Före och efter jobbet

dubblerat bränslepris blir miljösmart

51 inlägg 19450 visningar 10 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#168840
totte skrev:
Mothugg mot detta dysterperspektiv mottas tacksamt!


Nyhet 2019: Genombrott, äntligen har man lyckas skapa en hållbar inneslutning för plasman i i den stora tokamak reaktor. Den genererar nu 20% överskott av energi. Bränsle? Vatten!

Nyhet 2025: AccuFuture Inc lanserar sitt nya batteri. Tack vare en praktisk tillämpning av 2012 år Nobelpris i fysik har konstruerat det första sypion-trintuíum batteiret. Stort som ett par skor räcker det till att driva en traktor i 100 Hk klassen i48 timmar.

Aftonbladet 2013: Som första tidning upphör vi nu med papperstidningen. Det mesta av biomassan går ändå till energiproduktion och alla läser tidningar numera via "the mesh".

:D :D :D :D :D :D

"Totte" jag är helt trygg i att mina barn har en alldeles underbar och spännande framtid framför sig (ja förstås, skulle framtiden vara bakom dem?)

Elmia
Användarvisningsbild

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

totte  
#168879 Jag gläds åt din optimism, jag hoppas du har rätt, men är nog inte särskilt övertygad tyvärr.

Kan hålla med om mycket som sagts och tänkt om lokalsamhället och lokala resurser, det var ju faktiskt så mänskligheten överlevde under rätt många tusen år. Men hur går vi tillbaka dit, en stor del av världens befolkning lever nu i städer, totalt beroende av modern teknik för att överleva nån längre tid. Vi som bor här ute på vischan brukar ju säga att vi klarar oss alltid. Tills kravallerna börjar och plundringen av resurserna som ännu finns tar fart.

Ja, jag spelar lite djävulens advokat här, men det finns många ganska förskräckande scenarios, och det stora problemet är att det finns en så oerhört ynklig liten vilja att på allvar ta itu med problemen. Alla hoppas bara på att kommande tekniska genombrott skall fixa det åt oss, så vi kan fortsätta med vårt bekväma liv utan att uppoffra särskilt mycket.

Avatar Fallback

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

jan larsson  
#168889 risken för att det kommer att braka ihop i delar av världen är nog tyvärr ganska stor. o det lär bero på oljan för att vi har gjort oss alldeles för beroende av den.
men vill ändå tro att människan som skall vara en intelligent varelse kommer att lösa problemen. lokala resurser kan väll vara vindkraft, biogas, m.m. o något som inte är uppfunnit ännu.

å häpp här kom en del lösningar (vem vet)
ja faktum är att vilka hjälpmedel o tekniska system vi kommer att ha 2019 eller 2025.
tror jag att vi idag inte tror att de skulle kunna vara möjliga, kunna bli beroende av eller som ersättning av något som vi varit alldeles för beroende av. men så har det ju varit varit genom hela mänskligheten. optimister o visionärer som set möjligheterna har o kommer alltid att finnas.

tex. för ca. 20 år sedan. vem kunde tro att nästan alla skulle komma att använda en egen trådlös telefon, egen bärbar dator eller att kor skulle kunna mjölkas av robot.
så nog är jag lite optimist alltid. det är hög tid för något revolutionerande för avvecklingens skull av oljan

det stora problemet är att det finns en så oerhört ynklig liten vilja att på allvar ta itu med problemen.

njae jag tror nog att viljan finns. men allt skall ju utredas till döds eller göras så förbaskat komplicerat så ingen till slut orkar ta tag i det som behöver göras. o den icke högutbildade svensson lämnas ju egentligen till att bara följa med i systemet.

så nu världen fram med flera kloka visioner, tankar o idéer om hur en fungerande framtid ser ut. o hur ett framtida skogsbruk med dess maskiner fungerar.

   TS
Användarvisningsbild

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

totte  
#168891 Tack! Skönt att det ändå finns optimister.

Om viljan: Viljan hos människor finns nog på många håll, det som bekymrar mig mest är att de som styr oftast är mer intresserade av att bli omvalda/behålla makten, beroende på samhällssystem, än att göra nåt konstruktivt åt problemen. Och att de politiker som faktiskt vill ofta går ner sig i en massa tramsigheter som pumplagar och liknande som bara ställer till trassel utan att lösa ett enda problem.

Men OK, hoppet finns ju alltid att det vänder, är ju sant som du säger att det har hänt väldigt mycket så kanske, kanske, även om jag fortfarande är skeptiker.

Avatar Fallback

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

ord bind  
#168893 Nutek har MYCKET pengnar i kassan men för att få några däifrån måste din ide vara
ekonomiskt självbärande.
Satsa pengnarna på grund forskning i stället.

