Sida 1 av 1

"Jag elsker dig"

Postat: fre 29 jan 2016, 23:54
av Niking
Bo Lindevall vässar pennan http://www.skogsaktuellt.se/?p=49452&pt=108&m=1422
/Niklas

Re: "Jag elsker dig"

Postat: lör 30 jan 2016, 00:08
av ananders
Kan det bristande intresset för skogshögskolan ha något att göra med att man inte får högskolebehörighet från yrkesförberedande program på gymnasiet som tex. naturbruksskolor?

Re: "Jag elsker dig"

Postat: lör 30 jan 2016, 00:18
av Niking
Frågan är ju bara hur många som läser vidare på högskola/universitet från naturbruksgymnasiet. Spontant skulle jag tro att de flesta som hamnar på ett naturbruksgymnasium är mer praktiker än teoretiker och att det är teoretikerna som har bäst läshuvud och således passar bäst på SLU:s utbildningar.
/Niklas

Re: "Jag elsker dig"

Postat: lör 30 jan 2016, 00:34
av åberg
Samtidigt som jag tror att Niking har rätt i att det finns en viss bias så är det svårt att förbise att det är lättare att ta klivet och påbörja en eftergymnasial utbildning om man har behörighet för den i samma sekund man får gymnasiebetyget i handen. Båda faktorer spelar in.

Re: "Jag elsker dig"

Postat: lör 30 jan 2016, 00:44
av Niking
Ska alla praktiker på naturbruksgymnasierna tvingas till högskolekompetens, eller ska bara de som har ork och lust för detta kunna läsa in högskolekompetensen på frivillig basis?
/Niklas

Re: "Jag elsker dig"

Postat: lör 30 jan 2016, 01:16
av ananders
Jag tror faktiskt de gröna näringarna tappar på detta. När jag gick på lantbruksskolan så gick många där för att få praktisk erfarenhet av det de sedan skulle utbilda sig till om det nu var agronom, veterinär eller lantmästare.
Går de istället ett naturvetenskapligtprogram så kanske de väljer en annan framtida karriär och den gröna näringen står som förlorare.
Visst är det ett alternativ att låta de som vill läsa in högskolebehörighet en på naturbruksskolor men jag tror ändå att den gröna näringen blev en förlorare när högskolebehörigheten försvann från de yrkesförberedande programmen.

Re: "Jag elsker dig"

Postat: lör 30 jan 2016, 02:08
av Niking
Jag delar inte din uppfattning här, Ananders. För att kunna hålla en tillräcklig hög nivå på högskolan, kan vi inte pådyvla alla skoltrötta gymnasieelever en högskolebehörighet. Låt istället högskolan vara reserverad för de med läshuvud. Då och enbart då kan vi bibehålla en tillräcklig hög kvalitet på högskoleutbildningarna.

Om vi istället ska tvinga alla skoltrötta gymnasieelever en högskolebehörighet, kommer det bara att leda till att kraven sänks. Vem tjänar på det? Det är galet när 2/3 av gymnasieeleverna ska komma in på fleråriga utbildningar på högskola eller universitet, anser jag.
/Niklas