sön 09 nov 2008, 02:16#40155
nisse skrev:Huggis skrev:
På vilket sätt skulle förresten den mejseltandade tanden inte vara lika lämplig att kvista med? (såg att skrev något om det i en annan tråd) min erfarenhet är att den mejseltandade är överlägsen alla andra kedjor på alla områden.
Och att 73LP är den överlägset bästa kedjan av dom alla. Jag har dock inte testat windsors kedjor.
Vad är bättre med LP jmf med Stihls RSC? Jag kör mest hva,men svärd o kedjor är stihl bättre på. Särskilt RSC och PMC har jag inte hittat annat märke som varit i närheten.
Jag önskar de kunde göra en enkel rullmall á la hva för oss amatörfilare.
/Nisse
Den har ett sug, om du inte vet skillnaden så rekommenderar jag dig att testa. Men det är mkt viktigt att ryttarna är exakt filade med mall, kedjan får gärna vara filad med mall. Det går mkt snabbare att få kedjan korrekt filad med mall, du behöver knappt se på tanden.
Kedjan drar mjuk och jämnt i virket, den suger sig fast är den bästa beskrivningen jag kan ge. Du producerar betydligt mer med den, men som sagt, den tillverkas ju tydligen inte längre, så jag får ut och leta efter en efterträdare. RCS 1.6 har jag bara testat och den kedjan var väl ok, gillade hårdheten på den. Men den hade å andra sidan mer vibrationer och inte samma sug.
Måste tillägga, sågar du bok, ek eller ask så fila ryttarna med den mindre aggressiva höjden, dvs "hard". Sågar du gran, tall eller björk så fila ryttarna som soft. Var mkt noga med att dom är EXAKT lika höga, minsta lilla atom i skillnad påverkar hur mjukt kedjan går. Kedjan ska vara så pass vass att du ska kunna skära dig.
Har du en ny kedja, börja med att ställa in ryttarna, sen filar du tänderna, sen är det bara å såga. Ryttarmallen förstör yttersta toppen på sågtanden, mkt viktigt att alltid hålla kedjan vass, den är mkt känslig. Därför du måste göra det i rätt ordning.
Och ett till tillägg, istället för att fila tanden i 25 grader, minska lite till 20 grader så går den mkt mjukare. Gäller då förståss främst för hårda trädslag.