Som det är nu blir det ala usa, har ingen en stor påse pengar händer ingenting.
Också säger de att engelsmän är konservativa! :wink:

Användarvisningsbild

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#168903 "totte" och andra. Om jag nu ska försöka vara lite mer allvarlig i min kommentar så kanske såhär.
Det är ju inte så att oljan tar slut tvärt, eller att klimatförändringar kommer över en natt. Det sker gradvis. Det är i detta faktum som möjligheterna, och grunden för min optimism ligger. Det gör att vi också gradvis kan anpassa oss. Klarar vi människor bara att låta bli att starta krig, som är allt annat än gradvis förändring, så tror jag inte på ditt scenario. Det har hänt mycket bara de senaste åren, väldigt många beslut har fattats. Ett exempel är effekten av beskattningen av bilar som kopplats till utsläppsnivåer. Det har skapat en fordonsflotta idag som kanske förbrukar hälften av vad den gjorde för 20 år sedan.
Arbetslivet förändras snabbt. Idag så åker jag nästan aldrig till Stockholm längre, det mesta av mötena tas i form av videomöten. Redan idag flyger det jetplan på delvis biobränslen. När jag var barn så slängde vi alla sopor i plåttunna som tömdes på en hög med giftig urlakning som följd. Idag lever vi på ett helt annat sätt. Hade någon då sagt till mina föräldrar att soporna ska sorteras/samlas in i olika fraktioner och matavfallet läggas i en grön låda och komposteras hade ingen trott på det. Omöjligt system hade min far sagt.
Så vi har gradvis anpassat oss till förändrat levnadssätt i Sverige. Det sker över hela världen, om än i olika takt. Det kommer att fortsätta, i Kina börjar insikterna sprida sig allt snabbare, så också i Indien. Vi har, enligt många forskare, mer än tillräckligt med land, och vatten, för att producera all mat vi behöver. Visst, traktorn är en förutsättning, och den kommer drivas med något annat.
Så, kravaller, hungersnöd och annan social oro kommer inte uppstå på grund av den stegvisa utfasningen av olja huvudsaklig energikälla. Det uppstår om vi inte förmår fördela förändringstrycket lika för alla utan skapar stora klasskillnader. Men det är en helt annan diskussion.

Så även nu på söndag morgon är jag lika övertygad om att både mina barn, och barn över hela världen i allmänhet har en hyfsat ljus framtid.

Avatar Fallback

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

volvo bm  
#168925 Vad hjälper det att vi dubblar bensinpriset i Sverige? vi är och förblir en piss i nilen, kolla mot USA där om nånstans måste de ta tag i bensinfrågan! Eller vad händer när varje kines och indier har två bensintörstiga bilar/invånare? Klart att vi också måste tänka på miljön i Sverige, men det enda vi gör just nu är att klubba ihjäl oss själva med skatter och regler värre än satan själv! Visst vi ska gå i framkant och leda utvecklingen men det måste ju fan ske under ordnade former.

Användarvisningsbild

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

stegmaster  
#169063
Uvskogen skrev: Klarar vi människor bara att låta bli att starta krig, som är allt annat än gradvis förändring, så tror jag inte på ditt scenario.

Her finns en brist i förutsetningen, för när kommer det bli slut på krig?? ALDRIG.



"Tyvärr" så delar jag nog Tottes pessimism.
Men man kan ju hoppas man tar fel, inget vore bättre.
Nåvel, vi er åtminstone lovat egenprodusert olja här i Norge til minst år 2050, och då er inte "stegmaster" i behov av någon olja mer (förutom den sista oljan :???: ).

Uvskogen skrev:Vi har, enligt många forskare, mer än tillräckligt med land, och vatten, för att producera all mat vi behöver.

Stemmer inte med vad jag läst och sett på tv. Vil minnas at "vi" er i behov av båda 2 och 3 jordkloder i framtiden, om velstandutväcklingen/befolkningsökningen fortsetter i samma takt som nu över hela världen.

Så det får nog bli en hel del endringer framöver, om vi ska klara av det här. :smile:

Användarvisningsbild

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

totte  
#169064
Så även nu på söndag morgon är jag lika övertygad om att både mina barn, och barn över hela världen i allmänhet har en hyfsat ljus framtid.


Det känns i alla fall bra att veta att det fins ni som är optimister, och jag hoppas verkligen att ni har rätt. I vilket fall förutsätter det som Stegmaster säger:

Så det får nog bli en hel del endringer framöver, om vi ska klara av det här.

Avatar Fallback

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

jan larsson  
#169065 ja men vilka ändringar talar vi om. fasa ut oljeanvändningen är en. att ersättas av vad eller vilket levnadssätt.

få vara med till år 2050 ja kanske. vi lever längre o blir ju friskare upp i åren. o då tror jag att vi har skärpt oss reellt. år 2050 alltså. jag skulle vilja tro att vi lever ganska behagligt i ren miljö. o att vi inte är så uppstressade som idag.

optimist är jag när det gäller lösningar för att hålla miljön frisk. o för att driva samhället på ett hållbart vis.
men tyvärr pessimist när det gäller mänskligheten. befolkningsökningen som sker är inte hållbar när det kommer till hur vi skall försörja oss. men det är väll där krig, sjukdomsepidemier o naturkatastrofer kommer in o styr upp när vi blir för många. har skett förr o kommer att ske igen tyvärr.

