Skogsfastigheter

Hjälp med generationsskifte

51 inlägg 76326 visningar 10 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Hjälp med generationsskifte

aol  
#234385 Min svärfar vill genomföra generationsskifte av sin skogsfastighet och i och med det har jag börjat sätta mig in i det här och har hittat mycket intressant på det här forumet. Vi har kört fast litegrann och det skulle vara väldigt intressant att veta vad ni på forumet tycker om den här frågan.

Min svärfar har två barn, min fru och hennes bror. Fastigheten består av en gård med två bostadshus, ekonomibyggnader och åkermark samt några skogsskiften. På ett av skiftena står också ett fritidshus.

Fadern bor i det ena bostadshuset och brodern flyttade in i det andra bostadshuset för några år sedan och har sedan dess blivit mer och mer intresserad av skogen och har också jobbat med en hel del röjning och annat sen dess.

Så långt är allt väl och alla är överens om att det är självklart att brodern ska ta över hela fastigheten. Alla tre hade ett möte med en konsult på LRF Konsult för att se hur man skulle kunna gå tillväga.

Förutsättningarna är följande:

Areal: 75 ha
Produktiv skogsmark: 55 ha
Taxeringsvärde: 1 300 000 kr
Uppskattat marknadsvärde: 3 400 000 kr
Ingångsvärde: 0 kr (fadern fick det i gåva)
Befintliga lån på fastigheten: 400 000 kr

Konsultens förslag var att brodern köper det för taxeringsvärdet för att undvika reavinstbeskattning. Av köpeskillingen på 1,3 Mkr, går 0,4 Mkr till att lösa lånet, min fru får 0,7 Mkr och fadern behåller 0,2 Mkr.

Jag hade från början förutsatt att båda syskon skulle få lika mycket i gåva och om den ena får en fastighet så använder man skillnaden mellan marknadsvärdet och köpeskillingen för att räkna ut hur mycket kompensation det andra syskonet får. Därför reagerade jag på konsultens förslag för det innebär att brodern då får 2,1 Mkr och systern får 0,7 Mkr. Det här är förstås en förenklad bild av det hela, framförallt så finns det ju en latent reavinstskatt på ca 0,9 Mkr som brodern tar över, men även om man justerar bort hela det beloppet så är det fortfarande en stor skillnad.

I det här fallet finns det begränsat med alternativ. Vi vill undvika samägande och skuldebrev och liknande. För att undvika att skatta bort en stor del av värdet måste köpeskillingen ligga under taxeringsvärdet. Fastigheten är för liten för att stycka av. Det enda alternativ jag kunde komma på var att man genom fastighetsreglering skulle kunna ge skiftet med fritidshuset till min fru för att jämna ut skillnaderna litet. Den kvarvarande fastigheten bör uppfylla Lantmäteriets krav på 200 m3sk tillväxt. Jag föreslog det alternativet för konsulten för att få svar på om det skulle gå att genomföra rent tekniskt. Men det verkar som konsulten avrått fadern från den lösningen med motiveringen att broderns fastighet då skulle bli mindre.

Jag tänkte själv diskutera de här sakerna med konsulten för att se hur han resonerar men det skulle vara intressant med lite input om det här först. Jag började leta efter om det finns någon praxis för hur man gör sånt här men jag hittar inget definitivt. Det är säkert många på det här forumet som har varit inblandad i såna här frågor, hur skulle ni resonerat? Till syvende och sist är det självklart fadern som bestämmer hur han vill göra och det är ju generöst av honom att ge sina barn en stor gåva, men är min fru girig om hon ifrågasätter konsulten och faderns förslag i det här fallet?



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Hjälp med generationsskifte

T Landström  
#234387 Intressant...

Kommer nog inom en snar framtid att genomgå något liknande...

Användarvisningsbild

Re: Hjälp med generationsskifte

JensSkoog  
#234391 Många sider ved en sådan affär, och oerhörd många familjer/syskon som blevne bittra ovänner i eftertid. Det svåraste kann ofte va at få givergenerationen till å fatta att deras plan som i deras ögon är så bra, inte är bra als. Mitt råd sko va å sette ned sig med svärfar och titta på vad som kan va en god lösning for båda parter. Konsulter borde inte få bestämma hur saker ska lösas.

Användarvisningsbild

Re: Hjälp med generationsskifte

Zixten  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#234394 Om jag förstår det hela rätt så är det bra att utgå från att ni säljer fastigheten.
I så fall säljer ni för 3,4, din svärfar skattar bort 900 000 och betalar av lånet på 400 000 kvar har han då 2,1 milj
Din svärfar vill behålla 200 000 kvar för syskonen att dela blir då 1,9 milj - 950 000 var.

