Sida 1 av 1

Insekter i vindfällen

Postat: tis 02 feb 2016, 16:35
av morco
Jag fick av stormen Helga en hel del grövre skog nerblåst, totalt runt 15 fub tall och gran. Det mesta ligger på en mindre areal och består av frötallar och granungskog i 40-årsåldern samt ett gäng med grövre björkar. Jag tänkte lämna björkarna som död ved till ”snälla” insekter utöver lite finved till kakelbrakarn. De flesta barrträden vill jag dock ta om hand som ved för insekternas skull då de ligger så samlat, men har kanske inte full avsättning för allt som ved.

Min fråga är huruvida de blir odugliga för stygga insekter om jag nu under februari bara kapar upp överblivet i 50 cm bitar och lämnar dem i skogen? Anledningen att jag frågar är att jag förra året gjorde en rejäl vedhög av gran och tall som kapades och klyvdes i mitten av april, när jag staplade in det i augusti var det fullt med borrmjöl i bägge trädslagen. Om kluven ved kastad i hög på en berghäll inte torkar tillräckligt fort så börjar man ju fundera….

/ Morgan

Randbarka

Postat: tis 02 feb 2016, 17:18
av traktorz
Ta även reda på björken till ved. Bättre att elda björk än tall, ty mer värme och mindre sotbildning.
Kapa upp i tremetersved, randbarka med minst två längsgående spår. Lägg upp i luftiga res, så det torkar snabbt i vårsolen.
Vi brukar klyva rotstocken av frötallar, bra till brobalkar.

Re: Insekter i vindfällen

Postat: tis 02 feb 2016, 18:30
av Tosca
För att skydda barrved från insekter ska man nog taka den med något.
I föreskrifter för lagring av brännved tror jag mig ha läst att vältan ska täckas, eller att ett lager lövved ska läggas överst.

Re: Insekter i vindfällen

Postat: tis 02 feb 2016, 18:43
av nattuggla86
Med de skador vi haft av barkborren känns det olustigt att lämna allt över underarmarnas tjocklek. Så granen hade jag definitivt tagit ut. Bättre att som tosca säger lägga i välta och sen täcka. Har du dessutom veden fixad till flera år.

Re: Insekter i vindfällen

Postat: tis 02 feb 2016, 18:46
av jannee
Låter du bara granen torka riktigt är den lika "bra" dålig även om 5 år - dumt att låta något ligga kvar i skogen - kan bli sämre tider 😈

Re: Insekter i vindfällen

Postat: ons 03 feb 2016, 10:07
av morco
Jo min tanke är ju att göra ved i första hand av granen för just barkborrens skull men min ursprungsfråga huruvida huruvida det räcker att dela upp i kortare längder funderar jag fortfarande på, är det bara grövre röjstammar som hinner torka upp tillräckligt?

Är det så att även min vårkluvna vedhög blir en yngelhärd, förra året hade jag borrmjöl i vedhögen trots den var klyvd i April, det borde väl varit barkborre?