med generationsskifte

Zixten  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#234598 Hörde en expert på området på en informationskväll om generationsskifte att man skall låta det ta den tid som alla behöver, inte stressa fram något.
Man skall låta alla inblandade få låta allt sjunka in så att de kan ta rätt beslut.
Han sa att det inte var ovanligt att det kunde ta flera år från det att man börjar titta på det till man kommer till skott och skriver papper...

Där kom ett nytt tips, Skogsägarföreningar, LRF, Hushållningssällskapet, banker mm. brukar hålla informationskvällar om generationsskiften, håll ögonen öppna efter dessa och gå på dom.

Fundera även på vilken tillgång ni (din fru) skall ha till fastigheten (du nämnde ett fritidshus?)
Skall brodern hålla med hus så blir detta ju en kostnad för honom, finns exempel på när man skrivit in att ena parten skall ha fri tillgång till ett hus, och bara utnyttjar detta en vecka om året, knappt det ens, och därmed hindrar till uthyrning och en inkomst.

Användarvisningsbild

Re: Hjälp med generationsskifte

Zixten  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#234599
aol skrev:
I det här fallet så tycker jag tex att konsulten borde upplyst min fru om att hon faktiskt avstår en kvarts miljon mot hur man normalt skulle gjort en sån här uppdelning. Nu kan det ju vara så att alla parter tycker att det är värt det för att brodern ska ha möjlighet att ta över gården och då är det ju inget konstigt med det, och självklart kommer jag att respektera om man väljer att göra så. Men jag tycker det är viktigt att alla är med på noterna. Det är ju omöjligt för en oinsatt att sitta på ett möte där en konsult bollar med massa siffror och räkneexempel, att sen kunna avgöra om det är rimligt eller inte.



Ta reda på orsaken till hur dom kommit fram till denna "orättvisa" fördelning, är det kompensation för oavlönat arbete brodern utfört på gården? Är det ersättning för att fadern och systern i framtiden skall ha tillgång till hus på gården

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

aol  
#234637
Röjkvist skrev:Citat:I det här fallet så tycker jag tex att konsulten borde upplyst min fru om att hon faktiskt avstår en kvarts miljon mot hur man normalt skulle gjort en sån här uppdelning.

Här skriver du precis det som skapar problem vid en generationsväxling.
Hon kanske avstår för att det öht ska gå att genomföra ett skifte.
Vid vår kommande skifte så är det här som jag är mest rädd för, att alla håller på
sin ''rätt'' till 100%


Jo det var precis det jag skrev i min nästa mening, att det är inget konstigt med att hon skulle välja att avstå det. Men om det nu finns ett etablerat sätt att beräkna hur syskon ska kompenseras då är det väl mest naturligt att man gör så om det går? Och gör frånsteg från det bara om det finns särskilda skäl?

Det är ju också konstigt om det finns en förväntan att de som inte får någon egendom också ska avstå sin ekonomiska kompensation, då är det väl upplagt för konflikter. Men det kanske är så det brukar fungera?

I det här fallet är det ju bara en fråga om vilken kompensation det ena syskonet ska få, hon kommer att avsäga sig allt ägande och nyttjande av fastigheten. Jag kan ju tänka mig att det blir krångligare om man inte är överens om vem som ska få vad.

   TS
Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

aol  
#234694
skogsrisen skrev:Aol.
Jag menade inte att hoppa på dig och självklart ska du inte bara skita i arvet och låta en konsult säga precis hur dom ska göra medan din fru kanske inte förstår allt.
Jag menade bara att om din fru är införstådd med det hon avsäger sig och tycker det är ok så fine men annars så delar man såklart lika på hela arvet det är grundförutsättningen tycker jag om inte arvsgivaren vill något annat för det är ju trots allt hans egendom.


