Friluftsliv, Naturturism

Alla äger inte samma rätt

2 inlägg 2132 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Alla äger inte samma rätt

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
Användarvisningsbild

Re: Alla äger inte samma rätt

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#389757 Håller fullständigt med, kopierar därför in artikeln. Som är mycket bra :

"Alla äger inte samma rätt"

Jag stod bland rapsfält och klara bäckar, där boken grönskar och storken häckar, i landet som tillhör dej och mej. Det här är ditt land, det här är mitt land... Landet, det tillhör dej och mej. Mikael Wiehes ord i sången ”Det här är ditt land” är inkluderande och välkomnande och de kan lätt associeras till allemansrätten som gör Sverige alldeles unikt. Men, marken och skogen i vårt land tillhör faktiskt inte alla.


Stig Lundström, Lars-Ove Johansson, Anders Richardsson och Bo Arvidsson skriver om äganderätten i denna debattartikel. Foto: Pia Gyllin
”Vi har varit ute och plockat svamp i vår skog” är ett vanligt uttryck, då många anser att skogen just är allas. Allemansrätten ger mycket riktigt alla rätt att vistas i naturen, men rättigheten medför också skyldigheter, vilket i detta fall betyder att vi har ett gemensamt ansvar för att värna om naturen. I vårt samhälle äger vi skogsfastigheter och andra fastigheter, vilket är ett av skälen till att vi har en äganderätt som är reglerad i lag. Äganderätten en grundprincip i alla demokratiska länder.

Skogen i Sverige ägs till största delen av privatpersoner och oftast har skogen gått i arv i generationer. Familjeskogsbruket är den mest långsiktiga företagsformen som finns i Sverige. Vi har omloppstider på 70-180 år i våra skogar, vilket gör att långsiktiga lagar och föreskrifter är nödvändiga. I början av 90-talet antogs en skogsvårdslag, som ger skogsägarna frihet under ansvar och alla studier visar att den formen av skogförvaltning ger positiva resultat.

I de allra flesta sammanhang värnar vi hårt om det som vi kan kalla vårt, men när det gäller skog och mark så har privatpersoner, organisationer och myndigheter tagit sig friheter som i många fall inte har stöd i lagar och förordningar. Ofta saknas det dessutom kunskap om hur skogsbruk och landsbygdsföretagande fungerar. Om någon exempelvis ockuperar din mark, så måste skogsägaren stå för hela kostnaden för avhysning och städning. Allt fler använder dessutom mark i kommersiellt syfte utan tillstånd, exempelvis turistföretag som återkommande besöker samma marker, storskalig kommersiell bärplockning och ridskolor eller uthyrare av boxplatser för hästar som saknar egen mark för hästarna att rida på. Risken för att återkommande organisatörer stör eller förstör marken är stor. Om någon vill förlägga verksamhet på andras mark, borde det självklart föregås av och baseras på dialog, samråd eller avtal med den som äger marken.

I äganderätten ingår det att vi ska ta ansvar för vår skog och dess produktion. Genom långvarig kunskap brukar vi vår skog och säkerställer att den finns kvar även för kommande generationer. Vi måste tillsammans driva frågan om äganderätt, så att den inte inskränks och hindrar ansvarsfullt brukande. Annars riskerar vi att förlora stora intäkter från skogen, många jobb kommer att försvinna, och de enskilda företagarna kommer att få mycket svårt att överleva och kunna hålla landsbygden levande.

Stig Lundström,
vice ordförande LRF Skåne

Lars-Ove Johansson,
ordförande LRF Sydost

Anders Richardsson,
ordförande LRF Halland

Bo Arvidsson,
styrelseledamot LRF Jönköping

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).