När man sen räknar på andra alternativ skall man se till att systern får 950 000 och fadern 200 000 så blir allt rättvist... om det nu är 100%ig rättvisa man vill nå...
Om fadern vill bo kvar kanske det vilkoras in att han får bo kvar gratis så länge han vill / kan och detta kan då motivera systerns lägre andel...

Vad man skall räkna på är om det är fördelaktigt för broden att få det i gåva, eller om det är bättre att han köper det, vilket som är bäst beror på framtida möjliga urtag från skogen....

Nu är jag ingen expert på området, men ungefär så här tror jag att det är....

Ungefär var i landet finns ni, kanske att någon här på forumet kan tipsa om annan konsult som kan kolla LRF-konsults förslag och se om det är ok...

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

aol  
#234404
JensSkoog skrev:Många sider ved en sådan affär, och oerhörd många familjer/syskon som blevne bittra ovänner i eftertid. Det svåraste kann ofte va at få givergenerationen till å fatta att deras plan som i deras ögon är så bra, inte är bra als. Mitt råd sko va å sette ned sig med svärfar och titta på vad som kan va en god lösning for båda parter. Konsulter borde inte få bestämma hur saker ska lösas.


Ja, det är ju tyvärr så att det är lätt att bli osams när det handlar om mycket pengar och egendomar. Därför känns det viktigt att diskutera igenom alla alternativ.

   TS
Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

Hema  
#234405 Jag vet inte om detta går att implementera här, men min farfar och hans bror kände en dag att det inte längre gick att driva deras bilaffär tillsammans och en borde byta stad...
Så de gjorde två högar som båda tyckte var lika mycket värda. (kortfattat bilfirman i ena och likvida medel i andra) sedan slog de tärning.

På detta vis kan ingen i efterhand med rätt bli sur på utfallet. Fast om man inte ens kan enas om likvärdiga högar så blir det såklart svårt.

Samt slutligen för just eran situation så är det inte direkt jätteenkelt, men för att kunna få tillbaka från skogen behövs arealer. Så den som ska driva fastigheten behöver så mycket mark som möjligt.

Jag vet inte om detta scenario (som jag nu visar) skulle kunna funka:

Bror & syster köper fastigheten för 0.65mkr vardera, sedan köper brodern ut systern för 1.7mkr. Vad fadern gör med sina pengar är det ju fritt fram att laborera med. För att göra det riktigt rättvist ger fadern barnen 0.35mkr vardera.

Far sitter med 200.000:- efter utlösta lån.
Bror har betalat 0.65mkr + 1.7mkr - 0.35mkr = 2.mkr för en fastighet som är värd 3.4mkr och behåller ev. framtida reaskatt på sin första del.
Syster har betalat 0.65mkr - 0.35mkr = 0.3mkr för att få sin del på 1.7mkr (kanske blir reaskatt där) Före ev. skatt blir det isf 1.4mkr. Reaskatten får jag till 30% av (2.1mkr/2) = 0,315mkr. Ger en slutlig summa på 1.085mkr, alternativt 1.4mkr, om man väljer att skjuta upp reaskatten.

Edit: Hmm det slank in en del räknefel där, men hoppas att det nu ska stämma.
Senast redigerad av Hema lör 24 aug 2013, 00:32, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

Axl  
#234426 Vad finns det för alternativ till lrf? Det är på gång hemma också. Det verkar ju inte som ni fått tag på den mest lyhörda hjälpen.

Jag vill minnas att det finns en regel om att något gammalt taxeringsvärde gäller som anskaffningsvärde om det inte finns något.

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

aol  
#234444
Zixten skrev:Om jag förstår det hela rätt så är det bra att utgå från att ni säljer fastigheten.
I så fall säljer ni för 3,4, din svärfar skattar bort 900 000 och betalar av lånet på 400 000 kvar har han då 2,1 milj
Din svärfar vill behålla 200 000 kvar för syskonen att dela blir då 1,9 milj - 950 000 var.

När man sen räknar på andra alternativ skall man se till att systern får 950 000 och fadern 200 000 så blir allt rättvist... om det nu är 100%ig rättvisa man vill nå...


Ja den varianten har jag sett också och det kanske är det som är praxis då, i den mån det finns en sådan. Konsultens förslag inleds med en sådan beräkning, där nettot alltså blir 2,1 Mkr och där han konstaterar att om det delas lika mellan parterna så blir det 0,7 Mkr var. Så långt är ju allt väl men när han sen räknar med en köpeskilling på 1,3 Mkr så konstaterar han att om fadern avstår 0,5 Mkr från sin del så kan systern fortfarande få 0,7 Mkr, och därmed blir det rättvist.

