ej tur med inmätning

 Svara  8 inlägg  3583 visningar  2 följer
Avatar Fallback

ej tur med inmätning

 
#16761 för ca 5år sedan högg jag 79 björkstockar av hög kvalitet mellanskog förmedlade virket, fick sedan avräkningslappen. 28 av dom klassades som lägsta kvalitet. jag jobbar som snickare,hugger och sågar flera hundra stockar varje år av olika trädslag och har även en viss försäljning av virke, så jag tycker mig veta en del om kvalitetsgränser. aldrig mer en såld björkstock. kan ju vara så att jag fick den kräsnaste mätaren!?

   TS
Avatar Fallback
 
#16782 säker på att dem var sågade korekt då?

vet inget om sådant här, men klassade dem ner de 28a stockarna för att "björken" var dålig eller att det var "dåligt" sågat?

om det nu ens går att såga ner fel? =P


//Martin

Användarvisningsbild
 
#16788 Har du apterat efter någon speciell lista?, och vad säger Mellanskog (VMF) om det hela?.
Björktimmer är ju lite "specialsortiment", och då är det bättre att sälja direkt till sågen som vidareförädlar björken utan inblandning av SÄF eller övriga "mellanhänder".

Användarvisningsbild

Re: ej tur med inmätning

 
#16793
halvproffs skrev:för ca 5år sedan högg jag 79 björkstockar av hög kvalitet mellanskog förmedlade virket, fick sedan avräkningslappen. 28 av dom klassades som lägsta kvalitet. jag jobbar som snickare,hugger och sågar flera hundra stockar varje år av olika trädslag och har även en viss försäljning av virke, så jag tycker mig veta en del om kvalitetsgränser. aldrig mer en såld björkstock. kan ju vara så att jag fick den kräsnaste mätaren!?

Hej. man kan inte gemföra kvaliteten på en lövtimmer stock från idag med en 5 år tillbaka, då importerades 80% av lövtimmret och kraven var stenhårda.Idag är det brist på lövtimmer, och kraven mycket snällere.Dessutom bra betalt.

Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#16848 De jag träffat som provat sälja björktimmer har tvärtom varit positivt överraskade.

Kan nog vara som Thunborg säger.

/Nisse

Avatar Fallback
 
#16937 rätt kapat övermål 5 cm. fanns några med kvistansvällningar. nä bättre att sälja som ved . då kan man ju även välja skatteklass

   TS
Avatar Fallback
 
#16940 Tråkigt för dig "halvproffs" jag tror inte att det är Mellanskogs fel. Dock har jag hört att de bedömer röta i rotändan samt rötkvist mycket hårt, finns endast antydning slår de ner på klassningen.

Avatar Fallback
 
#26670 Jag praktiserade under min skolgång som virkesmätare. Jag vill minnas att de erfarna mätarna klassade stockarna rätt i ~75% av fallen och då slog det fel åt båda hållen.
Jag kan lova att alla mätare gör sitt yttersta för att utfallet ska bli så korrekt som möjligt då kontrollerna är många och mätaren får högre lönebonus ju närmare sanningen han mäter.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Rotben vid inmätning/skotning av kjugekarlsson - sön 28 feb 2016, 21:45
i Avverkning (slutavverkning)

12
15 svar
4423 läst
av Hammaren     
tis 01 mar 2016, 21:42
Bygga egen inmatning på hemmabyggd vedma av marcus_ford 3600 - mån 30 jul 2012, 19:58
i Vedmaskiner, flishuggar
7 svar
3597 läst
av marcus_ford 3600     
ons 15 aug 2012, 20:59
Annonser