Skogsfastigheter

Gröna Skogsbruksplaner

2 inlägg 2995 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Gröna Skogsbruksplaner

Nirolf  
#155804 Fråga om gröna skogsbruksplaner.
Ny här på forumet så jag hoppas jag placerat tråden i rätt kategori!

Jag har ett skifte om ca 100 HA i Värmland. Det uppfördes en "Grön skogsbruksplan" år 2000 utav SVS,vilken nu inte längre är gällande.
Tyvärr följdes inte denna utan skogen stod helt "orörd" utan några åtgärder.
Nu är det så att det ska upprättas en ny plan och då är min fråga om man ska ta SVS(med risk för att hitta nya biotoper etc) eller en fristående?

En till fråga är att det är relativt mycket Nyckelbiotoper ca 30-40% i detta skifte, vad är mest fördelaktigt och göra med dessa, försöka få statlig ersättning eller uppmana till viss avverkning?

Tack på förhand!



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Skogsbruksplan

svahn_kb  
#155809 Jag har jobbat en del som skogsbruksplanläggare åt ett privat bolag.Skogstyrelsen har ett annat öga för naturvärden än vad privata skogsbruksplanläggare har, det är sant. Skogstyrelsen kan ändå hitta dina naturvärden i ett annat sammanhang, ex vid avv-anmälan. Det är därför det i bland förekommer "rensningshuggninar" där man ser till att hugga bort ev naturvärden., ofta förespråkande mindre inofficiellt.
Vad som är märkligt är att de borde finnas med ev NB i din gamla plan, då den riksomfattande NB Inv pågick för fullt då, år 2000. Du kan alltid kolla om det finns någon NB eller NV på din fastighet på http://www.skogsstyrelsen.se/Aga-och-br ... s-Parlor-/

Bolag som har egen industri att försörja brukar ibland göra lite "vinklade" planer, då de vill köpa ditt virke, och kanske inte alltid sätta just naturvården i första rummet. Skogstyrelsen har som bekant inte egen industri

Prisskillnaden mellan olika planläggare är inte heller så särskilt stora.
Dock ska du låta en eventuell ny planläggare ha den gamla planen som grund, det är oftast billigare att göra en korrigering.


Svaret på den andra frågan är nästan omöjligt att svara på utan att ha sett nyckelbiotoperna ifråga. Det är ganska få sådan som gynnas av aktiv skötsel, ex ädellövskogar och andra lövskogar, i viss mån gammal tall.
Certifierade bolag har svårt att avv skogar med höga naturvärden , annat än rensningshuggningar. Att få tillstånd att avverkan en NB är inte så lätt heller, då Skogsstyrelsen ger ut dessa tillstånd. Det kanske är så att det bästa alternativet därför att att försöka sälja det som biotopskydd eller liknande, men det är oftast lägre betalt än att avverka det, samt att vänttiden kan vara lång om det inte är en prioriterad biotop. Nu är det dock nya regler, så det gäller ett påslag om 25% ovan marknadsvärdet för intrångsersättningar, ex vid naturreservat.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).