Skogsfastigheter

Eget uttag, avverka själv lr lejja bort

9 inlägg 7029 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Eget uttag, avverka själv lr lejja bort

Braxsele  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13320 Har alldeles nyligen övertagit 50% av min fars hemman och vi har olika åsikt om eget uttag ur skogen.

Han påstår att om man lejer bort för avverkningen, gallring osv så slipper man betala egen avgifter och därför så menar han att det inte lönar sig att avverka själv. Och om man avverkar själv så åker man enligt han på egenavgifter (kallas egenavgifter istället för sociala i en enskild firma) + skattesats.

Jag som driver en enskild firma vet att ett eget uttag ur firman alltid är ett eget uttag oavsett, man åker alltid på egen avgifter + skattesatsen

Jag är ganska säker på att han har fel.

Däremot kan man ju börja argumentera om det verkligen lönar sig att avverka själv då dom hugger och kör fram virket för runt 50 kr/m3. Men sen tycker jag att det har andra värden med att avverka själv åxå.



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13330 Har du skogsavdragsutrymme kvar? I så fall gäller olika procentsatser för intäkter från leveransvirke och för intäkter från rotpost.

Annars håller jag med dig. Kostnaden för att hyra någon dras av i firman, och i den kostnaden som du får en faktura på ingår givtevis lön, skatt och arbetsgivareavgifter för den du anlitar.

Har man dragit bort den kostnaden och ev skogsavdrag så blir det kanske en vinst kvar. Den skall du som vanligt betala alla möjliga och omöjliga skatter och avgifter på, om du 'tar ut' det ur firman.

Hur redovisar ni ekonomin? En bokföring för skogen , och så delar ni upp resultatet 50/50? Den skall i så fall läggas till resultate för din enskilda firma när skatten räknas ut.

Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13334 Det är omöjligt att svara på frågan utan att ha tittat i bokföringen.
Det finns många varianter på att skjuta upp eller minska beskattningen.
Här är några möjligheter:
Skogsavdrag
Räntefördelning
Periodiseringsfond
Expansionsfond
Skogskonto
Pensionsavsättning
Alla med olika för-och nackdelar. Däremot är en intäkt alltid en intäkt oavsett om det är eget arbete eller inte. Enbart skogskontoinsättning påverkas olika beroende på leveransvirke eller annan typ av virkesförsäljning.

Egenavgifter har inget med eget arbete att göra.Du kan få betala egenavgifter eller löneskatter(om man är s.k passiv företagare) även om du aldrig satt din fot i skogen.
Kanske är det detta din far missuppfattat?

Hoppas det ljusnade lite (jag är ingen vidare pedagog),

Nisse
Senast redigerad av nisse sön 11 nov 2007, 20:47, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback
Ingvar  
#13337 Jag tror din Far har blandat ihop lite olika saker, eller också har ni missförstått varandra... Den eventuella vinst som blir på en avverkning får man ju betala egenavgifter på oavsett hur det är avverkat, om du tar ut det som lön till dig själv alltså, och allt överskott man har, som man inte avsatt på något sätt, räknas ju som din lön i en enskild verksamhet.
men det jag tror han far efter på nåt vis är nog det här med skogsavdraget( som jag inte är nåt vidare insatt i) där det är olika procentsatser beroende på om det är själv-avverkat eller bortlejt..så som Mangan var inne på.

Kan man verkligen få både hugget och utkört för en 50-lapp?? Jag trodde det var vad skotningen enbart kostade...
För jag har samma diskussion med min Far, nu efter att vi köpt gården, där han absolut inte tycker att det är lönt att hugga några större poster själv, medan jag menar att det beror på vilken användning jag har för min tid. Har jag ändå tid över som jag inte utnyttjar så tycker jag det borde löna sig att hugga själv, medan om jag t.ex har ett jobb och ska ta ledigt för att hugga, så måste det ju vara betydligt svårare att få nån lönsamhet i det..

Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13343 Den avdragsgrundande skogsintäkten är lika med beskattningsårets hela intäkt på grund av upplåtelse av avverkningsrätt och 60% av intäkt för leveransvirke, samt 60% av värdet av virkesuttag för eget bruk eller för användning i annan förvärvskälla.

Ovanstående är ett citat från SvS och avser skogsavdrag.Kan någon förklara den sista harangen? ..samt 60% av värdet av virkesuttag för eget bruk eller för användning i annan förvärvskälla.
Om jag hugger asp till en bastu,är då värdet av virket avdragsgrundande skogsintäkt? Helt rimligt då skogsavdraget tillkom för att motsvara värdeminskningen vid huggning,men jag har aldrig hört detta förut.
Borde vara högintressant för de som använder virke ur egen skog,t.ex.vedeldare..

På äldre innehav brukar skogsavdraget redan vara förbrukat och/eller väldigt lågt.Gissar att du är skogskunnig eftersom du överväger manuell avverkning och då finns det betydligt lönsammare verksamhet.
T.ex tror jag inte det finns ngn skördare som slår manuell huggning i gallring kvalitetsmässigt. Skärmar o fröträd är väl också lämpligt.
Röjning o plantering är väl bäst betalt,men du får nog stå i om det ska löna sig ta ledigt för detta.
Fast jag brukar lägga en del på nöjes-och motionskontot :)

/Nisse

Avatar Fallback
Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13344 För ett antal år sen kunde man som passiv brukare undgå egenavgifter. Förmodligen är det det som fadern syftar på. Sen är det många andra faktorer som gör att det är tveksam affär att göra större slutavverkningar i helt egen regi men det är ju en annan sak.

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13355
nisse skrev:Ovanstående är ett citat från SvS och avser skogsavdrag.Kan någon förklara den sista harangen? ..samt 60% av värdet av virkesuttag för eget bruk eller för användning i annan förvärvskälla.
Om jag hugger asp till en bastu,är då värdet av virket avdragsgrundande skogsintäkt? Helt rimligt då skogsavdraget tillkom för att motsvara värdeminskningen vid huggning,men jag har aldrig hört detta förut.
Borde vara högintressant för de som använder virke ur egen skog,t.ex.vedeldare..



Ja, det är väl i ärlighetens namn inte många som beskattar för eget uttag av virke. Nu är det ju dessutom så, att ved för eget bruk inom fastigheten är undantaget skatt! Man kom väl på att det ändå inte gick att kontrollera. :-)

Men om du skall använda skogsavdraget, måste du ju skriva upp uttaget som intäkt. Jag tror många låter bli det, så länge det är bastu på egen gård. Eftersom avdraget inte är större än intäkten, så 'lönar' det sig inte att göra så heller.

Avatar Fallback
Braxsele  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13377 det var dessa svar jag hoppades och visste att dom skulle komma, vad det gäller att manuell avverka så ska man ju värdera det egna arbetet högt för att det egentligen ska vara värt det om man räknar rent ekonomiskt.

Gallringar för att få sig ved och värma gården är ju en annan femma.

Sen så tror åxå jag att bolagen bjuder högre om dom får göra allt gentemot att köpa "färdigt" timmer och massa.

Tack för alla svar

   TS
Avatar Fallback
trädsamlare  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13386 Att (slut-)avverka kan nog leda till lägre netto än rotpost, leveransrotköp eller annan anbudsförsäljning, även om man värderar det egna arbetet till 0. Det verkar inte alls finnas samma vilja att betala priser långt över prislistan för leveransvirke. Kanske blir skillnaderna mellan listan och det "verkliga" priset för uppenbar då

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).