Sida 1 av 3

Inmätning fallande massa?

Postat: sön 16 dec 2007, 14:02
av Johan_84
Vi högg lite barkborreskadat virke i slutet av sommaren, högg allt i massaved med längder upp emot 5,5meter. Knappt några bitar under 4meter. På mätsedeln står det sen medellängd- 4,3meter... :x
Vi mätte och gissade på 32m3fub och inmätningen sa 25m3fub, känns jäkligt fel....

Gissar dem helt hållet eller går dem på rutin, "det brukar ju vara så....."

Postat: sön 16 dec 2007, 16:32
av OAS-forests
Jag tror att de mäter travarnas längd genom att lägga ut en måttstock, men eftersom massaveden i fallande längder har olika längder så blir travens medellängd endast bedömd. Sedan gör de väl också en bedömning av hur stor avdel fub det verkligen är, jag tror de brukar ligga runt 45-54% av travad volym beroende på grovleken av massaveden.

Postat: sön 16 dec 2007, 23:24
av Ingvar
Ja, jag känner mig lite tveksam, om dom bara uppskattar längden så är ju frågan om man förlorar nåt på att hugga 3-meters, även om det är prisavdrag? Har börjat gallra en del och kör på inrådan fallande läng, och visst går det fort och smidigt att hugga när man slipper hålla på med måttband och greja, men där tar ju också det roliga slut :? Att dra ihop högar av färskt virke i 5-meters längder när det börjar blir lite grovlek, är ju ingen höjdare precis...så jag börjar nästan ångra mig...

Postat: fre 14 mar 2008, 20:30
av Nolltax AB
4,6 meter rakt av för min del.
Korta bitar går till ved.

Postat: tis 15 apr 2008, 21:38
av HotRodFranki
OAS-forests skrev:Jag tror att de mäter travarnas längd genom att lägga ut en måttstock, men eftersom massaveden i fallande längder har olika längder så blir travens medellängd endast bedömd. Sedan gör de väl också en bedömning av hur stor avdel fub det verkligen är, jag tror de brukar ligga runt 45% av travad volym beroende på grovleken av massaveden.


Allt som du skriver stämmer, fub% på barrmassa brukar som regel ligga runt ~52%. Mätarna gör sitt yttersta för att mäta så korrekt som möjligt då deras lönebonus baseras på hur väl stickproverna stämmer överens med deras resultat. En mätare med erfarenhet gör mycket sällan några större misstag.

Re: Inmätning fallande massa?

Postat: ons 30 mar 2011, 20:29
av linus.n
En vedlängd på 4.30 är ganska hyffsat, eller iaf helt normalt på mav. Sedan bruka en genomsnittlig mavtrave ligga på runt 55-56 i vedvolym%, men de beror ju väldigt mycke på grovleken och framförallt hur väl lastat det är.

Re:

Postat: ons 30 mar 2011, 21:14
av Bengt.Svensson
Ingvar skrev:Att dra ihop högar av färskt virke i 5-meters längder när det börjar blir lite grovlek, är ju ingen höjdare precis...så jag börjar nästan ångra mig...

Det är därför jag alltid hugger 3-meters - jag har aldrig hört att man får avdrag för det?? Om man däremot hugger fallande så ska det vara drygt 4 meter i genomsnitt för att lastbilen ska kunna lasta fullt.

Re: Inmätning fallande massa?

Postat: ons 30 mar 2011, 21:35
av foton
Det är ju mycket bekvämare att hugga fallande bara kolla om det blir 2 eller 3 bitar av träddet, ingen mätning + att det blir lättare få lass på kärran.

Re: Re:

Postat: ons 30 mar 2011, 22:07
av Robertberg
Bengt.Svensson skrev:Det är därför jag alltid hugger 3-meters - jag har aldrig hört att man får avdrag för det?? Om man däremot hugger fallande så ska det vara drygt 4 meter i genomsnitt för att lastbilen ska kunna lasta fullt.


Antar att det är olika prislistor beroende på vilka man levererar till och var i landet man bor?
Vi hugger också all massa i tremeters..

Re: Re:

Postat: ons 30 mar 2011, 22:53
av kallen
Bengt.Svensson skrev:
Ingvar skrev:Att dra ihop högar av färskt virke i 5-meters längder när det börjar blir lite grovlek, är ju ingen höjdare precis...så jag börjar nästan ångra mig...

Det är därför jag alltid hugger 3-meters - jag har aldrig hört att man får avdrag för det?? Om man däremot hugger fallande så ska det vara drygt 4 meter i genomsnitt för att lastbilen ska kunna lasta fullt.


Vissa köpare ger avdrag för massa som är kort. De flesta vill ha snittlass på 4,5m.

Re: Re:

Postat: tor 31 mar 2011, 08:14
av Bengt.Svensson
kallen skrev:Vissa köpare ger avdrag för massa som är kort. De flesta vill ha snittlass på 4,5m.

Aha, här i södra Sverige har jag inte hört talas om det - hoppas det inte letar sig hit.

Re: Travmätning av fallande massaved

Postat: tor 31 mar 2011, 17:56
av kubiken
Travmätning av massaved går till så att man med hjälp av mätribba mäter medelhöjd på traven, medelbredd mellan stöttorna och sedan med en längdmätningslinjal bedömmer den grundytevägda medellängden på massaveden. Grundytevägd innebär att korta grova bitar påverkar medellängden mer än långa klena bitar gör, skördarnas medellängd är aritmetisk dvs. matematisk medellängd utan hänsyn till volym i den enskilda biten så den grunytevägda medelängden är för det mesta kortare än medelängden som visas i skördardatorn.
Man formar alltså om traven med hjälp av mätredskapen till en "låda" = m3t - travad volym.
Sedan ska bark, luft och avverkningsrester räknas bort. Till hjälp för det har mätarna hjälptabeller som bygger på trädslag, medeldiameter, barktjocklek, krok, kvist, rotben, stamform, travning, avverkningsrester, snö/is, vedlängd och travhöjd.
Då har man fått fram en volym m3fub brutto.
Efter det ska ev, vrakvolym beräknas och rötyta/rötvolym i leveransgilla bitar bestämmas så att man till slut får fram en volym m3fub netto som ligger till grund för betalningen.
Det är alltså ingen gissning men väl ett antal kvalificerade bedömningar som mätarna gör och att ifrågasätta en hel yrkeskårs skicklighet med erfarenhet från egna amatörbedömningar är väl mest ett utryck för bristande självinsikt.

Re: Inmätning fallande massa?

Postat: lör 02 apr 2011, 10:16
av haggloader
"Det är alltså ingen gissning men väl ett antal kvalificerade bedömningar som mätarna gör och att ifrågasätta en hel yrkeskårs skicklighet med erfarenhet från egna amatörbedömningar är väl mest ett utryck för bristande självinsikt."

...eller bristfällig egen kunskapsnivå.

Re: Inmätning fallande massa?

Postat: lör 02 apr 2011, 11:26
av Skogsola
Åkarna hävdar ju i vart fall att på samma vikt så får de mindre inmätt volym på fallande än på tremeter. De bör ju också veta vad de gör eller hur?

Re: Inmätning fallande massa?

Postat: lör 02 apr 2011, 11:31
av Skogshuggarninorr35
I övrigt är det enkelt för går du in i skördardatorn så kan du se medelängden på massan för att sedan jämföra med inmätningen.
Jag har sett en gång när skördarens mätning hade 4,35 i medel och VMF hade 4,15 i medelängd :|