Mark upplåtelse till fibernät!

Stora Enso
 Svara  9 inlägg  5146 visningar  1 följer
Användarvisningsbild

Mark upplåtelse till fibernät!

 
#294894 Någon som har koll på vad som gäller när en fiberförening/kommun ska dra fiber över marken?

Detta drabbar inte oss...men våran granne kommer att drabbas! De har projekterat att dra fibern i en gammal "bygata/hästväg". En väg som skär igenom hans fastighet och även skär igenom bolagsskogen.
Jag har påpekat för fiberföreningen att det inte är ett bra alternativ och att det med stor sannolikhet även kommer medföra sprängning.

   TS
Enso Cat
Avatar Fallback

Re: Mark upplåtelse till fibernät!

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#294976 Det brukar vara så att markägarna som är med i föreningen får skriva på att ingen ersättning utgår vid intrång. Så var det för oss i alla fall.

Användarvisningsbild

Re: Mark upplåtelse till fibernät!

 
#294995 Kolla kontraktet noga, här står det att reparation av nergrävd kabel bekostas av den som orsakat skadan. Dvs. om man skulle råka köra av kabeln med traktor el dyl (blött och djupa spår) så kan man få hosta upp. En granne vägrade skriva på, då föreningen vägrade ändra i avtalet, det blir att finna ny väg.

Användarvisningsbild

Re: Mark upplåtelse till fibernät!

 
#295052 Okey! Vägen det rör kommer direkt att beröra 2 markägare en privat och den andra är Bergvik skog och ingen av dom är nog inte särskilt intresserade av att installera fiber sedan drabbar det ju oss indirekt då vi använder vägen för att kunna komma åt våran skog!

I markavtalt står det bara att dragning av fibern ska ske så att det inte ska försvåra skogs och lantbruk !

Ska bli intressant att se vad som händer... Vore ju synd om dom förstör denna gamla väg...

   TS
Avatar Fallback

Re: Mark upplåtelse till fibernät!

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#295095 Om man 'är smidig kanske man kan få lite grusa, så att den blir bättre än den var innan. Kanske något dike kan tas upp, trumma läggas ner. Är väl lite beroende på hur vägen ser ut. Kostar det kanske 200:-/m att gräva ner fiber i skogsmark någon som har bättre siffror?

Användarvisningsbild

Re: Mark upplåtelse till fibernät!

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#295131 Markägaren bestämmer på sin mark!
Om träd skall fällas ska du ha ersättning för dessa.
Kan man bedriva verksamhet obehindrat efteråt som te x skogsbruk, och träd får växa över fibern?
Blir det en gemensamhetsanläggning? Enligt anläggningslagen då gäller vinsfördelning.
Helt klart skall du begära ersättning får intrång och skador samt för framtida tillträde där underhåll. OCh ev vinstfördelning om det är privata aktörer.
Det kan kosta mycket att reparera optofiberkablaget så godkänn aldrig att du ska stå dom kostnaderna.
Riksförbundet enskilda vägar rekommenderar vägföreningar att ta upp till 8kr meter i ersättning för ledningar i vägområdet.

Avatar Fallback

Re: Mark upplåtelse till fibernät!

 
#295147 Nu är det ofta så att markägaren själv har nytta att att omgivningen fortsätter leva. Bra bredband i bygden är då till hjälp. Även för den som själv väljer att inte ansluta till nätet - om inte annat just genom att bygden kan fortsätta leva. Byalagsmodellen - som jag förstod var den som tillämpas - bygger på ideellt arbete och att var och en bidrar med det den kan bidra med när man gemensamt bygger nätet. Ett sådant bidrag kan vara att släppa fram tråden på rimliga villkor i stället för att försöka profitera på grannarna.

Användarvisningsbild

Re: Mark upplåtelse till fibernät!

 
#295174 Ska börja med att säga att jag inte är emot fibern...vi har anslutit oss...men som jag har förstått på föreningen så är budgeten tight för hela projektet och jag tycker det finns bättre vägar att utnyttja och har även påpekat det för dom.
Har ju nämnt att det med stor sannolikhet kommer att bli sprängning om dom ska få ner kabeln så att det inte ska hindra brukandet av skogen...

Grus på en gammal hästväg...mja...det kan kvitta... Ingen väg som man kommer kunna köra bil på ändå... Det är ju en väg som är ett par hundra år gammal...så det vore oxå tråkigt om den skulle grävas upp...

Jaja...det är iaf skönt att få lätta på hjärtat ibland...

   TS
Avatar Fallback

Re: Mark upplåtelse till fibernät!

 
#295731
Brickan skrev:Nu är det ofta så att markägaren själv har nytta att att omgivningen fortsätter leva. Bra bredband i bygden är då till hjälp. Även för den som själv väljer att inte ansluta till nätet - om inte annat just genom att bygden kan fortsätta leva. Byalagsmodellen - som jag förstod var den som tillämpas - bygger på ideellt arbete och att var och en bidrar med det den kan bidra med när man gemensamt bygger nätet. Ett sådant bidrag kan vara att släppa fram tråden på rimliga villkor i stället för att försöka profitera på grannarna.


Jomen nu är det ju faktiskt så att hela sverige har nytta av att ALLA kan tillgodogöra sig moderna komunikationer och det vet de styrande om. Därför har det gått till så att de, genom några instanser, gett kommunerna i uppdrag att försöka fixa till fiber på landsbygden. Att de sedan lyckats att lura bra många att göra det helt själva, genom den populära "byalags-modellen" tycker jag absolut inte är en anledning till att göra avkall på mark som man äger. Kan tilllägga att jag själv just nu nästa är i samma sist som trådskaparen.
T.ex kan ni läsa detta http://www.lansstyrelsen.se/ostergotlan ... index.aspx och söker man lite mera så kan man hitta mera info om regeringsbeslut och liknande. Själv blev jag misstänksam när min hemkommun gick ut och sa att de skulle vara snälla och hjälpa oss. Sådant har jag aldrig varit med om och därför fattade jag direkt misstanke och de var välgrundade.

Mvh
Kungsis

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Bra fibernät kräver bra avtal av Niking - fre 30 okt 2015, 00:19
i Skogsfastigheter
0 svar
878 läst
av Niking     
fre 30 okt 2015, 00:19
Att bygga fibernät i förening. av Skogsola - sön 16 mar 2014, 15:47
i Öppna kategorin
8 svar
2601 läst
av jonasbrot     
sön 16 mar 2014, 22:12
AIRSOFT på din mark? av Levande - fre 15 jan 2010, 21:59
i Skojigt/Galet
12 svar
3471 läst
av totte     
mån 01 mar 2010, 23:49
Nya mark och miljödomstolar av Niking - tis 09 mar 2010, 23:45
i Skogsnyheter
0 svar
692 läst
av Niking     
tis 09 mar 2010, 23:45
Tips och råd vid köp av mark? av Linnea123 - tor 11 feb 2016, 11:29
i Skogsfastigheter

12
16 svar
5986 läst
av Chemgineer     
tor 24 mar 2016, 19:11
Annonser