Sida 1 av 2

Sommargallring

Postat: fre 03 apr 2009, 19:16
av Mangan
Det kan slumpa sig så att jag kommer få massa tid över i sommar. 8) Tänkte se om man kunde rensa upp små gallringar och gallringsröjningar i så fall nu på sommaren, helt motormanuellt.

Det jag är lite oroad för är rötan. Skall man spruta rotstop på stubbarna? Är det bökigt om man kör manuellt?

Funderade på att sälja allt som bränsleved, så slipper man tidspress med färskhetskrav och sådant. Eller så eldar jag upp det, men det går inte åt mycket ved direkt. Kanske man kan ta ut lite björkved.

Re: Sommargallring

Postat: fre 03 apr 2009, 19:28
av tantgron
jag vet mycket litet om detta, men du kanske borde nämna var i Sveriges land du har tänkt avverka för övriga som kanske vet mera om ämnet, läste senast idag att det skiljer en del hur hur långt norrut man bor. Nya rön säger att granrötan även kan spridas vid röjningsaarbeten vid gynsamma (sydliga) förhållanden, medan det i Finland påstås vara säkert att förtsätta enligt gällande normer.

Re: Sommargallring

Postat: fre 03 apr 2009, 19:46
av Mangan
Örby, 5 mil sydost om Göteborg.

Re: Sommargallring

Postat: fre 03 apr 2009, 22:53
av Ernst
Jag hade nog aktat mig för att gå in i ungskog under sommaren. Mest för rötan som du säger, men också för fågellivet. Man lär nog förstöra många bon med små fågelungar i. Även Hasselmusbon kan vara illa ute.

Re: Sommargallring

Postat: mån 31 jan 2011, 22:22
av mr_turbo
på sommaren ska man röja. Skulle aldrig köra elr släppa in en skördare i en gallring.

Re: Sommargallring

Postat: tis 01 feb 2011, 19:05
av bodaedet
Rot stopp ska du nog spruta på, skulle tro att det går att använda en ryggspruta. Lite bökigt att ha på ryggen när man hugger, men du kanske kan gå med den efteråt.

Re: Sommargallring

Postat: tis 01 feb 2011, 19:10
av New holland patu
Tallskogen går fint att röja och gallra i under sommarhalvåret, men vill man skapa lite foder åt älgarna så ska man vänta till vintern så klart.

Re: Sommargallring

Postat: tis 01 feb 2011, 21:31
av Skogsola
Ryggspruta verkar onödigt bökigt. När du sågat ur en tank ur sågen så har du väl fällt högst ett tiotal träd. Ta en burk och en pensel och stryk på de största stubbarna.

Re: Sommargallring

Postat: tis 01 feb 2011, 22:29
av Nicke Nyfiken
Har hänt att jag gallrat på hösten när det varit lite för varmt, har då haft med mig en handspruta med typ rotstopp eller UREA, hugger man manuellt så funkar det ganka bra med en spruta på 3-5 liter(Clas Ohlsson typ), räcker en bra stund och är ganska smidigt att ha med sig.
Men jag gallrar helst på vintern för att vara på säkra sidan, blir dessutom lätt vinschskador om man drar igång för tidigt på hösten, dock har vi ju haft lite problem med för varma vintrar om man räknar bort 2010.
H/Nicke

Re: Sommargallring

Postat: fre 04 mar 2011, 10:08
av ulfgustav
Vad är erfarenheten av gallring och underväxtröjning av gran i norra sverige?
Finns det risk för rötangrepp?

Re: Sommargallring

Postat: fre 29 apr 2011, 00:37
av SkogsMaja
Nicke Nyfiken skrev:Har hänt att jag gallrat på hösten när det varit lite för varmt, har då haft med mig en handspruta med typ rotstopp eller UREA, hugger man manuellt så funkar det ganka bra med en spruta på 3-5 liter(Clas Ohlsson typ), räcker en bra stund och är ganska smidigt att ha med sig.
Men jag gallrar helst på vintern för att vara på säkra sidan, blir dessutom lätt vinschskador om man drar igång för tidigt på hösten, dock har vi ju haft lite problem med för varma vintrar om man räknar bort 2010.
H/Nicke



Jag är relativt ny på det mesta när det gäller hur man sköter skogen.
Tyvärr så hann jag och mina delägare ge oss in i ett litet granbestånd för att gallra ur lite.
Detta var i höstas, jag tror nånstans i oktober, det var inte under -5grader då!
Hur stor är risken att få rotröta, är det nåt man kan räkna med eller kan man ha "tur" och komma undan med lite förskräckelse bara?
När och hur upptäcker man om man fått röta? Går det så här i efterhand att påverka utfallet och ev rädda de kvarvarande "individerna"?

Många frågor, men det är ju bättre att försöka lära sig så man slipper va korkad hela livet...

Förresten när man gallrar/avverkar gran på vintern när det är riktigt kallt, ska man även då behandla med något medel, eller är man helt säker då?

Re: Sommargallring

Postat: fre 29 apr 2011, 07:08
av Skogsola
Det är lite hysteri runt det där. I oktober är säkert risken rätt liten. Men de som säljer medlen vill ju sälja. Mitt i vintern kan du vara lugn.

Re: Sommargallring

Postat: fre 29 apr 2011, 09:36
av axwell
SkogsMaja skrev:Detta var i höstas, jag tror nånstans i oktober, det var inte under -5grader då!


Risken ökar vid temperaturer över +5 grader, det behöver inte vara så lågt som -5 grader.

Spara björk mellan granarna, då blir det betydligt svårare för rötan att sprida sig.

Re: Sommargallring

Postat: fre 29 apr 2011, 21:25
av SkogsMaja
Tack.
Känner mig lite lugnare nu :smile:

Re: Sommargallring

Postat: fre 29 apr 2011, 22:04
av foton
Verkar vara kompliserat att hugga i skogen. Jag har huggt året om i över 50 år utan några konstiga medel och inte sett nån speciel röta. På sommaren är det många fördelar tort och bra och köra.