LRF anser miljöorganisationers talerätt inte får bli besvär.

 Svara  3 inlägg  670 visningar  2 följer
Användarvisningsbild

LRF anser miljöorganisationers talerätt inte får bli besvär.

 
#316181 Miljöorganisationers talerätt
Sverige är part i Århuskonventionen som innehåller regler om att allmänheten ska få tillgång till miljöinformation, rätt att delta i större beslutsprocesser som rör miljön och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor.

Miljöorganisationer kan enligt konventionen betraktas som allmänhet, och därför har Sverige fört in regler i miljöbalken och flera andra lagar, dock ej skogsvårdslagen, som ger t ex Naturskyddsföreningen rätt att överklaga vissa beslut. Naturskyddsföreningen har i ett pilotfall överklagat Skogsstyrelsens beslut att lämna tillstånd till avverkning i fjällnära skog, det s k Änokfallet. Högsta Förvaltningsdomstolen har fastslagit att Naturskyddsföreningen där hade talerätt, dvs rätt att överklaga Skogsstyrelsens beslut.

LRF anser att miljöorganisationers talerätt inte får leda till långtgående processande som försvårar skogsägarnas brukande av sin mark.
LRF arbetar vidare med att analysera och överväga olika handlingsalternativ för att motverka de försvårande omständigheter talerätten kan innebära för markägarna.

   TS
Avatar Fallback

Re: LRF anser miljöorganisationers talerätt inte får bli bes

 
#316185 Bra att LRF tar tag i den frågan! :evil:

Användarvisningsbild

Re: LRF anser miljöorganisationers talerätt inte får bli bes

 
#316260 Rättsröta att ett särintresse som SNF med endast representerar ca 2% av Sveriges befolkning (d.v.s. sina medlemmar), ska ha rätt att representera övriga ca 98% av befolkningen.

Instämmer med Isteskog att det är bra att LRF tar tag i frågan.
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Artskyddsförordningen, vad anser politikerna. av POL hemmanet - sön 25 sep 2016, 09:35
i Avverkning (slutavverkning)

123
38 svar
3067 läst
av Bosse1     
tor 20 okt 2016, 08:55
Farma
Annonser