Sida 1 av 2

Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: lör 07 okt 2017, 22:05
av Andreas.k
Hej!

Har funderat ett par dagar och kollat diverse filmer på Yotube,
Gör en liten efterforskning om hur Bioenergi framställs och "odlas".
Jag har INGEN erfarenhet från varken skogen eller jordbruket.

Som jag förstår det tycks bioenergi och biogas ha framtiden framför sig..?
Kan man livnära sig på att odla upp det som används till denna förbränning?

Kan man odla energiskog och leva på dess avkastning?

Hur mycket arbete behöver man vara beredd på att lägga ner per dag/vecka/månad i ex. energiskog.

Jag är 30 år och fått ett intresse av skogen och undrar om man kan livnära sig på detta utan att behöva bli en fattig-pensionär.

Mycket nyfiken på ämnet.

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: lör 07 okt 2017, 22:36
av Vedproducent
Det verkar tyvärr vara så att lönsamheten ligger i soporna som eldas och inte i vårt fina biobränsle. Därför tar Sverige emot Europas sopberg och man får även betalt för det. Sen eldas skiten och så får man betalt en gång till när man säljer energin. Så leva på biobränsleproduktion? Nja då har man nog väldigt låga krav på levnadsstandard i så fall.

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: lör 07 okt 2017, 23:13
av Göt
Det är väl kanske 20 år sedan man skulle plantera energiskog på åkermark som skulle skördas till värmeverken. Det blev ingen hit det fungerade av olika anledningar inte så bra, tyvärr kan man nog säga. Finns i stort set ingen efterfrågan på energiskog.

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: lör 07 okt 2017, 23:28
av Andreas.k
Tack för snabba svar!

Oj, jag förstår.

Vad är mest "lönsamt" att odla? Vilka träd osv.

Finns det någon trend som är påväg att komma inom skogsbruk..?

Tack :)

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: sön 08 okt 2017, 09:19
av Flisaren
Har du nån mark att odla på?

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: sön 08 okt 2017, 10:30
av jannee
Avgörande är markförhållanden och var du hör hemma. Poppel och eller hybridasp har troligtvis snabbast tillväxt = snabbast omsättning på pengarna.

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: sön 08 okt 2017, 13:19
av kjugekarlsson
Dessutom funkar det att sälja asp och poppel som massaved som alternativ.

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: sön 08 okt 2017, 14:10
av Älgfoderodlare
Bioenergi växer det ju även i våra oröjda inhemska ungskogar också ! Ibland kan ju självföryngrad skog växa bättre på magra marker än planterad, och ge en klart högre tillväxt även som energiskog.

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: sön 08 okt 2017, 14:16
av Zixten
Vedproducent skrev:Det verkar tyvärr vara så att lönsamheten ligger i soporna som eldas och inte i vårt fina biobränsle. Därför tar Sverige emot Europas sopberg och man får även betalt för det. Sen eldas skiten och så får man betalt en gång till när man säljer energin. Så leva på biobränsleproduktion? Nja då har man nog väldigt låga krav på levnadsstandard i så fall.


Jag var på en skogsdag igår, och där var det en snubbe från Södra som förutspådde bättre marknad för bioenergi, han sa att tillgången på sopor var på väg att minska, förstod inte riktigt varför tror det var för att man kommer att ta hand om soporna mer i länderna där de produceras....
Så har vi lite tur kommer detta att bli en intressant marknad... Hoppas han har rätt angående soporna....

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: sön 08 okt 2017, 15:36
av Tosca
Risken är nog att det är en politisk "utveckling", vilket torde innebära att det kommer att dröja ett bra tag ännu innan sophanteringen kommer att skötas bättre i de länder som exporterar hit.

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: ons 11 okt 2017, 21:08
av Jolly
Rimligtvis kommer även andra länder att bli bättre på att ta hand om sina egna sopor.
Samtidigtåtervinner vi ju mer och mer så det brännbara avfallet minskar nog i framtiden.

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: lör 25 nov 2017, 21:19
av Hunnern
BioENERGI. Bara en fråga om mängd energi och hur lättillgänglig den är. Inte många stoppar kottar i dieseltanken trots att det finns rätt mycket energi i dem. Salixflisen är inte så intressant eftersom energitätheten är relativt låg.
Energitätheten påverkar ju möjligheten till transport...
Tillgänglighet-fundera själv, du kan säkert värma ditt boende och koka din mat med det du kan samla gratis omkring dig, döda sniglar, glasspapper, torrt gräs, o.s.v. Men, det är tidskrävande och dessutom, om du vill va laglig, så får du nog investera mkt. i anläggningen för energiframställning. Såå...kanske väljer du el? energitätt, enkelt, tillgängligt med simpla applikationer. Eller ved...nog lite billigare men lite mer jobb o dyrare anläggning. O.s.v.
Ungefär så fungerar det ju även vid stora byggen...
Om då skogsnäringen säger att priset måste upp, b.l.a. p.g.a. begränsad tillgång, levererar vatten, barr o annat oönskat i ett material ("Avverkningsavfallet ska ju bara se till att ingen eldar massaved") med högst skiftande förbränningsegenskaper så... konstigt att man investerar stora pengar för att bränna sopor??
Odla energi? Kommer du på ett lönsamt sätt? Skrik högt! Men att sköta odlingen av andra produkter på marken så att resterande blir så lättillgänglig, homogen och energität råvara som möjligt kan ge ett icke föraktligt tillskott!

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: sön 26 nov 2017, 12:58
av Göt
Stora bondgårdar har väl under några år nu byggt biogasanläggningar där man blandat gödsel med gräs eller hackad majs och fått ut biogas som man har kört genom en motor för att generera ström. Läste nyligen att det inte var lönsamt...

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: sön 26 nov 2017, 13:33
av ocke
Tror det blir för dålig verkningsgrad på dessa småanläggningar samt att elpriset är för lågt för att det ska bli lönsamt.

Ett elpris på runt 2kr skulle nog behövas för att det ska gå ihop.

Re: Frågor om att "odla" Bioenergi

Postat: fre 01 dec 2017, 12:42
av norrskog
Istället för sopor och grot har nu forskare börjat snegla på elefantgräs att både elda och för värme och framställa el på. Billigt, lättodlat och blir en helvete volym per kvadratmeter. Upp till 4 meter högt. Och skördas var höst.