Sida 1 av 1

Plant överlevnad

Postat: mån 16 jun 2014, 23:38
av Seb macahan
Hej. Har planterat (inte jag men två duktiga kusiner till mig) ca 17000plantor i vår. Det verkar som de tar sig bra och jag har hittills inte hittat en enda som är död. Men hur inventerar ni era plantor? Har ni något system.
Jag räknade 800plantor på olika delar av området och hittade 800levande plantor, låter lite för bra för att vara sant med 100% överlevnad. Hur gör ni för jag misstänker att min metod ger lite för bra mät resultat.

Re: Plant överlevnad

Postat: tis 17 jun 2014, 03:12
av Tosca
Är de satta i någon typ av rader skulle du väl kunna leta reda på radriktningen och stega avstånden - de bör ju vara ungefär desamma om inte någon planta gått ut.

Re: Plant överlevnad

Postat: tis 17 jun 2014, 08:50
av Martin_G
Det kanske bara är min erfarenhet, men plantor dör sällan ett par månader efter plantering.
Räkna om ett par år, så skall du se att siffran inte är 100%....

Ett sätt är att använda "röjsnöret" och gå ut och räkna på ett antal ytor.
Hur dessa skall läggas ut finns säkert många åsikter om. Utifall hygget är homogent vad gäller markegenskaper, vatten mm. kan man ju lägga ut ett par ytor slumpmässig, mäta in dem med GPS, eller annat sätt, och sen ha möjligheten att återkomma till samma ytor år efter år...

Re: Plant överlevnad

Postat: tis 17 jun 2014, 09:50
av Skogsforskare
Provytetaxering är det enklaste. Cirkelytor med 1,78 m radie ger en yta på 10 m2.
Lägg ytorna i ett systematiskt mönster, typ 40-50 ytor på ett mindre hygge, men gå inte parallellt eller på tvärs mot markberedningens riktning.

Re: Plant överlevnad

Postat: tis 17 jun 2014, 11:38
av Tåndemåla
Gör som skogsforskaren sagt men använd ett 2,84 m pinne och gör 10-12 ytor mindre att dokumentera och nära nog lika säkert.

Re: Plant överlevnad

Postat: tis 17 jun 2014, 11:41
av Tåndemåla
Glömde skriva att det blir 25 m2 så gånga med 400 för att få resultat per ha.

Re: Plant överlevnad

Postat: tis 17 jun 2014, 23:09
av Seb macahan
Ok. Tack för hjälpen

Re: Plant överlevnad

Postat: fre 12 sep 2014, 19:45
av PerDal
Om de är satta i år föreslår jag att du till våren, innan gräset kommer, inventerar resultatet som ovan beskrivits med röjsnöre eller dyl. De flesta som dör gör det första året, och du har möjlighet att komplettera innan all markberedning växt bort

Re: Plant överlevnad

Postat: fre 12 sep 2014, 20:10
av Skogsforskare
Fördelen med många små ytor är att det är lättare att se alla plantor inom små ytor och man täcker hygget bättre.
Om du ska hjälpplantera, gör det så fort dom möjligt nästa år. Vänta inte. Om de du planterat får några års försprång så kommer de nya aldrig hinna ikapp.

Re: Plant överlevnad

Postat: fre 12 sep 2014, 20:21
av jannee
Har du en överlevnad på mer än 1400 plant/ha behöver du inte bekymra dig - detta räcker gott och väl.
Varför ska man behöva gallra bort en massa plantor i en förstagallring som ändå går med förlust?
Du Zeb lär väl få en massa lövinslag ändå och i år har det varit väldigt gynnsamt för plantor, i alla fall i vår region och en överlevnad på nästan 100% kan du troligtvis räkna med.

Re: Plant överlevnad

Postat: fre 12 sep 2014, 21:33
av isteskog
Hjälpplantera i luckorna så fort som möjligt till våren innan gräset kommer. Har man kostat på en plantering av barrplantor så varför nöja sig med ett lövuppslag som komplement. Det är dålig ekonomi att inte satsa på förädlat material. Det finns alldeles för många låtgåhyggen ändå :shock:

Re: Plant överlevnad

Postat: lör 13 sep 2014, 08:43
av jannee
Om Zeb gör en inventering idag över överlevnaden av sina plantor och inte finner någon märkbar avgång lär det inte behöva göras någon mer inventering. Visst kommer det att dö några under årens lopp, dock helt naturligt. På vissa plättar trivs inte gran, det är bara så och sedan kan du hjälpplantera ihjäl dig utan att det ändå blir bra. Låt i stället naturen ha sin gilla gång. Bättre att lägga sin energi på att mota Olle i grind genom gräsbekämpning och lövslyröjning.
På 7 ha måste man räkna med att vissa partier inte är direkt optimala för just gran.
Tänk långsiktigt, det är bara ca 1000 A stammar som kommer att ge riktig skog, resten kommer under växtcykeln att gallras bort.

Re: Plant överlevnad

Postat: lör 13 sep 2014, 09:36
av isteskog
Hjälpplantering är bara ekonomiskt försvarbart ett par år. Sen är det bortkastade pengar! Om hela hygget inte är optimalt för att sätta gran på så kan man ju sätta andra trädslag som passar bättre, det kallas ståndortsanpassning :wink:
Det gäller att A stammarna står med ett någorlunda förband om man ska tänka långsiktigt. Får du upp t ex stubbskottsbjörk som ska fylla ut i luckorna så har du tappat mycket tillväxt och även kvalitet.