Ingen fara, jag kände mig inte påhoppad :-) Jag ville bara poängtera att jag tycker det finns legitima skäl för ingifta att ha synpunkter. Samtidigt förstår jag att många, säkert med rätta, blir förbannade på ingifta i såna här situationer.

skogsrisen skrev:Fastigheten köptes ut enligt premisserna marknadsvärdet-den reavinsten som skulle uppstå vid en försäljning+försäljningskostnad (vilket jag tyckte var helt sjukt).
Dom tre syskonen som inte hade intresse av fastigheten köptes ut enligt räkneexemplet ovan.
Vägen dit var inte så lätt men handskas man med giriga människor så uppstår alltid problem.
Det andra problemet som var med Lrf är att skriver dom något på papper så tror okunniga att det är "det som gäller" vilket försvårade det hela ännu mera.


Ja, i det här fallet känns det trippelt hopplöst. För det första har konsulten helt sonika föreslagit att dottern ska få 0,25 Mkr mindre än vad hon har "rätt" till (om det nu är rätt att man ska räkna som du och flera andra på det här forumet föreslår). Det gör ju att alla inblandade förutsätter att det är det som är rättvist. För det andra så har nog inga av de tre inblandade satt sig in i hur man faktiskt brukar göra, det är ju därför man anlitar en konsult. För det tredje så är det jag som ingift som har satt mig in i det hela. Det finns ju ingen chans för mig i det här läget att påpeka att min fru egentligen borde få mer pengar, utan att jag verkar girig.

Nu vill jag absolut inte svartmåla LRF Konsult, jag borde kanske inte nämnt namnet över huvudtaget, det här kanske bara är ett missförstånd eller ett misstag. Och de har bara haft ett första möte och kalkylen innehåller bara grovt uppskattade värden.

Jag blir lite nyfiken på vad du tyckte var sjukt med hur ni beräknade ersättningen i ert fall? Blev du utköpt eller köpte du ut de andra arvingarna? Var det försäljningskostnaden du syftade på?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Hjälp med generationsskifte

svampbob  
#234699 Ett väldigt laddat ämne.
Senast redigerad av svampbob sön 15 jun 2014, 16:05, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

skogsrisen  
#234718 "Jag blir lite nyfiken på vad du tyckte var sjukt med hur ni beräknade ersättningen i ert fall? Blev du utköpt eller köpte du ut de andra arvingarna? Var det försäljningskostnaden du syftade på?"


Ja, jag förstod inte varför man ska betala en försäljningskostnad när man inte ska sälja ens då det var min far som köpte ut sina syskon.

Jag var med på ett annat hörn då jag ärvde den andra halvan av gården vilket det såklart vart tjafs om också men det är en annan story:).
Men liknelserna finns då det kändes som att det var jag som hade mest koll på deras bit när jag inte hade något med den att göra.
Dom skulle bara ha även fast dom inte förstod vad dom skulle ha....

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

skogsrisen  
#234719
svampbob skrev:Hemma har vi gjort ett försök till arvsskifte och då var LRF Konsult inblandat och deras besked var att gården var för stor för att ett arvsskifte skulle kunna genomföras utan att dela på gården. Jag tycker att det låter helt absurt men gäller kravet på absolut rättvisa så är det kanske så att jag inte kan ta över gården.

Det måste väl också vara ett värde i att gården får vara kvar i släkten och att den inte delas upp.


Viktigt att tänka på är det att Lrf bestämmer inte ett smack, dom ska bara upplysa hur man gör det på "bästa" sätt.
Jag är som sagt allt annat än nöjd med Lrf och rekommenderar alla som ska göra generationsskiften att sätta sig ned och prata med alla inblandade hur man vill lägga upp det innan man tar hjälp från konsulter.

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

aol  
#234745
skogsrisen skrev:Ja, jag förstod inte varför man ska betala en försäljningskostnad när man inte ska sälja ens då det var min far som köpte ut sina syskon.


Ja, jag förstår hur du tänker men det är ju i linje med principen att man delar lika på det som skulle bli kvar om fastigheten skulle ha sålts på öppna marknaden (det jag kallade försäljningsnettoprincipen i ett tidigare inlägg och som verkar vara praxis vad jag kan förstå).

Om vi tänker oss det hypotetiska fallet att man gör ett generationsskifte av en fastighet till tre arvingar. Var och en får fritt välja mark eller pengar. Om alla väljer pengar så måste fastigheten säljas och reavinstskatt och mäklararvode måste betalas, alla får därmed det belopp som beräknats genom försäljningsnettoprincipen. Här är det ju glasklart att principen är rättvis.

