Sida 1 av 1

Pannlampsröjning

Postat: lör 16 jan 2010, 17:38
av Mangan
Har för första gången prövat att röja med pannlampa. Har en Mila Zenith, och skule göra lite förröjning inför förstagallring. En hel del snö både i träden och på marken (15 cm).

Det var svårt. Man ser bara några meter framåt, sedan är det stopp. Svårt att hålla riktningen och svårt att få överblick. Jag tror det går betydligt långsammare att röja i mörker med pannlampa.

Vad är era erfarenheter?

Re: Pannlampsröjning

Postat: lör 16 jan 2010, 17:50
av Henrik K
Bara en fråga....Varför?

Re: Pannlampsröjning

Postat: lör 16 jan 2010, 19:10
av Mangan
För att dagarna är korta, och ibland hinner man inte med när det är ljust.

Re: Pannlampsröjning

Postat: lör 16 jan 2010, 19:42
av Larssa
Jag använder Pannlampa regelbundet för att förlänga arbetsdagarna. Men jag använder orienteringspannlampa ( kostar 3000-5000kr med ordentlig batterikapacitet).

När det gäller vanlig skogsröjning så funkar det bäst till riktigt täta bestånd, där man matar ned det mesta, för det är som du skriver svårare att få ordentlig överblick över området då träden skuggar varandra.

Har gjort en hel del förröjningar med pannlampa och tycker det fungerar ganska bra där, riktigt bra om man går 2 eller 3 gubbar med lampor.

För röjning av elledningar fungerar pannlampa riktigt bra för då ska ju allt ner.

Använder den i mitt privata skogsbruk också, ser till att fälla extra träd under dagsljus som jag kvistar när det är mörkt.
skotar då med fyrhjuling och då är lampan bra att ha vid lastning och avlastning.

Nackdelarna är priset, dålig batterikapacitet vid stark kyla, Gps eller kompass är ett måste om man är på främmande marker, för man kan bli ganska snurrig av den dåliga överblicken. Men skogsfolk som ni är så har ni väll alltid med kniv och kompass.

Ps polarn har lyckats montera tre lampor på sin hjälm, ser ganska roligt ut när han arbetar.

Re: Pannlampsröjning

Postat: lör 16 jan 2010, 20:06
av Mangan
Hej Larssa, välkommen till forumet! Mila Zenith är också en orienteringspannlampa, kostade 4400:- Förhoppningsvis skall både den och jag springa 10-mila till våren. :) Jag hade GPS på mig, utan det så hade jag nog inte kommit hem.

Men, det kändes ungfär som man nattorienterar och kommer in ett mörkgrönt område. "Var är jag?". :D

Re: Pannlampsröjning

Postat: lör 16 jan 2010, 20:54
av Axl
Har också prövat förröja med pannlampa och det var svårt som rackarn att hålla koll på vart man var men att se vad och hur man skulle röja var inga problem. Ska pröva hugga någon kväll och se hur det går...

Re: Pannlampsröjning

Postat: lör 16 jan 2010, 21:00
av nisse
Jag brukar hänga upp reflexer på strategiska ställen samt alltid kompass(som behövts ibland) och hjälm+galler!
Där huvudstammarna är lätta att bestämma går det nära lika fort i mörker,men annars tar det nog lite längre tid.

Använder Milas 3-p för att kunna ställa ljusstyrkan i tre steg,skulle helst haft fler steg. Överspänner den med 20%,men Zenith borde lysa bättre ändå. Hur fungerar den reflektorn? Blir inte ljuskäglan för smal?

Har även provat snöskor och mörker=ingen höjdare fast nu har jag beställt en midjeröjare som jag hoppas skall fungera bättre för vinterröjning.

/Nisse

Re: Pannlampsröjning

Postat: lör 16 jan 2010, 21:48
av granqvist
Skaffade en Mila-nova inför Jukola 2009, ävenom juninatten inte är kolsvart. Har för-röjt i en förstagallring i höst i skenet av mila-lyset. Tycker man själv blir bländad i riktigt täta bestånd, gäller både orientering och röjning. Men där det är glesare är det ljust som på dagen!

En konstig grej med mila-lyset är att när man sågar så byter den helt själv konstant mellan hel- och halvljus. Kan de vara att elektroningen tar störningar från sågens tändsystem?

Det där med reflex låter bra! Ska testa det följande gång det blir mörker-röjning.

Re: Pannlampsröjning

Postat: lör 16 jan 2010, 21:59
av Mangan
Förresten, Milaa Zenith kommer med stor batteri, otrr det räcker 3 timmar på helljus. Det räcker för mig.

Nisse, jag tycker inte ljuskäglan är något problem, problemet är att ljuset kommer tillbaka från närmaste träd, så man ser inte förbi. Precis som granqvist säger. Kanske är det FÖR starkt för täta röjningar, testade aldrig på halvljus faktiskt.

Hjälm och galler har jag alltid.

Re: Pannlampsröjning

Postat: sön 17 jan 2010, 00:01
av nisse
Jo,bländning var exakt anledningen till varför jag valde min lampa. Hel-och halv räcker inte.Kör på mellanläge där det är tätt.
Överspänd ger den 5-600 lumen på max och det bländar,1000 lumen måste vara rent besvärligt.
Visst har Lupine möjlighet att programmera vilken ljusstyrka man vill ha på resp läge?
/Nisse

Re: Pannlampsröjning

Postat: sön 17 jan 2010, 19:45
av Niking
Några frågor!

1) Hur är ljusspridbilden ("ljuskäglans bredd") hos den nya generationens pannlampor, jämfört med de traditionella 100 mm 6V lamporna från Mila och Silva? Vore det en idé att slänga ut halogenlamporna och försöka sätta in ljusstarka dioder i dessa lamphus för att få lite fler lumen på samma mängd watt?

2) Sitter inte lamphusen i vägen för hjälmvisiret?
/Niklas

Re: Pannlampsröjning

Postat: sön 17 jan 2010, 20:17
av Mangan
2) Jo, när man fäller upp blir det lite trångt. Annars inte (huskvarna billigaste sorten)

Re: Pannlampsröjning

Postat: sön 17 jan 2010, 21:13
av Kse
Var på röjningsavslutning/Julbord med Sveaskog och då hade dom med en panlampa (nu kommer jag inte ihåg vad den heter) som hade ett grymt ljus för visning. Priset var oxå grymt, 6000 kr! Jag lånade hem lampan under mellandagarna då jag skulle hugga lite fröträn och då vi bara har ca 5 timmars dagsljus så kom den väl till pass. Funkade riktigt bra, nu var den ju iof tänkt för röjning. Skulle vara intressant och höra vad facket tycker om att köra röjsåg i mörkret med pannlampa.
Detta var riktigt ljusstarka dioder. Ska höra med svea vad den hette.