Skogsfastigheter

Arvskifte

16 inlägg 12223 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Arvskifte

T24X4  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#8287 Hur fungerar det med arvskifte om man får skogsfastigheten som gåva eller om man köper den?
Vad är mest förmånligt för säljaren och köparen?
Hur funkar det med avdrag och sånt beroende på vilket alternativ man väljer?



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild
Magnus M  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#8289 Läste nyligen nånstans(minns inte var) att det var nya regler på gång för att underlätta arvskifte. Kanske nån annan sett artikeln?

Magnus M

Användarvisningsbild
The Boxer  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#8306 Det Magnus M tänker på är troligen att man kan få överta skogskonton från tidigare ägare vid gåva . klart att det inte är så skoj att ge bort fastigheten och sedan tvångsupplösa skogskonton.. Vad som är mest fördelaktigt är omöjligt att säga i det enskilda fallet utan att analysera, :arrow: tips : kontakta en SAKKUNNIG t.ex lrf konsult eller nån annan skogsekonomisk rådgivare som får räkna på olika scenarier, kostar en del stålar men ger troligen mångfalt igen. :D

Användarvisningsbild
XP  
#8308 Var på en skattekväll ifjol med mellanskog där lrf konsult höll i informationen och då sa dom om man tex köper en skogsfastighet över tax värde så kommer skattetrycket på fastigheten sen att bli normalt men om man köper för under tax värde så klassas det som gåva och då kommer skattetrycket på fastigheten att bli högt troligtvis marginalskatt.Det här enligt lrf konsult i karlstad ifjol.

Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#8312 Tror inte tax.värde har ngt med skattetryck att göra. Däremot grundas underlaget för både räntefördelning o skogsavdrag på köpeskillingen. Detta ställer till det först när man säljer virke o vill plocka ut pengarna för privat konsumtion. De som fått fastigheten i gåva har ju tidigare inte haft ngn köpeskilling att beräkna på o då fått ta ut allt som lön=dyrt.

Bra råd att ta hjälp. Du kan dessutom få ut mera om du satt dig in i frågan själv en aning. Det finns en bra o enkel bok av Seth/Tjäder(har glömt titeln) som tar upp en del av detta.

/Nisse

Användarvisningsbild
XP  
#8318 Ska se om jag kan förtydliga mig lite köp under tax värde kommer att troligtvis att klassas som gåva=högt skattetryck. köp över tax värde klassas som köp =lågt skattetryck.

Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#8328 Detta var viktigt att känna till så länge gåvoskatten fanns. Då kunde en försäljning under marknadspris anses som gåva, och därmed gåvobeskattas.

/Nisse

Avatar Fallback
Ingvar  
#10557 Eftersom vi just håller på med detsamma så har vi varit i kontakt med Lrf konsult. Det kallas gåva om man köper det under tax-värdet(man kan alltså betala för en gåva) och det innebär att reavinst-skatten inte löser ut för den förra ägaren, något som är värt att tänka på om gården ägts i kanske 30 år. Det finns så klart en hake, och det är att man inte kan avverka skattefritt för att finansiera köpet, för du får samma ingångsvärde som tidigare ägare en gång hade, och måste alltså skatta när du avverkar. Något som kan vara positivt om du förhandlar med Landshypotek eftersom dom ogärna värderar mogen skog, du kan ju plocka ner den direkt,göra av med pengarna och så står dom där utan säkerhet. I fallet med gåvan så kan dom ju räkna med att du inte kommer att avverka så mycket på stört.
I vårat fall med ett tax-värde på 1,8 milj, så behöver vi då få ut uppåt 2.6 för att nettot efter skatt för säljaren ska bli detsamma som om vi betalar strax under 1,8, och då gäller det ju att fundera på om det är möjligt på den gården man tänker på.
Min revisor säger också att om du köper för under 85% av tax-värdet så utgår heller ingen lagfartsavgift...
Lrf konsult är tydligen specialister på just detta område.

Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#10579 Intressant! Varför ingen lagfartsavgift?

Gåva används ju rätt ofta för att utnyttja vinst/förlust optimalt genom kvittning, men jag har aldrig hört att det nyttjas vid köp av skogsfastighet.

Undrar hur många som räknat på detta alternativ? Det torde vara rätt ovanligt att det är ett lönsamt alternativ,men det finns säkert några som missat en rejäl skattefördel.

/Nisse

Avatar Fallback
Djang  
#10676 Jag köpte min gård på detta sätt alldeles nyligen. Precis under taxeringsvärde = skattefritt för säljare. Men jag får betala skatt när jag säljer skogen. Inget skogsavdrag.
Men åa sidan så hade jag behövt (i detta fallet) lånat ytterligare
ca 700 000:- För att säljaren skulle få ut taxeringsvärdet.
Till ingen nytta egentligen.
Köper man över taxeringsvärde räknas det som köp, man får hälften av köpbeloppet i skogsavdrag, och säljaren får betala tror de var ca 30% i skatt.

Avatar Fallback
Ingvar  
#10680 Skönt att höra att det funkar.. :) låter som ungefär samma belopp som är aktuella för oss... Men hur är det med skogsavdragen..kommer dom inte ändå ifatt en nån gång i tiden?..om du nu hade haft möjlighet att använda dom alltså..

Avatar Fallback
Djang  
#10681 Är väll såhär egentligen att hur man än gör så slipper man inte ifrån skatten. Skogsavdragen är väll så att man skjuter fram skatten istället för att betala i framtiden/kvitta mot annat.
Så om man skår ut det så kan jag tänka mig att det blir samma belopp i slutänden ändå. Är inte helt insatt i hur det fungerar med skatter å sånnt.

Avatar Fallback
L-A  
#11093 Att säga att det blir lika i slutändan hur man än gör tror jag är riskabelt.

Iofs kan du alltid ändra upp till fem år, om man vill.

Viktigt att komma ihåg är att iaf skogsavdraget är fixerat, så hur längre man väntar desto mindre är den egentliga summan man skjuter upp! Rationaliseringsförvärvavdraget är oxå bara på fem år.

Egen favorit är annars att köpa betesrestauerbar skogsmark= få skogsavdrag. Hugga ner skogen o göra betsemark o sedan sälja som hästtomt. Om tomten är under 20% av fgh totvärde behövs ej skogsavdrag återläggas... Enkelt förklarat.

Ett annat upplägg jag grunnar på om förälder säljer fastighet till barn så kan ju faktiskt barnet numera ge skattefria pengar från skogsavdraget (50%) som täcker reaskatten (30%) som föräldern har...

Kan inte det vara smartt!

/L.

Avatar Fallback
Ingvar  
#11105 Jo, men det förutsätter ju att det finns mer skog att ta ner än vad reavinstskatten blir... I vårt fall här, så blir rea-skatten för min Far ca 8-900 000 om vi köper gården för marknadspris just nu. Det finns ca 2000m3 att plocka ner, och efter dom svar jag fick i en annan tråd på det ämnet så skulle nettot bli 6-700 000... hälften av det skulle med andra ord inte räcka så långt för att ge bort till skatten. :?

Avatar Fallback
L-A  
#11111 Ok, men tänk på att det räcker med taxvärdet för att få avdraget.

Mvh

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).