Skogsfastigheter

Hjälp med värdering av skogsfastighet

7 inlägg 5138 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Hjälp med värdering av skogsfastighet

EnJag  
#19715 Hej,

Jag behöver hjälp att värdera den bifogade skogsfastigheten. Vad är ett rimligt pris? Marken ur skogssynpunkt känns lite klen, stenigt och glest mellan tallarna. Däremot så är den attraktiv på det sättet att man kan stycka av tomter från marken.
Det är kanske jätte svårt att uppskata något pris, men jag uppskatar om någon kan ge en vägledning.



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#19717 En "Stjelet-bo". får man förmoda?,,,,, :D

Välkommen till Skogsforum!

Gällande skogsfastigheten så är det ganska svårt att få ut något exakt värde på marken bara via ett underlag.
Är det dessutom kustnära med möjligheter att stycka av hyfsat fina tomter så kan ju värdet bli i princip "vad som helst".
Om du är seriöst intresserad så tycker jag att du tar ut någon oberoende skogsvärderingsman som taxerar skiftet åt dig,,, och även om det naturligtivs kostar en liten slant så kan det ju fort vara intjänade pengar i slutänden.

Fö så råder det "köphysteri" på skog vid norr och västerbottens kustland så det är ändå inte säkert att priserna håller sig "på mattan"

Avatar Fallback
Skogsante  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#19733 Ligger ju nära staden vilket medför många spekulanter och deltagare vid budgivning. Utgångspriset torde väl ligga på 1,5 Mkr för skogsvärdet sedan kommer andra värdeparametrar in vilket kan skicka iväg fastigheten upp mot 3 Mkr. Om det räcker...jag menar det är ju bara intäckten från försäljning av 10 schysta tomter.

Avatar Fallback
EnJag  
#19924 Tack för responsen!
Kommer från Ume, men jag har hört talas om en by som heter skellefteå :)

När det gäller själv värderingen så är det som ni säger grymt svårt att värdera en sådan här fastighet. Jag har ingen erfarenhet när det gäller att stycka tomter, men jag kan tänka mig att lantmäteriet har vissa restriktioner när det gäller att stycka tomter och att det inte är säkert att man får stycka 10 tomter. Sen finns det väl vissa regleringar när det gäller hur nära havet man får stycka tomter?
Håller med om att skogen borde vara värd ungefår 1.5 miljon sen får man plussa på lite för tomt möjligheterna.

Tycker priserna skogsfastigher borde börja sjunka, med tanke på att
1. ränta stiger
2. virkes priserna börjar sjunka
3. bostadspriserna sjunker
4. börsen sjunker

Borde finnas märkbar korrelation mellan dessa faktorer och priset på en skogsfasthet. Fast jag är ingen expert direkt, men det känns logiskt om priserna på skogsfastigheter skulle börja sjunka.

   TS
Avatar Fallback
Skogsante  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#19990 Det är klart att markens bonitet är sämre än normalt vilket tyder på att skogen inte skall värderas alltför högt, Du måste ju besiktiga skogen men 1,5 Mkr torde vara ganska högt räknat.

Beträffande tomter så kan ju avdelningarna 10 och 11 vara lämliga för nya tomter. I Ac län gäller ju strandskyddet 100 m från strand, dock kan man ansöka hos kommunen om dispens från strandskyddet.

För att det skall beviljas krävs att det inte finns nyckelbiotoperr, unik markmofologi, kulturminnen eller andra bevaransvärda miljöer. Naturvårdsverket kan dock sätta stopp för kommunens dispens, tror jag. I detta fall verkar det vara så att området redan hyser fritidshustomter och vägar varför man kan tänka sig en försiktig explatering av nya tomter.

Vart har du hört att virkespriset börjar sjunka? Jag tror att de stiger eftersom ryssarna har aviserat att höja tullarna med ytterligare 5 Euro (45 kr) på exportvirke, från 1:a april 2008. Det torde medföra prishöjning under våren på timmer och barrmassaved.

Dock kan jag hålla med dig om att uppgången torde dämpas under året. Men av egen erfarenhet vet jag att fastigheter med goda lägen inte sjunker nämnvärt i pris.

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#20008 Kustnära skogsfastigheter brukar få en svettig prislapp på sig även häruppe i norr, så att räkna på några generella virkespriser förslår inte långt.
Ska man skrapa loss 5000m3sk för mindre än 1.5 så är det nog bara att vända blickarna en bit inåt landet istället och i största möjliga mån undvika anbudsfastigheter. (se LRF).

Användarvisningsbild
OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#20095 Det är en stor fastighet, även om den till stor del består av hällmarker och skog med tunna jordlager så finns det många hektar med hyffsad skog på också. Dock verkar det ju bara gå att avverka 1000 m3f, så du måste slanta upp en rejäl summa.

Jag tror att den som slutligen köper fastigheten värderar det kustnära läget högre än skogsbruksvärdet.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).