Om alla arvingar vill ha mark så delar man fastigheten i tre lika stora delar och ingen betalar någon köpeskilling. I det här fallet är det ju också glasklart att det blir rättvist (om vi förenklar det hela och tänker oss att det blir tre identiska fastigheter).

Om istället en av arvingarna vill ha mark så sätts priset så att nettot räcker till att betala resterande arvingarna enligt försäljningsnettoprincipen. Här kan man ju ha invändningen att när deras ersättning beräknades så drog man först bort ett mäklararvode. De borde alltså få högre ersättning i det här fallet, för inget mäklararvode behövde ju betalas. Å andra sidan kan man motivera det genom att det bara är tack vare att en av dom vill ha mark istället för pengar som man undviker mäklararvode och den vinsten borde då tillfalla övertagaren. En annan motivering skulle vara att om övertagaren senare vill omsätta fastigheten till pengar så måste han först betala mäklararvodet.

Sen 2005 finns även möjligheten att undvika reavinstskatten och det är ju ett potentiellt mycket större belopp, upp till 27 procent av hela värdet, jämfört med mäklararvodet som typiskt är några få procent av fastighetens värde. Och det beloppet har man ju också dragit bort när man beräknat de resterande arvingarnas ersättning. Men man kan använda samma resonemang för att motivera att även det ska komma övertagaren till godo. Samtidigt så har ju övertagaren då fått egendom till ett potentiellt mycket högre värde än de andra arvingarna fått i pengar och de här latenta kostnaderna förfaller ju till betalning bara om fastigheten säljs.

   TS
Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

haggloader  
#234749 Exempelvis om marknadsvärdet är 2 miljoner och ett syskon får hela fastigheten som gåva och andra syskonet får 1 miljon kronor i gåva kommer nog affären att räknas som förtida arv. Syskonet som fått 1 miljon kan kräva kompensation vid faderns bortgång (arvsskifte). Därför brukar man rekommendera att fastighetsaffärer görs till marknadsvärdet.

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

aol  
#234780 Vad jag egentligen försökte komma till i min ovanstående post (där jag för övrigt bara spekulerar vilt) är väl att jag förstår att de arvingar som blir utköpta tycker det är märkligt att de ska få betala alla kostnader och skatter som uppkommer vid en försäljning till en utomstående till marknadsvärdet, när det sen visar sig att om man säljer till en av arvingarna till ett värde under marknadsvärdet så kanske man inte behöver betala någon av de kostnaderna alls, och de beloppen går då oavkortat till den som även får fastigheten.

Man kan ju då motivera det genom att de arvingar som vill ha pengar faktiskt får betala vad det skulle ha kostat att omsätta fastigheten till pengar. Där det verkligen sätts på sin spets, tycker jag, är om två av de hypotetiska arvingarna ovan vill ha mark, men man inte kan eller vill dela på fastigheten. Då faller ju argumentet bort helt och hållet för den som får pengar men egentligen hade velat ha mark. Och om han tex använder sina pengar till att köpa mark på den öppna marknaden så får han mycket mindre mark än vad han skulle fått om han fick del av marken i generationsskiftet.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Hjälp med generationsskifte

Anders Hansson  
#234782 Det där med förtida arv är krångligt. Vad jag förstått beror det även på om den tidigare generationen bor kvar på gården efter att fastigheten bytt ägare. Det bästa vore väl om syskonen samt deras föräldrar skriver en överenskommelse som reglerar detta. Alternativet är att betala taxeringsvärdet, eller mer. Då klassas affären som köp, man behöver alltså inte betala marknadsvärdet, som brukar vara betydligt högre än taxeringsvärdet.

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

haggloader  
#234820 Jag har svårt att tro att taxeringsvärdet ska vara styrande då det gäller förtida arv. Taxeringsvärdet kan ju fluktuera en faktor 2-3 mot verkligt värde och det såg vi ju också nyss i en annan tråd.

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#234999 I vilket fall är det rätt enkelt att i samband med gåva skriver föräldrarna "detta är inte ett förtida arv". Det skall räcka.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).