Men det finns en tankevurpa i det här resonemanget och det beror på att han först räknar på att fadern behåller 0,7 Mkr och det som händer sen är att han avstår 0,5 Mkr av det till förmån för brodern. Att det är en tankevurpa blir ännu tydligare om man tänker på att med samma resonemang kan man motivera att systern ska få allt från 0 kr till 1,05 Mkr, beroende på hur mycket fadern väljer att behålla av nettot i det fiktiva räkneexemplet, det är ju inte givet att han ska behålla just 0,7 Mkr. Och som du konstaterar så borde ju systern då få 0,95 Mkr om fadern väljer att behålla 0,2 Mkr.

   TS
Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

skogsrisen  
#234475 Vad tycker din fru?
Jag har gått igenom liknande sits då dödsboets bättre hälft lägger sig i alltför mycket...
Om din fru är med på dealen så löser väl dom det tillsammans som syskon ska och gården finns kvar för framtida förfogande.
Allt handlar väl inte om 50/50principen om båda parter är med på lösningen?
Fö så ger jag inte mycket för Lrf, har egentligen bara dåliga erfarenheter av dom.

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#234497 Inte för att vara sån, men man hör ibland från människor som irriterar sig på att ingifta delar av familjen lägger sig i generationsskifte. Kanske låta din fru, hennes bror och deras far sätta sig ner och diskutera själva?

Det är trots allt din frus arv, inte "ert" arv (även om det oftast blir giftorättsgods).

Var helt enkelt försiktig, och lycka till.

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

Hema  
#234498
Mangan skrev:Inte för att vara sån, men man hör ibland från människor som irriterar sig på att ingifta delar av familjen lägger sig i generationsskifte. Kanske låta din fru, hennes bror och deras far sätta sig ner och diskutera själva?

Det är trots allt din frus arv, inte "ert" arv (även om det oftast blir giftorättsgods).

Var helt enkelt försiktig, och lycka till.

En nog så viktig aspekt på det hela.

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

aol  
#234534 Tack för alla intressanta svar!

Som flera har påpekat så ska jag förstås vara försiktig med att lägga mig i det här, det är ju stor risk att det blir infekterat bara genom det faktum att det är jag som har en åsikt, oavsett vad åsikten är. Det är därför jag vänder mig hit först för råd om vad som är rimligt och vilka alternativ som finns.

Med det sagt så tycker jag inte heller att man kategoriskt ska hävda att respektiven ska hålla sig utanför frågor om arv och generationsskiften. Det berör ju även dom och jag tror att mer ont kommer av att inte diskutera saken eller att beslut tas utan att alla parter är införstådda med vad som faktiskt gäller.

I det här fallet så tycker jag tex att konsulten borde upplyst min fru om att hon faktiskt avstår en kvarts miljon mot hur man normalt skulle gjort en sån här uppdelning. Nu kan det ju vara så att alla parter tycker att det är värt det för att brodern ska ha möjlighet att ta över gården och då är det ju inget konstigt med det, och självklart kommer jag att respektera om man väljer att göra så. Men jag tycker det är viktigt att alla är med på noterna. Det är ju omöjligt för en oinsatt att sitta på ett möte där en konsult bollar med massa siffror och räkneexempel, att sen kunna avgöra om det är rimligt eller inte.

Oavsett om jag får del av det hela genom giftorättsgods eller inte (det finns ju möjlighet för fadern att villkora gåvan som dotterns enskilda egendom och det finns möjlighet för oss att skriva äktenskapsförord) så har jag två legitima anledningar att bry mig om detta. Dels så bryr jag mig om min fru, och dels så påverkar det här mina barns arv.

Att utgå från nettot vid en fiktiv försäljning känns ju som en vettig metod att avgöra kompensationen för syskon. Samtidigt så har man då räknat med att man skattar bort 27 procent av värdet, medan nuvarande skatteregler gör det möjligt att undvika skatten. I praktiken blir effekten att den som tar över gården också får ett räntefritt lån motsvarande beloppet på reavinstskatten. Lånet förfaller först vid en eventuell vidareförsäljning och om det sker långt i framtiden så kommer inflation sannolikt redan ha ätit upp en stor del av skulden. Och om gården inte säljs utan ges som gåva finns även då möjlighet att undvika skatten.

Sammanlagt så blir effekten att även om det ena syskonet skulle kompenseras fullt ut enligt försäljningsnettoprincipen så är det värdemässigt mer fördelaktigt att få mark i gåva än pengar. Men många ser det ju inte på det viset utan man ser att det ena syskonet får massa pengar i handen och det andra syskonet får stora lån med räntor och amorteringar och visserligen även en värdefull fastighet men de pengarna kommer övertagaren aldrig se röken av för fastigheten kommer aldrig att säljas.

