Skogsfastigheter

Räntefördelningsfundering

21 inlägg 8128 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Räntefördelningsfundering

skogsrisen  
#146892 Hej skogsfolk!
Var på möte med LRF ang en ev avverkning och således skatteplanering.
LRF tyckte att jag skulle bränna hela räntefördelningsbeloppet (ca500k) och sätta resten (ca500k) på skogskonto för framtida utgifter.
Jag har ett underskott på 50k också och fastigheten är obelånad.
Saken är den om jag förstått allt rätt att fördelningsbeloppet beräknas med 39% av 1993års taxering vilket är 579k och 39% av det är 225810.
Dvs mina 500k nu tar ett helt gäng med år att bygga upp igen därför låter jag hellre ränta på ränta effekten låta fördelningen ticka på uppåt än att blåsa allt nu.
Jag kan ju avverka och låta det som får sättas in på skogskonto låta ligga och ticka räntefördelningsbelopp tills 10år har gått, får ju dessutom liten räntekompensation på stålarna.
Jag har inget direkt behov av slantarna nu heller.
Expansionsfond osv är jag inte insatt i, har dock beställt boken "skog" och ska förhoppningsvis få lite mer kläm på dom bitarna.
Vad tycker panelen? Vilket är bästa sättet att lägga upp det hela på?



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#147002 När du läst boken Skog tror jag du tar ett bättre beslut i frågan än LRF. Däremot inte fel att kolla av om det kommit några nya regler som påverkar ärendet. Tror boken har några år på nacken.

Min åsikt är att det sällan är rätt att permanent skatta bort medel, men latenta skatteskulder kräver att man har lite koll på verksamheten. Gissar att LRF sett en del skräckexempel på detta och därför rekommenderar att man undviker det.

/Nisse

Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

skogsrisen  
#147003 Ok Nisse men hur hade du gjort i min sits?

   TS
Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

Midgård  
#147010 Om du inte behöver pengarna skulle jag råda att låta dem ligga kvar i "verksamheten" och samtidigt fortsätta bygga upp positivt räntefördelninngsbelopp. Kvitta först intäkter mot kostnader och avskrivningar och sätt in resten på skogskonto. Skogskontopengarna finns ju tillgängliga redan 4 månader efter insättningen så de är inte låsta på något sätt.
Man ska inte skatta bort pengar i onödan. Rätt vad det är ska du investera i någon ny maskin/traktor eller måla om ladugården och då kan man ju ta ut pengar från skogskontot (och samtidigt undvika skatt). Jag brukar ballansera så jag gör noll-resultat varje år och ballanserar kostnader/avskrivningar mot intäkterna. Jag har ett enkelt excelark där jag har lagt in mina förväntade kostnader och intäkter 7 år framåt. Detta t ex för att hålla koll på hur jag kommer att ligga till med accumulerade underskott i verksamheten de år då jag får ut större belopp från skogsavverkningar. Allt för att inte hamna på plus, och få skatta bort pengar. Man måste dock tänka på att max 60% från avverkningsuppdrag och max 40% av intäkterna från leveransuppdrag får sättas in på skokgskontot.

Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

erikl  
#147033 Midgård: du har samma strategi som jag har :-)

Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#147036
erikl skrev:Midgård: du har samma strategi som jag har :-)


Detta är nog den vanligaste strategin när man inte har skogen som huvudsaklig inkomstkälla. Blir lite krångligare om man avverkar varje år, tar ut lön mm.

/Nisse

Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

skogsrisen  
#147100 Tanken bakom avverkningen är att lösa mina privata lån (ca1miljon)
Avverka under min livstid ca 10000kubik och resterande får mina barn.
I framtiden så köper jag ingen traktor då det redan finns en så inköp av maskiner blir det inte.
Samtidigt så tänker jag inte sätta mig på pottan och skatta bort stålarna.
Ev blir det uppstart av företag om ett par år och då kan det bli utgifter av.
Hmm inte lätt detta men så är det väl..

   TS
Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

alias  
#147103 Skogsrisen:

Som jag ser det är det några frågor du bör ställa dig innan du bestämmer dig för vad du ska göra rent bokföringstekniskt.

Räknar du med att fastigheten kommer att generera ett överskott eller ett underskott de kommande 5-10 åren?

Vilken storlek är det på de kommande uppskattade över-/underskotten?

Ska pengarna användas till att investera i fastigheten/rörelsen eller privat konsumtion (kanske svårt att svara på då du skrev att du inte hade behov av pengarna i dagsläget)?