   TS
Användarvisningsbild

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#169074 De pessimistiska bilderna som så gärna sprids är tyvärr alltför ofta ett led i den polarisering av åsikter som vi lever med idag. Alla möjliga "NGO:s/frivilligorganisationer", forsklare och politiker tjänar på att dramatisera sitt budskap maximalt. Det ger fler medlemmar/pengar/röster. Men ser man förbi det så ser man också att väldigt mycket har blivit väldigt mycket bättre. Här finns flera bra exempel, lyssna gärna på Hans Rosling, en av flera som försöker visa på en mer sann bild om vad som händer i världen. http://www.dn.se/ledare/kolumner/las-pa ... forandrats

* Vi har idag betydligt färre väpnade konflikter med allt färre dödade än under perioden "kalla kriget". Jag tror att med fortsatt ökad bildning i världen så kan krig utrotas, om än inte mellanmänskliga konflikter.
* Medellivslängden ökar hos befolkningar världen över
* Matproduktionen ökar världen över, nya grödor lovar fortsatt positiv utveckling men visst krävs förändringar. Läs gärna här, inte låter det särskilt jobbigt eller svåra förändringar. Det innehåller en massa roliga utmaningar, inte minst för de som är unga idag. http://www.scientificamerican.com/artic ... amage-maps

Några till exempel på varför jag fortfarande är optimist/realist och rekommenderar alla andra att vara det. Klimathotet är inte ett hot, det är en förändring som vi måste hantera.Att oljan tar slut är inte heller ett hot, det är en förändring, bland många andra, som vi hanterar. För mig så är det en central fråga att inte se på samhällsförändringar som "hot" eller "ljus framtid" utan som just förändringar, utan att lägga känslomässiga värderingar på dem.
Vi kommer att klara det precis som fakta visar att vi lyckats flera gånger förut i historien.

Användarvisningsbild

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

trilla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#169077 Chris Martenson
En timme långt men klart intressant.


Avatar Fallback

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

jan larsson  
#169087 forsklare och politiker tjänar på att dramatisera sitt budskap maximalt.

det var det jag menade i ett tidigare inlägg. när det dyker upp en ide, ett resultat eller den som ropar högst. så spinner media vidare på det. o när tillräckligt många har övertygats så kan det ha blivit en sanning i folkmun. (det gäller att försöka sortera rätt i utbudet)

ja det kan vara så att medelantalet födslar minskat i världen. men det pågår fortfarande en ökning av befolkningen. o det beror väll delvis på att att medellivslängden ökar.

Matproduktionen ökar världen över, nya grödor lovar fortsatt positiv utveckling.

nej sån är inte min uppfattning av läget. våran själsförsörjningsgrad i sverige har sjunkit de senaste decennierna. världslagren är på en historiskt låg nivå. det beror dels på att vi närmar oss taket för vad vi kan producera. sen har klimatförändringarna o naturkatastroferna en betydande roll i det.

nya grödor.

genmanipulerade o framställda på konstgjord väg. nej tack. det är fel väg att gå bara för att rädda mänskligheten.

Klimathotet är inte ett hot. (fel. för mänskligheten. rätt för planeten)
det är en förändring. (rätt)
Att oljan tar slut är inte ett hot, det är en förändring. (rätt)

Vi kommer att klara det precis som fakta visar att vi lyckats flera gånger förut i historien. (rätt)

Chris Martenson
En timme långt men klart intressant.

alldeles säkert. men för långt. tar säkert 2 h. om man skall översätta o förstå allt. :wink:

(jag är inte tillräckligt slängd i engelska)

   TS
Avatar Fallback

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

r93  
#169092 Angående trådnamnet, Här är en lista av världens mest förorenade platser, endast ett ställe är förorenat av petroleum, kolla däremot dom andra där det bryts tungmetaller, sådant som vi behöver ha till våra miljövänliga batterier.........

http://www.time.com/time/specials/2007/article/0,28804,1661031_1661028_1661016,00.html

Avatar Fallback

Re: dubblerat bränslepris blir miljösmart

Midgård  
#169146
trilla skrev:Chris Martenson
En timme långt men klart intressant.



Intressant föredrag av Chris Martenson. Richard Heinberg är en annan känd talare på samma tema. Har själv följt detta under en tid och ju mer fakta och vetenskapliga belägg man studerar desto mer börjar man inse vad som komma skall (med stor sannolikhet). Problemet består nog till del i det någon nämnt, att politker och ekonomer inte vlll eller inte förstår sambanden (konstigt eller hur). Har själv förmånen att ingå i en liten grupp som några gånger per år får träffa de främsta forskarna inom Power and Energy på MIT i Boston. De menaratt från det att något nytt ämne eller någon ny revolutionerande uppfinning kommer i dagen, tar det i genomsnitt 18 år tills den är kommersialiserad (om det ens blir något). Därför kan man misstänka att, även om vi skulle komma på något riktigt bra, håller tiden på att rinna ut. Den stora utmaninge är att få fram ett drivmedel för transportsektorn inklusive skogsmaskiner och traktorer.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).