knaggen skrev:Mycket handlar om trädets hårdhet.
varför inte testa en 4.5 fil när du filar 0.325 och en 5.0 när du filar 3/8 det kommer att skära helt annorlunda.Varför testar du inte att fila tanden i motsatt riktning dom flesta filar i från ljuddämpar sidan och utåt prova med tvärt om.
Du har helt rätt @knaggen, klart man ska testa alla möjliga sätta att fila. Nu är jag sanningen att säga ingen skär kontra trä-specialist i samma bemärkelse som ett 24/7 huggar proffs. Och jag lever troligen med en del "fördomar" om speciellt filning. Men en sak lärde jag mig tidigt, filen hoppar och studsar för mig när jag filar mot kromskiktet. Filens tänder är, uppförstorade, enorma jämfört med kromskiktets tjocklek. men kromet är mycket hårdare, och filen kan ju inte bearbeta kromet (har jag fått lära mig. så motbevisa mig gärna) på samma sätt som stålet. Filens tänder måste bryta av kromet. Och filar man mot kromet, så kommer stålet att hålla emot, och göra "brytningen" svårare.
Jag har beställt ett 800x USB-mikroskop nu, som jag både kan filma resp ta stillbilder med, och planerar att ta en mikroskopbild på en slitter ny fil. sedan dra den en eller ett par ggr genom mässing och ta ny bild. Nu har jag 2 st nya filar, varav en är "brassad". Sen ska vi dra båda filarna en gång uppe på skärlänkens kromskift, vända filen lite och dra från ljuddämparsidan genom skäret, samt en gång genom skäret från kromsidan. Ska försöka videofilma också. Vad jag vill se är om hur olika filen skadas beroenend "på" ...
Vi får se hur jag lägger upp det i detalj.
När det gäller filgrovlekar, så är jag väl mera en vän av lite grövre fil än rekommenderat, än klenare. En orsak är att jag har tidigare kämpat med förmycket höknäbb. Ett annat skäl är att får bort lite mera mtrl från skärets botten, dvs öka spånutrymmet...har egentligen ingen betydelse för mig som numera bara såger lite ved, men till och med på skördarkedjor kunde man märka att alla smådetaljer tillsammans gjorde en enorm skillnad.
Menar du knaggen att man skulle använda andra filar för att få en annan stötvinkel? Låter som du vill gå upp i filgrovlek? En klenare fil, ger oftast mera höknäbb....om man inte lyckas hålla den där 1/4-delen (60°)av filtjockleken ovanför eggen....
Man vill ju ha samma stötvinkel genom hela underställningen, det kan man inte få med rundfil, men man kommer närmare med en grövre fil...
Jag använder därför numera gärna 4.8 mm för mina 325'or, men när de sjunger på sista versen, så kan jag gå ner ett snäpp på fildiameter, så jag inte behöver fila i nitförbandet...
Idag har ju filning med 3-kant, 4-kant och 6-kant fil blivit en stor framgång. Det ger ju en distinkt flat egg, för den del av tanden så skär.
Jag tycker fyrkant-filningen på den här bilden ser helt fantastisk ut...
En grövre rundfil ger ju en egg som mera liknar flatfil, en vad en klen rundfil gör.... Det är ju sidoeggen som mest påverkas av detta skulle jag tro...sidoeggen gör ju grovjobbet genom att kapa träfibrerna på tvären, medan övre delen av eggen mejslar ut spånet, vilket nästan är som klyvning...