Skogsfastigheter

Fick skogen värderad utan kännedom

22 inlägg 8948 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Fick skogen värderad utan kännedom

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#116860 I den mån som de hittade de gamla rösstenarna ja. För det är de som gäller över allt annat. De gäller även över lantmäterikartorna. Gröna jobb gubbarnas krokiga röjning är inte så mycket att fästa sig vid. Men de hade en duktig "linjeman" som följde med mig ut och letade rösen. Det var den tjänsten som var värt att betala för. Röjningen var bara medskickad.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Fick skogen värderad utan kännedom

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#116895
Skogshuggarn skrev:
Niking skrev:
Skogshuggarn! Vem som helst har rätt att markera befintliga ägogränser med käppar, men enbart Lantmäteriets utsättningar kan bli juridiskt hållbara.

Jag har själv markerat en del befintliga ägogränser, där enbart den ena parten (beställaren) var närvarande. Men då jag jag ju givetvis också bara kunnat fakturerat beställaren.
/Niklas


Du har rätt i det fallet Niking, men att gå loss med yxa/färg för att texta upp en beskogad rålinje är långtifrån lagligt om det utförs av annan än lantmäteriet.
Nästa grej är att BÅDA fastighetsägarna bör kontaktas och vara representerade vid utsättning, även om den är preleminär.
Man har ibland fått höra av "nybakade" skogsägare att "här går rålinjen",,,, men vem tusan hävdar det?, Skogsstyrelsen?.

Litar man blint på sådant så kan det ställa till mycket (onödigt) trassel.


Fast om båda parter är med när den troliga rågången tas ut, så är det ju också rimligare att båda också delar fakturan. Det blir ju snabbt några tusenlappar för respektive part.

Det är ju inte skogsstyrelsen utan den nybakade skogsägaren som ju hävdar att gränsen går här. Var skogsägaren sedan har fått det ifrån kan man ju bara spekulera i. :grin:
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Fick skogen värderad utan kännedom

Famag  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#116989 Ja nog har vem som helst rätt att gå, men men har en kartritare för en orienteringsklubb rätt att rita kartor ?

Går verkligen det under allemansrätten.

Läste förresten i någon tidning att allemansrätten, blev vedertagen på 30:talet.

Avatar Fallback

Re: Fick skogen värderad utan kännedom

Svingen  
#116993 Vi har råkat ut för ett fall av S.V.S:s utstakning av linjer på våra ägor,detta har skett på uppdrag av grannfastighetens ägare.I detta fall flyttades gränslinjen ca 6m in på våra ägor, detta hade skett utan vår vetskap. Utstakningen hade skett helt utan hänsyn till gamla rösen och linjemarkeringar,då vi påtalade detta erkände S.V.S att deras handlande var felaktigt och att de ej hade rätt till nyutsättning av gränser. Deras handlande har dock orsakat oss mycket besvär och stora Lantmäterikostnader för att komma tillrätta med deras tilltag.Lantmäteriets uppmätning har visat att den gamla linjen stämmer väl med karta från laga skifte, varför gör dom då sådana misstag?

Användarvisningsbild

Re: Fick skogen värderad utan kännedom

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#117048 Förmodligen går väl skogsstyrelsen efter en DGPS + fastighetskarta när de tar ut gränserna. Den moderna fastighetskartan är ju digitaliserad i vektorformat - till skillnad från laga skifteskartan.... Dessutom hittde väl inte gränsröserna?

Den absoluta plannoggrannheten hos den digitala fastighetskartan är kanske bara 5-20 meter eller sämre. Noggrannheten hos en bra DGPS i en äldre skog är ca 3-6 meter - även om DGPS-mottagaren anger att precisionen är under 1 meter!
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Fick skogen värderad utan kännedom

Svingen  
#117062 Rösen,gamla linjestolpar och rör nedslagna i rågången var och är fortfarande synliga på långt håll. Det viktigaste instrumentet verkade vara en laseravståndsmätare tillhandahållen av grannfastighetens ägare och mätningar gjorda direkt på kartan efter vad som framkom på lantmäterikontoret. Det vore intressant att höra om liknande saker har hänt på andra håll.

Användarvisningsbild

Re: Fick skogen värderad utan kännedom

Bax  
#117094 Lyft ut rågångsdiskussionen till en egen tråd nu.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).