Ska vi fortsatt få äga skog?

Stora Enso
 Svara  5 inlägg  1157 visningar  3 följer
Användarvisningsbild

Ska vi fortsatt få äga skog?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#419458 http://www.pt.se/opinion/debatt/ska-vi- ... 17321.aspx

DEBATT Tidningen Land Lantbruk avslöjade nyligen att regeringen har gömt undan viktiga förändringar av skogspolitiken i kulturdelen av höstbudgeten. Där finns en skrivning som vittnar om att regeringen planerar långtgående förändringar av skogspolitiken.

”Regeringen vill stärka allmänhetens delaktighet i naturvårdsarbetet, bland annat genom tillgång till miljöinformation, deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning”, skriver regeringen i den del av höstbudgeten som behandlar kulturpolitiken, ett område som Miljöpartiet har ansvar för.

Uppgifterna är uppseendeväckande, inte minst med tanke på att regeringen tillsatte en utredning i våras där man ska ”identifiera behov” och ”analysera om” allmänheten ska ha rätt till överprövning av Skogsstyrelsens beslut. Men i höstbudgeten inväntar man inte utredningens slutsatser, utan slår alltså fast att man vill ge allmänheten dessa befogenheter.

Därmed föregriper man sin egen utredning – och inte minst allt det arbete som branschen lagt ner i referensgruppen för nationellt skogsprogram. Men det allvarliga här är inte regeringens oförmåga att bereda en fråga, utan de konsekvenser dessa förslag skulle få om de blev verklighet.

Ett sådant ingrepp i äganderätten skulle ställa till stora problem för skogsägare i Norrbottens län. Det handlar om tusentals beslut som kan bli föremål för långa rättsprocesser. Vilka följder det skulle få för skogsföretagen är svåra att överblicka, men att det skulle kosta miljontals kronor är ingen vild gissning.

Vad regeringen inte verkar förstå är att det dessutom skulle vara rent kontraproduktivt ur miljö- och klimathänsyn. Det svenska skogsbruket är oerhört viktigt för den gröna omställningen. Biobaserade produkter och bränslen behövs för att vi ska klara klimatutmaningen. Då måste skogsbruket uppmuntras, inte motarbetas.

Regeringen håller redan på att hota branschen med en förödande kilometerskatt. Skulle Miljöpartiet få igenom även det som står i kulturbudgeten blir det ännu en spik i kistan mot ett hållbart skogsbruk.

Nu måste regeringen därför svara på frågan: Kommer man att genomföra de förslag som man aviserar i höstbudgeten? Alla som jobbar med skogsbruk förtjänar ett tydligt och ärligt svar.


Eskil Erlandsson (C) landsbygdspolitisk talesperson
Majvor Sjölund (C) distriktsordförande Norrbotten

   TS
Enso Cat
Avatar Fallback

Re: Ska vi fortsatt få äga skog?

 
#419494 Bara att ställa frågan..stå upp för äganderätten vingelpartister.

Användarvisningsbild

Re: Ska vi fortsatt få äga skog?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#419527 Förmodligen lär vi stå kvar som ägare att beskattas godtyckligt, men att vi förlorar bestämmanderätten över vår egen skog... :evil:
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Ska vi fortsatt få äga skog?

 
#419530 Finns inte något skäl till att vi skulle tappa äganderätten eller bestämmanderätten till skogen, det saknas parlamentariskt stöd för dessa tokerier, gör det klart för rödnissarna!

Användarvisningsbild

Re: Ska vi fortsatt få äga skog?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#419533 Tyvärr har väl diverse myndigheter för ovana att ignorera politikernas synpunkter och beslut, så länge det inte passar de enskilda tjänstemännens personliga agenda... :evil:
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Fortsatt ras för JD i Finland av Simba - tor 07 mar 2013, 19:11
i Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

12
19 svar
9733 läst
av machonisti     
lör 30 mar 2013, 13:17
Fortsatt sänkta timmerpriser av Niking - lör 19 mar 2016, 02:57
i Avtal, offerter, virkesprislistor och priser
1 svar
893 läst
av Åke Nilsson     
lör 09 apr 2016, 21:48
Fortsatt optimism i skogen av Niking - fre 25 nov 2016, 02:22
i Skogsnyheter
0 svar
321 läst
av Niking     
fre 25 nov 2016, 02:22
Ge oss skogsägare fortsatt frihet under ansvar av Sweden-viking - lör 21 maj 2016, 08:46
i Skogshistoria
1 svar
10261 läst
av isteskog     
lör 21 maj 2016, 09:44
Fortsatt kamp mot bokdödare i Malmö av Niking - tis 15 mar 2016, 00:08
i Skogsmiljö och Trädlära
1 svar
684 läst
av ahnders     
tis 15 mar 2016, 18:50
Annonser