Sida 1 av 12

Woodmizer LT15

Postat: lör 18 maj 2013, 20:26
av jakobn
Har sågat några dagar nu och det dyker upp lite frågor emellanåt.
Till att börja med undrar jag vilka träslag som sliter mest på era klingor/kedjor/band.
Antar att det beror en hel del på var det vuxit.
Till min stora förvåning går det åt mer än dubbelt så många band till fur som till ek. Gran har jag bara sågat någon enstaka stock så det kan jag inte uttala om ännu.

Allmänna funderingar och tips kring detta är välkommet.

Re: Woodmizer LT15

Postat: sön 19 maj 2013, 06:53
av josip
Grattis till en bra såg!

Gran och fur har väl kanske mest skräp i barken? Har tyvärr ingen erfarenhet av att såga ek.
Brukar kunna såga ungefär en dag med ett blad i gran / fur. Stockarna har jag försökt vara noga med så att de aldrig ligger på barmark. Ibland får man nog byta blad oftare. Märkte också att blad som blivit slipade många gånger inte mera funkar så bra i grovt granvirke då de tenderar att börja vandra nära stora kvistar och andra skavanker i stocken. Relativt nya blad funkar bättre då. Beror kanske på skränkningen, för jag har ingen skränkmaskin. Kan ev. också bero på att tandspetshärdningen börjar vara bortslipad så att de blir fortare slöa.

Tror utan att ha testat ek, att gran sliter mest på bladen i och med att den ofta har stora, mycket hårda kvistar. Motorsågskedjan brukar ju också slitas snabbare i skogen när man kvistar såna. (jag har mycket gammelgran).

Asp var också ganska svår på bladen, lär innehålla en del sand och jordpartiklar enligt vad jag hört? (alltså inte bara barken) Någon annan kan kanske upplysa om lövträd i allmänhet. Björk gick bra att såga i alla fall, fast de skivar man ju mest bara upp i okantade plankor.

Re: Woodmizer LT15

Postat: fre 26 jul 2013, 08:29
av jakobn
Har haft lite problem på slutet med att encodern till måttställaren inte hänger med riktigt. En del av problemet var att encodern inte var helt centrerad mot höjdjusteringsaxeln, men den hamnar fortfarande någon enstaka millimeter fel efter några timmars sågning. Reagera lite på att slangen mellan axel och encoder var väldigt mjuk jämfört med andra jag skruvat på.

Någon som har haft problem med måttställaren eller liknande grejer och kan dela med sig av erfarenheter?

Re: Woodmizer LT15

Postat: fre 26 jul 2013, 14:24
av josip
Jag har märkt samma sak, att den släpar efter en eller ett par mm efter ett tag. Jag har inte alls försökt felsöka problemet, utan helt enkelt använt "set height" knappen då differens uppstår.

Har dock lagt märke till att problemen är större ju kallare det är ute. I sommarvärme är det absolut inget kast på min såg, då går den som klockan! Kanske gjord för "varmare länder"?

Re: Woodmizer LT15

Postat: lör 27 jul 2013, 11:51
av jakobn
Är det en LT15 du har?

Re: Woodmizer LT15

Postat: tis 30 jul 2013, 09:06
av jakobn
Frågar för att jag inte har den knappen, måste bryta strömmen och göra en kalibrering innan jag kan skriva in höjden och det fungerar inget vidare när hela banan tas upp av en tung ekstock.
Har jag missat något?

Re: Woodmizer LT15

Postat: ons 31 jul 2013, 15:16
av josip
Det är sw-10 måttställaren. Tror man måste hålla ner knappen en stund om jag inte misstar mig. Jo det är lt15 jag har.

Håll ner knappen. Vänta
Skriv in rätt höjd och tryck "next cut"

Re: Woodmizer LT15

Postat: tor 19 dec 2013, 21:10
av tagew
Hej, det är lite sent att svara men jag hade liknande problem på min LT15 med SW10.
Där var felet att en låsmutter var skruvad åt fel håll där kopplingen mot axeln går över i plastslangsbiten, detta gjorde att axeln vid snabba knyckar kunde röra sej i förhållande till givaren.
Sen skränkte jag mina blad lite mera än originalet vilket gjorde att jag blev tvungen att lägga på 1 mm på sågspårsbredden, detta gjorde att jag fick dimensionerna att stämma med måttställaren.

Re: Woodmizer LT15

Postat: fre 20 dec 2013, 07:33
av sveakatten
Hur stort blir spåret för dig nu?

Re: Woodmizer LT15

Postat: fre 20 dec 2013, 08:09
av tagew
Jag tror att jag nu har det inställt på 3 mm, tidigare var det 2 mm.
Jag tycker personligen att det hellre får vara lite överdimension för då kan man skicka det genom hyveln för att få det rätt.
Med 2 mm blev det under inställt värde och med 3 mm rätt, jag har inte sågat med fabriksnytt blad sedan jag ändrade så jag kanske får ställa tillbaka när jag sätter nytt blad.
Jag har dock ett antal blad som jag vässer och skränker själv så tydligen lade jag tänderna lite mera än original.

Re: Woodmizer LT15

Postat: fre 20 dec 2013, 08:17
av tagew
När det gäller felvisning och temperatur så när jag drar mig till minnes så var det i början av förra vintern jag började märka problemet med felvisningen.
Kanske det var så att det blev en krympning så gängan började släppa då eller så var det bara en tillfällighet som gjorde detta.
Men den som har problem kan ju kontrollera att låsmuttern är dragen mot axeln där stora remskivan sitter.
Kanske montören som tänkte lite fel satt ihop flera sågar, för det var inte bara det att muttern var bortglömd utan den var faktiskt dragen åt fel håll.
Skickade bilder till finska importören när jag påtalade detta och han skulle vidarebefordra detta till fabriken så vi ska hoppas detta inte återkommer.

Re: Woodmizer LT15

Postat: fre 20 dec 2013, 19:36
av sveakatten
Är det någon av er som haft en kedjesåg? Jag har en Lennartfors, tycker den fungerar bra ,men det blir mycket spån. Funderar på att köpa en bandsåg till den, men är lite orolig för att man ska behöva slipa bladen rätt ofta, jag sågar nästan endast tall och gran.

Re: Woodmizer LT15

Postat: fre 20 dec 2013, 20:02
av Tosca
Sågar du bara tall och gran är det inte någon fara med bladen, sand, jord och grus däremot gör att du behöver slipa oftare.

Så det är bara att hålla timret rent!

Re: Woodmizer LT15

Postat: fre 20 dec 2013, 23:39
av skogshasse
sveakatten skrev:Är det någon av er som haft en kedjesåg? Jag har en Lennartfors, tycker den fungerar bra ,men det blir mycket spån. Funderar på att köpa en bandsåg till den, men är lite orolig för att man ska behöva slipa bladen rätt ofta, jag sågar nästan endast tall och gran.


jag har haft en bamse tidigare och före den hade jag en solosåg i några veckor som jag sålde ganska snabbt och nu har jag en woodmizer lt 40

Re: Woodmizer LT15

Postat: lör 21 dec 2013, 07:56
av sveakatten
Kan du uppskatta hur mycket fortare det går att såga på bandsågen gentemot Bamsen?
Kan du såga lika mycket virke på samma blad som du gjorde med kedjesågen? (filning)
Hur mycket mera får du ut ur varje stock?