Soteld

 Svara  48 inlägg  14469 visningar  9 följer
Avatar Fallback

Re: Soteld

 
#330103 Ja är den redan varm så blir det ju i regel inte mycket mer än startbrasa och ett i lägg om du har en gammal. De nyare är ju lite annorlunda dock och tål betydligt mer. :)

Nej då brukar det inte va någon fara. Har ju hänt att man kommit till kanaler som minskat från 125x125 till 80x80 och liknande då är det inte bra! :lol:

Avatar Fallback

Re: Soteld

 
#347458
Hema skrev:Nackdelen med kakelugn som jag ser det är att man "dödar" all mysfaktor av visuell eld, samt att en effektiv kakelugn räcker det att elda en laddning per eldning. Sedan kanske det är felaktigt att klanka ned på en bra konstruktion. :)

Med kedddyn kör jag 3-4 laddningar, sedan är det tillräckligt. Fördelen är att man får en rätt bra direktverkade effekt (dock är min nuvarande lösning för snäv i spridningsvinkeln), så när jag byter eldstad, så kommer jag välja någon med stor spridningsvinkel för direktvärmen, sedan får det bli någon lösning som kommer få accumulera resterande värme så att det håller värmen minst lika länge som nu.

I en eldstad som inte är vattenmantlad eller på liknande sätt kan avleda värme, hur kan värmen då bli så låg i skorstenen? För att elda i en fristående gjutjärnkamin är kul sålänge man har en låga, sedan dör värmen rätt omgående. Har svårt att motivera mig för att elda i min vedspis om jag inte behöver, men så är ju inte heller det dess ändamål.



Vedspisen behöver man ju elda i varje gång man gör mat

Avatar Fallback

Re: Soteld

 
#347480 Kanske lite dåligt formulerat. Men sålänge jag har el, så står vedspis tämligen orörd. Blir bara eldat i insatskaminen (kedddyn).

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Annonser