Skogsfastigheter

Servitut vatten

8 inlägg 8016 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Servitut vatten

caamper  
#138709 Hej,
Jag har en inskrivning i min skogsfastighet. Servitut och övriga garvationer, servitut uppdämning (vatten). Innebär det att jag kan dämma upp delar i fastigheten. Har ni mera information om inskrivningen?



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Servitut

Hema  
#138721 Nog bäst o höra med lantmäteriet om du vill ha klarhet.

Avatar Fallback

Re: Servitut

axwell  
#138726
Hema skrev:Nog bäst o höra med lantmäteriet om du vill ha klarhet.


Ja det kan också vara ett belastande servitut så att någon annan har rätten till det, även om det skulle drabba din fastighet.
Kolla även övriga servitut när du kontaktar Lantmäteriet.

Avatar Fallback

Re: Servitut

Skogstok  
#141756
caamper skrev:Hej,
Jag har en inskrivning i min skogsfastighet. Servitut och övriga garvationer, servitut uppdämning. Innebär det att jag kan dämma upp delar i fastigheten. Har ni mera information om inskrivningen?


Ett något sent svar men om det är ett avtalsservitut från tiden före 1 juni 2008 är det IM-arkivet vid Landsarkivet i Härnösand man kontaktar för att få en kopia på servituet. Det går bra att beställa via deras hemsida: http://www.im.ra.se/

Efter 1 juni 2008 är det Lantmäteriet (division Inskrivning) som arkiverar avtalsservitut.

Om en lantmäterimyndighet behöver få tag i ett äldre avtalsservitut så måste även de beställa från IM-arkivet.....förhoppningsvis lär arkivet skannas någon gång i framtiden...



Skogstok

Avatar Fallback

Re: Servitut

caamper  
#141783 Jag begärde en kopia ur riksarkivet och det är en äldre uppdämmnings rätt av sjön Kvien i dalarna där det betalas ut en avgift betalas ut för 4 kronor i arrende för höjning av 3 meter. Jag tror att servitutet har spelat ut sin roll idag men nu vet jag vad det är

   TS
Användarvisningsbild

Re: Servitut

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#141792 Lite offtopic? En granne ville nyligen återuppbygga en gammal kvarndamm. Denna kvarndamm förstördes av isen någon gång på 1940-talet och byggdes sedan inte upp igen. Syftet var att anlägga en våtmark. Dock visade det sig att fallrätten, d.v.s. rätten att återuppbygga dammen utan några nya vattendomar, bara gällde i ca 10-15 år, varför grannen i så fall var tvungen att söka en ny vattendom enligt miljöbalken och restvattenlagen, med allt det nu innebär.

Så jag skulle tro att Caampers uppdämningsrätt sedan länge är förverkad och idag skulle knappast någon granne nöja sig i dag med enbart 4 kr i arrende för permanent vattenskadad egendom... :wink:
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Servitut

Famag  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#142071 Är det verkligen så, att en vattendom upphör efter 15 år om den inte utnyttjas ?

Användarvisningsbild

Re: Servitut

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#142107 I alla fall när det gäller fallrätter. När det gäller eventuella skadeståndsanspråk mot en vattendom, så måste dessa inkomma inom ca 10 år efter att vattenverksamheten påbörjats.
/Niklas

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).