Före och efter jobbet

Fotoskolan del 2 – Exponering

5 inlägg 2133 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Fotoskolan del 2 – Exponering

Wilhelm  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#43452 Fotoskolan del 2 – Exponering

Vad är exponering? Exponering är att utsätta ett ljuskänsligt medium för fotoner(ljus) i rätt mängd.
Man har tre olika variabler som man kan ändra för att få en korret exponering. Ljus öppning, tid, känslighet. Alla dessa måste ställas in rätt för att det skall bli en korrekt exponerad bild.
Ljus öppningens storlek regleras av bländaren som finns i objektivet.
Tiden sköts av slutaren som bestämmer hur länge som det ljuskänsliga mediumet är utsatt för ljus.
Känsligheten bestäms av det ljuskänsliga mediumets förmåga att fånga upp fotoner.

Nu när vi har gått igenom den teoretiska modellen för en exponering så går vi över till lite med hand fast praktik. Varför har man nu alla dessa olika saker att ställa in? Tyvärr så sätter praktiken och tekniska problem käppar i hjulet. Valet av bländare, tid och känslighet kommer att påverka bildens utseende. Så vi måste själva bestämma vad vi vill prioritera i en bild vi tar beroende på motivets förutsättningar.


Bländaren.
Bländarens uppgift är att bestämma hur mycket ljus som släpps in.
Bländarens öppnings diameter bestämmer skärpedjupet i en bild. Skärpedjupet är hur mycket som vi upplever är skarp framför och bakom den punkt vi fokuserat på.
Stor bländaröppning ger kort skärpedjup och liten ger stort skärpedjup. Här har nu ett val vi måste gör. När det är mörkt vill vi ha in mycket ljus men då måste får vi också har ett kort skärpedjup.
Bländaren kan ställas in till olika fasta värden f/1, f/1,4, f/2, f/2,8, f/4,0, f/5,6, f/8, f/11, f/16, f/22 beroende på objektivets prestanda. Avståndet mellan dessa värden kallas för steg. Att blända upp ett steg från f/4 blir f/5.6. Lågt bländar värde (tal) är en stor fysik öppning och ger mindre skärpedjup och mera ljus insläpp.
Ett steg mindre bländar värde släpper in dubbelt så mycket ljus som det föregående. Och ett större steg blir då hälften så mycket ljus.
Oftast så kan man ställa in 1/2 eller 1/3 stegs värden i mellan dessa hela steg.

Bild

Liten bländare, stort bländar tal gör att mera av bilden blir i fokus.

Bild

Stor bländare, litet bländar tal gör att en liten del av bilden är i fokus.

Tid.
Tiden bestäms av slutaren (kompat kameror har ingen mekanisk slutare).
Tiden som ljusts släpps in bestämmer hur mycket motivet hinner röra sig.
Kort tid gör att man kan ”frysa” motivet i dess rörelse och få en skarp bild. Kort tid gör även att lite ljus hinner träffa filmen/sensorn. Är det mörkt så måste man få in mera ljus och då hinner motivet röra mer på sig och bilden blir suddig (rörelse oskärpa).
Tiden kan som med bländaren ställs in i fasta steg 1/1000 s,1/500 s,1/250 s,1/125 s,1/60 s,1/30 s,1/15 s,1/8 s,1/4 s,1/2 s,1 s beroende på kamerans prestanda. Att minska ett steg från 1/500 blir 1/250. Ett steg längre tid släpper in dubbelt så mycket ljus som det föregående. Och ett mindre steg blir då hälften så mycket ljus.
Oftast så kan man ställa in 1/2 eller 1/3 stegs värden i mellan dessa hela steg,

Bild

Kort tid gör att man kan ”frysa” rörelse.

Bild

Lång tid gör att motivet (hjulen och stocken) hinner röra sig och blir suddiga.

Känslighet
Känsligheten bestäms av filmens ljuskänslighet eller på en digital kamera av sensorns förstärkning (känslighet).
Känsligheten avgör hur mycket brus (grynighet) bilden innehåller. När det är mörkt så måste man ha en känsligare mottagare och då får man mera brus.
Sensorn blir bättre för varje generation av som utvecklas. Detta gör även att man blir friare att bestämma bländare och tid än på filmens tid när du inte kunde ändra känsligheten utan att byta rulle.
Känsligheten mäts i ISO. Även dessa kan ställas in (digital kamera) i fasta steg 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200. Ett steg högre ISO tal är dubbelt så känslig för ljus som det föregående. Och ett mindre steg blir då hälften så känsligt.
Oftast så kan man ställa in 1/2 eller 1/3 stegs värden i mellan dessa hela steg.

All dessa tre variabler hänger ihop bländare+tid+känslighet=exponering ändrar du en måste en eller två andra också ändras för att en korrekt exponering skall kunna utföras.
På de flest kameror kan man själv bestämma hur många av dessa variabler man själv vill ställa i. De flest ”Svensson” fotografer låter kameran bestämma allt och lite till.
Men eftersom ni nu läster detta så har ni ambitionen att ta steget att till att bestämma lite själva. Kameran vet ju inte hur ni vill ha bilden den försöker bara att göra så att den kan få en så hög slutartid som möjligt för att bilden inte skall bli suddigt.

Tyvärr så måste man ofta in och rota i menyerna på en digital kompakt av billigare/enklare modell för att kunna göra några som helst manuella inställningar själv.
På systemkameror finns det speciella reglage för detta på utsidan.

Det vanligaste är att man själv ställer in bländare och låter kameran bestämma lämplig tid. Om man sedan tycker tiden blir för lång eller kort justerar man det med ISO inställningen.



   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Fotoskolan del 2 – Exponering

seke  
#43472 Mycket lärorika och intressanta fotoskolor!
Dessvärre så brukar, som du säger, kompaktkameror vara kluriga att ställa in manuellt... Kanske därför man skrotade sin kompakt- och skaffade en systemkamera istället ;)

Användarvisningsbild

Re: Fotoskolan del 2 – Exponering

swe#kipp  
#43482 Bra initiativ detta, matnyttigt för alla som fotar lite eller mycket :)

Användarvisningsbild

Re: Fotoskolan del 2 – Exponering

skogsrået  
#43499 Ville bara tacka för bra initiativ till fotoskola -o fina tips. Har fotat mycket tidigare på diverse motortävlingar...utan någon dyrare variant av kamera-visst är det svårt att få bra bilder när motivet rör sig...ibland fastnar dom inte alls på bild!Men ibland händer det att man lyckas!! :grin:

Användarvisningsbild

Re: Fotoskolan del 2 – Exponering

Fredrik Reuter  
#43501 Hej,
Kanonläsning.
Kanske kan vi starta en systemkamera-tråd efter detta, gamla tankar väcks iaf hos att införskaffa en sådan.
Ett tips eller vad man ska kalla det:
På forumets bildsida "skogsbilder" finns en automatisk funktion som visar "exif-data" där så är möjligt.
Någon annan kan säkert förklara detta bättre, men även i utbildningssyfte kanske detta går att använda till något bra?

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).