Sida 1 av 4

Soteld

Postat: mån 09 feb 2015, 00:50
av Eliika
Hej! Jag gör det man inte ska göra, jag ligger mitt i natten och läser om soteld vilket gör mig livrädd? Så nu kan jag inte sova :shock:

Hur märker jag att jag har/har haft soteld? Tänker på om det är en mindre soteld som kanske inte märks lika tydligt..
Stiger rökgastemperaturen vid soteld?

Är 'skorstensrens' nåt att rekommendera?

Re: Soteld

Postat: mån 09 feb 2015, 07:07
av jannee
Framförallt för att lindra din oro kan du be sotaren provtrycka din skorsten. Annars kommer din besiktningskille säkert att hitta eventuella brister vid framtida besiktning.
Har du en riktigt gammal murad skorsten kan vissa (oftast ofarliga) sprickor uppstå, ny skorsten klarar en soteld.
Förresten "skorstensrens", skorstenen är ju redan rensad.

Re: Soteld

Postat: mån 09 feb 2015, 09:23
av Eliika
Jag har en gammal murad skorsten. Sotaren var här i maj och gjorde en besiktning och det såg bra ut. Men det var innan vi började elda så jag vet inte om vi 'eldar rätt' så att säga..

Vad jag läst ska man ha öppet spjäll när man eldar för att minska risken för tjära i skorstenen. Men i instruktionerna till vår panna står det att spjället ska vara stängt när man fått upp rökgastemperaturen till ca 150.

Vad menar du med att skorstenen redan är rensad?

Re: Soteld

Postat: mån 09 feb 2015, 09:40
av Eliika
Vi eldar med öppet rökgasspjäll och det är förbigångsspjället vi stänger vid eldning. Står ju inget om vilket spjäll det är som ska vara öppet för att minska tjärbildning?

Re: Soteld

Postat: mån 09 feb 2015, 17:36
av Tosca
Kolla med tillverkaren eller återförsäljaren av pannan hur du ska elda på bästa sätt om du är osäker.

Re: Soteld

Postat: mån 09 feb 2015, 18:22
av jannee
OM du skulle få soteld, som numera är ganska ovanligt eftersom sotaren kommer titt som tätt, om inte ännu tätare, märker du det på att det låter som ett jetplan startat i skorsten, det mullrar och dånar så att man håller på att sk*ta på sig. Går du ut kan du också få sen en eldslåga slå ut genom skorstenen.
Skulle detta fenomen äga rum så häll SALT i pannan så dödar du sotelden.
Jag vet, har varit med om några stycken under min livstid.
Därefter bör du nog provtrycka skorsten - för att i alla fall döva din oro.
Eldar du med torr ved är risken för soteld dessutom minimal även om du bara sotar en gång/år.
Sur ved + låter elden bara pyra är tvärt emot vad man ska. M.a.o. elda hårt gör absolut ingen skada - då bildas det inget sot

Re: Soteld

Postat: tor 12 feb 2015, 19:20
av Göt
Vad har du för panna?

det är tilluften som skall vara så öppen som möjligt vad jag förstår de flesta pannor (inte alla) har en dragregulator på panna som skall stänga ner för att inte koka pannan.

risken för soteld är nog störst om man stryper tilluften i förtid och eldar med sur ved

Re: Soteld

Postat: fre 13 feb 2015, 17:10
av foton
Om du eldar med sur ved och lite drag, blir det tjära i skorstenen . Har man rejäl fyr i pannan och öppet drag, och tillex. öppnar en dör ut kommer brasan att öka i storlek, då riskerar man att tända eld på tjäran . Det brinner enormt bra och länge.

Re: Soteld

Postat: fre 13 feb 2015, 17:22
av Eliika
Sur ved är det inte då den torkat några år.. och draget vet jag inte om det är de bästa? Har nån grej på pannan som styr dragluckan. Vet inte om det är rätt inställt då han som bodde här innan var dement och har gjort lite konstiga lösningar här och där.

Re: Soteld

Postat: fre 13 feb 2015, 17:50
av Göt
Jag har vad jag förstår samma panna värmebaronen ub 40 men jag har ingen draglucka som stänger sig själv. om du har den inkopplad bör den stänga helt vid 90- 95 grader den gör att din panna inte skall koka. om den stänger tidigare vilket du kan kolla när du eldar pannan så finns det en ratt du kan ställa om. Det bör vara siffror som säger när pannan skall stängas men om farbrorn forkortat eller förlängt kättingen kan det vara så att den stänger för tidigt. Pannan är gjord för att eldas hårt i motsats mot nyare vedkamin som eldas med nåra trän i taget.

Re: Soteld

Postat: fre 13 feb 2015, 17:59
av Eliika
Jag tror att den är inställt på 86. Luckan är alltid fullt öppen vid början av eldningen men stängs mer och mer under eldningen. När pannan är uppe i 80 är den i ett mediumläge. Den har aldrig stängts helt. Ska jag ändra den till runt 95 då? Har sotat tuberna igår och då såg jag lite tjära i övre delen på alla tuber. Så nu 'törs' jag inte öppna dragluckan mer för jag är rädd att den ska ta eld. Sk kolla skorstenen imorgon och se om jag ser tjära där. Vad är din rökgastemperatur på Göt?

Re: Soteld

Postat: fre 13 feb 2015, 18:14
av Göt
Just nu är rökgastemperaturen 310 grader pannan är 80 grader varm och jag är inne på första inlägget det är 0.5 grader kallt ute. en sån här kväll brukar jag lägga in 2 inlägg full panna men jag har 500 liter större tankar än du. Lite tjära finns alltid i pannan. jag brukar dra ur tuberna före varje eldning. Det räcker nog att du har dragluckan ställd på 90 för då behöver du inte oroa dej för att pannan skall koka men den kokar inte heller m den stänger vid 95 Är du orolig tycker jag att du ska ta hem sotaren en extra gång han eller hon ser om det är risk för soteld på sotet.

Re: Soteld

Postat: fre 13 feb 2015, 18:19
av Uvskogen
Jamen herregud ni skrämmer ju upp han! Det kräver år av sureldning och obefintlig sotning före du hammnar i eld i skorstenen.
Dra på spällen när du tänder, sen justerar du så du ligger runt 200-250 så är det bra så.
Sota skorstenen ett par gånger per år om du eldar "året om".
Själv har jag en VB UB 35. Har inte haft några som helst problem med "soteld". Det krävs brutal misskötsel före du är där.
Vedelda på du, det är den bästa värmekällan alla kategorier! :smile:

Re: Soteld

Postat: fre 13 feb 2015, 18:19
av Eliika
Jag har också hört att det är normalt med tjära i pannan men inte i tuberna. Därför jag blir orolig. :) Har pratat med sotaren och han tyckte vi skulle kolla först om det var blanksot innan vi ber han komma igen.

Re: Soteld

Postat: fre 13 feb 2015, 18:29
av Göt
Uvskogen skrev:Jamen herregud ni skrämmer ju upp han! Det kräver år av sureldning och obefintlig sotning före du hammnar i eld i skorstenen.
Dra på spällen när du tänder, sen justerar du så du ligger runt 200-250 så är det bra så.
Sota skorstenen ett par gånger per år om du eldar "året om".
Själv har jag en VB UB 35. Har inte haft några som helst problem med "soteld". Det krävs brutal misskötsel före du är där.
Vedelda på du, det är den bästa värmekällan alla kategorier! :smile:


jag håller helt med skall du å soteld så så får du nog pyrelda med i stort sett stängd draglucka nåt som en del gjorde förr innan man hade tankar kopplade till pannan risken är nog liten :grin: