OnTrack - nytt projekt med skotare på band

Komatsu bild
 Svara  5 inlägg  2351 visningar  0 följer
Användarvisningsbild

OnTrack - nytt projekt med skotare på band

 
#403539
1471292110_ontrack-band-skotare.jpeg


SkogForsk meddelar att de startar ett nytt projekt med utvärdering av skotare på band. Den här gången på en Ponsse. Projektet ska drivas tillsammans med företaget Konstholmen Tommy Blom TB AB. Tommy Blom har tidigare erfarenheter av band på skotare från bl a Lars Bruun. Mer info i SkogForsks pressrum:
http://www.mynewsdesk.com/se/skogforsk/ ... nd-1518834

   TS
Användarvisningsbild

Re: OnTrack - nytt projekt med skotare på band

 
#448767 Pressrelease från Skogforsk idag, med bilder på Ponsse skotaren med OnTrack bandställ (Ponsse Buffalo).

Just nu testas konceptmaskinen OnTrack i Sverige. OnTrack bygger på en Buffalo-skotare från Ponsse som utrustats med bandställ från företaget Prinoth. De första testerna har visat att maskinen kombinerar lågt marktryck och låga vibrationsnivåer, med utmärkta terrängegenskaper.

- Det här är en konceptmaskin för att testa nya tekniska lösningar och ett första steg på vägen mot en framtida skonsam skotare med band, säger forskaren Rolf Björheden vid Skogforsk, som nu genomför de första grundläggande tekniska testerna.

Skogsavverkning kräver många och tunga transporter av virke från skogen till närmaste bilväg. Risken för markskador och jordkompaktering är stor. För att minska den risken har känsliga marker traditionellt avverkats på frusen mark. Men det har blivit allt svårare på grund av mildare vintrar och högre miljökrav. Skogsbruket behöver därför hitta nya lösningar.

De första försöken med maskinen som nu utförs av Skogforsk och Konstholmen AB ska nu ge viktig kunskap inför det fortsatta utvecklingsarbetet. Om OnTrack-konceptet kan utvecklas till en konkurrenskraftig maskin, kan det sätta en ny standard för skogsmaskiner.

- Kunderna i skogsbruket ställer hårda krav. Även om många problem återstår att lösa, så känner jag mig övertygad om den här kombinationen av en kommersiell skotare med beprövade gummiband är ett sätt att förkorta vägen till en färdig ny maskintyp, säger Kalle Einola, utvecklingschef på finska maskintillverkaren Ponsse.

- På Prinoth är vi stolta över att kunna vara med och utveckla ny teknik för den framväxande bioekonomin. Kostnadseffektiv avverkning med liten påverkan i känsliga områden är ett viktigt bidrag, säger Alessandro Ferrari, vice Sales VD på Prinoths Band Utility Vehicles’ division.

Efter de första testerna i Sverige kommer skotaren OnTrack att fortsätta testas under olika förutsättningar i Finland, Norge, Lettland och Tyskland. Maskinen kommer att testas av Metsäteho vid avverkning på torvmarker i Finland. Dragtester och körning i brant terräng ska studeras av Nibio och Owren SA i Norge. I Lettland kommer SILAVA att genomföra tester på känsliga mineraljordar, medan KWF i Tyskland ska testa konceptet på känsliga bruna jordar.

OnTrack - en gemensam insats för mindre påverkan genom forskning

Projektet är en del av Horizon 2020 där forskningsinstitut i fem stora skogsländer har gått samman med skogsmaskintillverkaren Ponsse Plc och bandfordonstillverkaren Prinoth. Målet är att bygga en konkurrenskraftig skotare som är skonsam både mot marken och föraren genom att utnyttja beprövad teknik från två olika branscher. Projektet startade i september 2016 och ska fortsätta i två år.

Skogforsk är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, finansierat av staten och skogsnäringen. Vi tillför svenskt skogsbruk kunskaper, tjänster och produkter för ett lönsamt, hållbart bruk av skogen.

Avatar Fallback

Re: OnTrack - nytt projekt med skotare på band

 
#448800 Mycket intressant detta! Korsnäs har avverkat på gammal låg och blöt belägen åkermark som planterades för 57 år sedan här i Hedesunda bara några km från mig. Här ska jag försöka ett reportage tänkte jag i Lördags och tog bilen och på vägen dit men det började regna rejält. Satt i bilen en stund och tittade och det flöt på riktigt fint. Har inte åkt förbi där något mer nu ,tyvärr var det nog färdigskotat i Lördags och vad jag kunde se så fanns det inga spår efter skotningen :-BD Detta var Ponssen med band.

Användarvisningsbild

Re: OnTrack - nytt projekt med skotare på band

 
#448802 Ah, vad synd! Det hade varit riktigt kul med en "riktig" rapport där den går!

Avatar Fallback

Re: OnTrack - nytt projekt med skotare på band

 
#448830 Åkte dit och tog ett par bilder.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Nytt J-D lx279 projekt av Tommyl - tis 06 dec 2016, 11:33
i Inomgårdsmaskiner
1 svar
833 läst
av totte     
tis 06 dec 2016, 13:49
Nytt EU-projekt utmanar traditionella skötselmetoder av Niking - tor 12 nov 2015, 02:56
i Skogsnyheter
0 svar
561 läst
av Niking     
tor 12 nov 2015, 02:56
Mitt projekt. Från gammalt till nytt. av Bea - lör 22 mar 2014, 12:32
i Verkstan
0 svar
133 läst
av Gäst     
tor 01 jan 1970, 02:00
Mitt projekt från gammalt till nytt av Bea - lör 22 mar 2014, 14:04
i Före och efter jobbet

12
29 svar
14243 läst
av totte     
sön 04 maj 2014, 23:13
Mitt projekt. Från gammalt till nytt. av Bea - lör 22 mar 2014, 12:37
i Verkstan
0 svar
131 läst
av Gäst     
tor 01 jan 1970, 02:00
Annonser