Flera har påpekat att man inte alltid måste dela allt på millimetern rättvist, det håller jag med om och jag skulle vilja tillägga att det finns ju inget objektivt mått på rättvisa i ett sånt här fall, olika personer har olika värderingar och önskemål men i den bästa av världar möts man nånstans på mitten.

   TS
Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

aol  
#234537
Hema skrev:Jag vet inte om detta scenario (som jag nu visar) skulle kunna funka:

Bror & syster köper fastigheten för 0.65mkr vardera, sedan köper brodern ut systern för 1.7mkr. Vad fadern gör med sina pengar är det ju fritt fram att laborera med. För att göra det riktigt rättvist ger fadern barnen 0.35mkr vardera.

Far sitter med 200.000:- efter utlösta lån.
Bror har betalat 0.65mkr + 1.7mkr - 0.35mkr = 2.mkr för en fastighet som är värd 3.4mkr och behåller ev. framtida reaskatt på sin första del.
Syster har betalat 0.65mkr - 0.35mkr = 0.3mkr för att få sin del på 1.7mkr (kanske blir reaskatt där) Före ev. skatt blir det isf 1.4mkr. Reaskatten får jag till 30% av (2.1mkr/2) = 0,315mkr. Ger en slutlig summa på 1.085mkr, alternativt 1.4mkr, om man väljer att skjuta upp reaskatten.


Ja det här är ju intressant, det har jag inte tänkt på. Om man gör en tvåstegsförsäljning så kan man komma runt en del av problematiken med reavinstbeskattningen och taxeringsvärdet.

   TS
Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

Hema  
#234552 Om man väljer ett sådant exempel, är det nog riktigt viktigt att man skriver kontrakt på hur det hela ska äga runt, så att inte ena partnern ändras sig halvvägs.

Men grundtanken var iaf att :
Brodern får betala max 2.35mkr för gården
Systern får minst 1.05mkr
Sedan får fadern och kanske med syskonen komma överens hur hans pengar ska/bör fördelas.

Du har inte tagit upp lösöret som lär följa med gården. Vilket kanske är en förutsättning för att driva gården (traktorer och övriga maskiner). Samt kanske det ligger en massa kommande renoveringar på gården, kanske också något att ta hänsyn till. Kanske även din fru vill se att gården stannar inom släkten/familjen.

Nu tanke en upp i det blå.. att din syster avstår lite till förmån att brodern ska kunna driva gården vidare, men om han skulle sälja inom en viss avtalad tid, ska systern bli kompenserad för saker hon avstod vid generationsskiftet. Jag menar så att brodern får en massa fördelar men efter 2 år bestämmer sig att sälja och står sedan med helt andra förutsättningar. (Det är klart värdeförändringen är som den är, men jag syftar på ett fast värde för gården)

Eller så gör man det enkelt för sig och lägger till i det privata kontraktet (över 2-delsförsäljningen) att brodern får göra vad han anser vara rätt framtid för gården. Då kan man inte komma o säga något efteråt. För att ha varit snäll för att man själv har gjort det för att med förhoppningen att det skall bli si o så i framtiden utan att ha sagt något om det, är nog som att be om ev. problem. Alla är vi olika och kanske är det tur eller en förbannelse.. :)

Hur man på bästa sätt framför dyliga åsikter som ingift har jag inget bra svar på. Men jag förstår samtidigt att du vill att din fru ska ha så mycket på benen som möjligt.

Avatar Fallback

Re: Hjälp med generationsskifte

skogsrisen  
#234587 Aol.
Jag menade inte att hoppa på dig och självklart ska du inte bara skita i arvet och låta en konsult säga precis hur dom ska göra medan din fru kanske inte förstår allt.
Jag menade bara att om din fru är införstådd med det hon avsäger sig och tycker det är ok så fine men annars så delar man såklart lika på hela arvet det är grundförutsättningen tycker jag om inte arvsgivaren vill något annat för det är ju trots allt hans egendom.
Fastigheten köptes ut enligt premisserna marknadsvärdet-den reavinsten som skulle uppstå vid en försäljning+försäljningskostnad (vilket jag tyckte var helt sjukt).
Dom tre syskonen som inte hade intresse av fastigheten köptes ut enligt räkneexemplet ovan.
Vägen dit var inte så lätt men handskas man med giriga människor så uppstår alltid problem.
Det andra problemet som var med Lrf är att skriver dom något på papper så tror okunniga att det är "det som gäller" vilket försvårade det hela ännu mera.
Önskar iaf lycka till och hoppas det löser sig på bästa sätt det gjorde det för oss då vi inte behöver bjuda lika många på kalas osv längre;)
Senast redigerad av skogsrisen sön 25 aug 2013, 08:12, redigerad totalt 1 gång.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).