Före och efter jobbet

Tappning av björksav

30 inlägg 36272 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Tappning av björksav

bserv  
#271626 Dags att tappa björksav. Försöker hitta bra utrustning - men det är svårt. Bla den här lilla praktiska pluggen har jag letat efter. Någon som vet var man kan få tag på den?

http://slattna.blogspot.se/2012/04/bjor ... mment-form



   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Tappning av björksav

Skogshuggarn  
#277878 Ska du tappa mycket?,,, jag kör med vanlig färgad "Decoronslang" och det funkar bra.

Användarvisningsbild

Re: Tappning av björksav

totte  
#277880 Skogshuggarn, det var inte igår :!: :!: :grin: :grin:

Användarvisningsbild

Re: Tappning av björksav

Skogshuggarn  
#277886 Hejdu Totte!,,, "Long Time"!. :grin:

Avatar Fallback

Re: Tappning av björksav

bserv  
#277930 Säsongen för björksavstappning är slut för min del. Har samlat lite erfarenheter på min blogg - http://familjeskogsbrukaren.wordpress.com/ - kanske något som kan vara av intresse för andra.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Tappning av björksav

Fredrik Reuter  
#509112 Just nu så har denna tråd ganska många visningar.
Jag gissar att det har att göra med att SVT gjorde ett reportage om hur man tappar björksav - det är savningstider och björksav verkar dessutom vara i ropet.

Har du bra tips eller vill dela med dig av din tappning - kör på i denna tråd! 👍

Användarvisningsbild

Re: Tappning av björksav

Torbjörn Johnsen  
#509113 Just idag bjöd @hlb på björksav på vår missodlingsträff hos bema och busholle. Där finns detaljerad kunska exakt om hur man gör. Gott och fräscht var det!

Användarvisningsbild

Re: Tappning av björksav

Skogshuggarn  
#509120 Ingen "raketforskning" att tappa björksav, men det är färskvara så man bör ha lite beaktning runt detta.

Användarvisningsbild

Re: Tappning av björksav

hlb  
#509148 Jag fyller frysen med juicekartonger till hustrun reagerar.

Användarvisningsbild

Re: Tappning av björksav

hlb  
#509149 Ingen raketforskning, men ändå visade SVT på tappning som inte var tät in i flaskan. Då kommer flugorna, men de hade väl stadsborna på TV jagat bort. 8 mm slang och 8 mm hål i flaskans kork och i björken.

Användarvisningsbild

Re: Tappning av björksav

hlb  
#509151 Om någon har glömt.
Björksav, är det nu dags att tappa. Marknadspris 175:-/litern. Man kan säkert köpa från många markägare för 100:-/l om man tappar den själv. God som måltidsdryck, speciellt spetsad med lite flädersaft. Bra mot leverfläckar m.m.

Näringsinnehåll

Kalium 120mg
Kalcium 55mg
Magnesium 11mg
Fosfor 6,4mg
Mangan 3,6mg
Zink 1,2mg
Natrium 0,2mg
Järn 0,2mg
Fruktos 0,36g
Glukos 0,3g
Äppelsyra 230-510mg
Vinsyra 0-1090mg
Bärnstenssyra 20-50mg
pH 5,0-6,8

Hans Lundbäcks foto.

Avatar Fallback

Re: Tappning av björksav

Blivande snickare  
#509158 Ryms @Mangan verkligen ut genom en 8mm slang? 😁
Ska nog tappa lite själv så kanske han står där å väntar sen när flaskan är full ✌😃

Användarvisningsbild

Re: Tappning av björksav

Skogshuggarn  
#509187 Frys in och gör isbitar.

Blir en trevlig grej att bjuda på i saften, drinken el groggen varma sommardagar. 8) (Om det nu blir någon sommar i år?).

Användarvisningsbild

Re: Tappning av björksav

Skogshuggarn  
#509191 Björken är fö rena "hälsocentrat".

Kolla om ni har "sprängticka" i era bestånd. (Chaga).
kan man tydligen torka/mala o koka till "te".

Botar det mesta (om man nu ska tro allt som skrivs på nätet).

Aldrig provat dock.

Avatar Fallback

Re: Tappning av björksav

Blivande snickare  
#509203
Skogshuggarn skrev:Björken är fö rena "hälsocentrat".

Kolla om ni har "sprängticka" i era bestånd. (Chaga).
kan man tydligen torka/mala o koka till "te".

Botar det mesta (om man nu ska tro allt som skrivs på nätet).

Aldrig provat dock.

Det har jag faktiskt testat. Sågade i små fyrkantiga bitar å så slänger man med ett par stycken i kastrullen när man kokar te.
Ger inte nån extra smak vad jag märkt å går att använda flertalet gånger.
Vet inte om det gett nån effekt men jag är frisk å lever än iallafall :-bd

Vi testade t.o.m att lägga av det malda i lite bakverk å det gick också bra.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).