Sida 2 av 2

Re: Sota skorstenen själv?

Postat: mån 06 mar 2017, 11:18
av jannee
Kristian 84, varför eldar du för kråkorna, det är vad man kallar din eldning för.
Öppet spjäll är helt ok när man tänder därefter gäller det att stänga spjället precis så lagom att du har optimal låga, absolut inte pyreldning eller stänga så pass mycket att det finns risk för att ryka in men ej heller fri tillgång på luft eller öppet så att värmen försvinner med röken.
Lagom av allt har alltid varit bäst
Är nog en större konst att elda rätt än att sota :mrgreen:

Re: Sota skorstenen själv?

Postat: mån 06 mar 2017, 16:54
av Kristian84
jannee skrev:Kristian 84, varför eldar du för kråkorna, det är vad man kallar din eldning för.
Öppet spjäll är helt ok när man tänder därefter gäller det att stänga spjället precis så lagom att du har optimal låga, absolut inte pyreldning eller stänga så pass mycket att det finns risk för att ryka in men ej heller fri tillgång på luft eller öppet så att värmen försvinner med röken.
Lagom av allt har alltid varit bäst
Är nog en större konst att elda rätt än att sota :mrgreen:

Brukar tända med en liten bit av en brasklabbe, ca 2-3 cm i kub storlek. Slänger in 3-4 vedträn och låter de ta sig ordentligt med luckan på glänt. När allt brinner ordentligt stänger ja luckan och låter luftspjället va fullt öppet. Efter ca 30 min är de bara glöd så då lägger ja in 2-3 bitar till beroende på storlek. När dom har blivit glöd är så pass varmt att en pinne skulle vara nog. Sen är man väl lite rädd för att elda fel. När sotarmästarn va till oss och besiktiga ny installationen av kaminen och spisen sa han att eldar du med öppna luftspjäll och att du har en ljus låga eldar du rätt. Att stänga spjäll var nått man gjorde på gamla kaminer/spisar för att dom drog in luft från alla möjliga håll och kanter. En ny kamin/ spis är för tät för att snål elda i (tyckte sotarmästarn)

Re: Sota skorstenen själv?

Postat: mån 06 mar 2017, 17:40
av jannee
Är inte alltid att sotarmästaren har rätt, men elda du som du tycker är bäst. Kan du bara tillgodogöra dig all den värme som brasan ger så är allt ok men sänder du iväg för varma rökgaser är det något som inte är helt rätt.
Ex en kakelugn - Cronspis har du alltid ett spjäll på sidan som du reglerar så att det inte brinner för fort, gäller att nyttja alla värme som ges :mrgreen:

Re: Sota skorstenen själv?

Postat: mån 06 mar 2017, 22:30
av Kristian84
jannee skrev:Är inte alltid att sotarmästaren har rätt, men elda du som du tycker är bäst. Kan du bara tillgodogöra dig all den värme som brasan ger så är allt ok men sänder du iväg för varma rökgaser är det något som inte är helt rätt.
Ex en kakelugn - Cronspis har du alltid ett spjäll på sidan som du reglerar så att det inte brinner för fort, gäller att nyttja alla värme som ges :mrgreen:

Får prova å dra igen lite.
De är väl inte bra å skicka iväg för varma rökgaser heller