Sida 3 av 14

Re: Fila kedja så det går som smör, hur?

Postat: tis 05 nov 2013, 20:18
av can
Synes også at Oregon/hva kjede blir skarpare enn stihl. Vil råde deg til å prøve 21 bpx/H25. Samt uten mall til tenna med dei fleste mall havner du for høgt i tenna, like godt å begynne uten mall med ein gong, eg har prøvd begge deler.

Re: Fila kedja så det går som smör, hur?

Postat: ons 06 nov 2013, 12:31
av Mange
Det krävs minst lika mycket träning o kunskap att köra en slip som att hantera fil.
Samma saker behövs som tex att veta hur det ska se ut och hur man håller verktyget rent.

Olika kedjor har olika egenskaper som hårdhet och chrom lagers tjocklek etc.
Man får anpassa sig efter vilken man har.

Re: Fila kedja så det går som smör, hur?

Postat: ons 06 nov 2013, 12:51
av bosabengt
Filar alltid i skruvstäd om jag inte är ute i skogen.

Var någonstans ska man ta upp, för att skapa större spånutrymme?

När jag filar är jag alltid väldigt noggrann. Håller rakt osv.

21 bpx / h25?

Re: Fila kedja så det går som smör, hur?

Postat: ons 06 nov 2013, 12:52
av bosabengt
Tittat på massvis med filmer men ingen behandlar det jag frågar efter.

Re: Fila kedja så det går som smör, hur?

Postat: ons 06 nov 2013, 13:14
av Mange
Spånutrymmer är mellan skärtand och ryttare. På nya kedjor och maskinskört är det ofta en liten kant som hindrar spånet att snurra tätt o fylla ut helt. Vissa tar ett tag eller två på insidan av ryttaren för att öka utrymmet något, jag brukar fila nya kedjor så det ger mer utrymme samt rätt form från början. Då håller skärpan bättre och man behöver inta ta mer än nödvändigt på tand.

Vid körning så blir det termisk och mekanisk påverkan på skärande yta. detta ger lite hårdare, blankare yta vilket håller skärpan längre. Om man tar hårt kommer man under denna och börjar om så att säga.


Likaså om ryttaren är låg, då fylls inte spånutrymmet fullt ut.
Slitaget på svärd, drev o nit/länk ökar även dramatiskt.
Tänderna strävar mer ut åt sidorna och kraft slösas bort.

Re: Fila kedja så det går som smör, hur?

Postat: ons 06 nov 2013, 16:04
av bosabengt
Så låga ryttare är inte bra menar du?
Är spånutrymme viktigare än låga ryttare?

Jag har testat nu att fila hela skärtanden, ner till länken. utan att fila på länken så att säga.

Kan testa å fila på spånutrummet också.

Re: Fila kedja så det går som smör, hur?

Postat: ons 06 nov 2013, 16:57
av Mange
Svarar efter bästa förmåga enligt den ringa erfarenhet jag har hittills.

bosabengt skrev:Så låga ryttare är inte bra menar du?

Precis! Så höga som möjligt utan att det sänker hastighet.
bosabengt skrev:Är spånutrymme viktigare än låga ryttare?

Japp
bosabengt skrev:Jag har testat nu att fila hela skärtanden, ner till länken. utan att fila på länken så att säga.

Kan testa å fila på spånutrummet också.

Du har filen i spånutrymmet när du filar.

Kedjorna är som bäst när de är halvslut i mitt tycke, förutsatt att de inte har skador.

Re: Fila kedja så det går som smör, hur?

Postat: ons 06 nov 2013, 17:30
av jannee
Jag är egentligen bara en glad amatör, så ta det för vad det är.
Detta är troligtvis helt fel utfört, kanske inte ska rekommenderas. Har själv filat ned ryttarna ordentligt på halvslitna kedjor. Sågen äter då väldigt bra i bok och ek. Gran och asp för bra, man får mer eller mindre lyfta sågen för att den inte ska hugga fast. Å andra sidan är asp ett utomordentligt träslag till att göra sågkedjan slö, framförallt när man fäller.
Har aldrig märkt något om att spånen skulle fastna eller bromsa
Har heller aldrig haft några problem med blåanlöpta svärd, dock kanske något förhöjd förslitning av svärdspetsen, kan kanske bero på att sågen är uppdrevad.

Postat: ons 06 nov 2013, 18:06
av Vimekaren
a

Re: Fila kedja så det går som smör, hur?

Postat: ons 06 nov 2013, 18:23
av jannee
Den var väl inte direkt gratis, eller?
Den tog också ryttarna man kanske då inte är helt fel ute.

Postat: ons 06 nov 2013, 19:11
av Vimekaren
a

Re: Fila kedja så det går som smör, hur?

Postat: ons 06 nov 2013, 19:40
av halvproffs
Jag fick i present av min måg ett litet skruvstycke med två piggar som man slår ned i en stubbe sen är det bara att skruva fast sågen och börja fila. Första och andra filningen tycker jag kedjan tar bäst.
Ibland har man fått till kedjan så den går underbart men tyvärr inte alltid.

Re: Fila kedja så det går som smör, hur?

Postat: ons 06 nov 2013, 20:27
av can
bosabengt skrev:Filar alltid i skruvstäd om jag inte är ute i skogen.

Var någonstans ska man ta upp, för att skapa större spånutrymme?

När jag filar är jag alltid väldigt noggrann. Håller rakt osv.

21 bpx / h25?


21bpx/ h 25 er Oregon respektiv Husqvarna sit navn på samme kjede files med 4,8 og 4,5 mm fil. Passer kanskje alller best på sager fra 50-60 ccm. Liker kjeda bedre enn h30/95vpx.
Prøv å lær deg å fil kun med rundfil og skaft men bruk platmall til rytterne.

Re: Fila kedja så det går som smör, hur?

Postat: ons 06 nov 2013, 20:41
av machonisti
halvproffs skrev:Jag fick i present av min måg ett litet skruvstycke med två piggar som man slår ned i en stubbe sen är det bara att skruva fast sågen och börja fila. Första och andra filningen tycker jag kedjan tar bäst.
Ibland har man fått till kedjan så den går underbart men tyvärr inte alltid.

Ta en bild av stubbskruvstycket! Vad beträffar filandet håller jag fullständigt med dig. Måste understryka att jag inte är nån filexpert utan genom åratal av försök och misstag lyckats få nån sorts skärpa på tand.

Re: Fila kedja så det går som smör, hur?

Postat: ons 06 nov 2013, 22:25
av bosabengt
Stumpwise heter skogsskruvstycket och funkar bra.

Jag får poängtera att jag kan grunderna i filning och får till den filningen bra.

Det jag är ute efter är hur tävlingshuggare, filar deras kedjor. Lr proffs som nördat in ordentligt på just filning.

Har ju fått en del tips iaf nu i tråden. men skulle vilja lära mig mer samt hur man filar med flatfil.

Det tråkiga är ju att sågbyxorna sen inte klarar stå emot en så pass vass kedja.