Vilket alternativ till LRF:s förslag hade du själv förespråkat (är ju svårt att köra nollresultat med så stora intäkter om man inte har möjlighet att göra skogsavdrag, expansionsfond och periodiseringsfond har inte jag heller stenkoll på men jag tror det finns vissa negativa aspekter vad det gäller framtida räntefördelningsunderlaget om man utnyttjar dessa bokslutsdispositioner)?

Avverkningsrätt med betalningsplan kan ju vara en fördel i vissa fall, men i dagens ekonomiska läge är det kanske inte så många som litar på att de som köper virket finns kvar och har pengar att betala om några år.

Kommer du att ha relativt stora överskott framgent så kan det nog vara klokt att räntefördela fram en del kapital idagsläget (jag vet att det svider att betala skatt om man inte måste) och behålla dessa skattade pengar på ett företagskonto så att räntefördelningen beräknas på hela detta beloppet i kommande deklarationer.

Inte lätt att hitta den optimala lösningen.

MVH
Alias

EDIT:såg ditt senaste inlägg först när jag tryckte skicka.

Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

skogsrisen  
#147125 Ok så miljonen eller 60% av dom kan placeras i skogskontot och fungera som fördelningsunderlag?
då kommer jag ha ca 1,2miljoner som underlag och kan räntefördela ca 96k per år?
Visserligen finns 400k kvar att antingen sätta i expfond men då sänker man väl underlaget med motsvarande summa?

   TS
Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#147126 Har för mig att det är hälften av pengarna på skogskontot som du får räkna till fördelningsunderlaget. Staten räknar ju kallt med att nypa andra hälften den dag du tar ut dem.

Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

Midgård  
#147129 Det är riktigt att endast hälften av innestående kapital på skogskonto tas upp som räntefördelningsunderlag.
Att tänka på är även att ett positivt räntefördelningsbelopp kan överlåtas till t ex barn/arvinge, vilket innebär att det inte försvinner när man själv går ur tiden/slutar med skogsbruket.

Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

volvo_buster  
#147133 Man kan således investera skogskonto pengar som likvidamedel vid ett maskinköp utan att drabbas av skatteinbetalning?

Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

Midgård  
#147140 Ja, dvs så länge man inte får överskott från verksamheten blir det ju ingen skatt. Köper man dyrare maskiner (över 25000kr exkl moms, tror jag) så blir det ju frågan om avskrivning dvs då kan inte hela kostnaden tas under ett och samma år utan fördelas under minst 5 år. Men som sagt de kostnader plus avskrivningar man har under ett år kan man ballansera genom att, under samma år ta ut motsvarande belopp från skogskontot och då blir det ingen skatt (förutsatt att man inte har andra intäkter i verksamheten som genererar ett totalt positivt verksamhetsresultat).

Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

ulfgustav  
#152269 Vilka är Era rekommendationer inför årsskiftet. har ett ack. underskott i verksamhet på ca 200` har möjlighet till ca 100`räntefördelning, har ca 400`på skogskonto. Är passivt verksam detta året ligger löneinkomst under ca 100`under brytpunkten nästa år kommer löneinkomst att vara väsentligt över brytpunkt.

Hur bör man tänka för att minimera skatten

Avatar Fallback

Re: Räntefördelningsfundering

Midgård  
#152284
ulfgustav skrev:Vilka är Era rekommendationer inför årsskiftet. har ett ack. underskott i verksamhet på ca 200` har möjlighet till ca 100`räntefördelning, har ca 400`på skogskonto. Är passivt verksam detta året ligger löneinkomst under ca 100`under brytpunkten nästa år kommer löneinkomst att vara väsentligt över brytpunkt.

Hur bör man tänka för att minimera skatten


Det är svårt att ge generella råd då varje enskilds situation är unik, inte minst hur man förväntar sig framtiden. Dock om du inte förväntar dig större intäkter från skogen inom de närmaste åren kanske det vore idé att lyfta ut 200` från skogskontot och kvitta dessa mot underskottet på 200`. Blir ju ingen skatt på detta.
Ovan förutsätter att du under kommande åren har möjlighet att bygga upp nya underskott i verksamheten så att dessa någorlunda svarar mot den del av kommande intäkter som inte kan sättas in på skogskonto.
Dock har det ju också stor betydelse vilka ev behov du har av "privata pengar" i närtid mm..
Att tänka på är också att pengarna på skogskonto inte får stå där mer än max 10 år.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).