Sida 3 av 3

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

Postat: lör 27 aug 2011, 11:04
av axwell
NickeNy skrev: det ingår nitritsalt i flera av recepten.

Tyvärr det är nödvändigt för konserveringen, minsta kontakt med tex jord gör annars att fisk/kött utvecklar botulism(Dödligt!).
Rödbetor ger nästan samma skydd som nitritsalt, kanske ett sätt att få mört att likna lax.

NickeNy skrev:) Syrfällde ett par alar förra veckan så får se om de kan bli torra nog till höstens rökningar.

Denna årstid är det inte någon mening, lika bra att kapa, klyva och torka direkt.

Syrafällning fungerar bra om trädet fälls före lövsprickningen.

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

Postat: lör 27 aug 2011, 12:27
av NickeNy
Jodå, visst är det så att nitrit är effektivt mot botulism men sjukdomen är väldigt ovanlig i sverige. Från smittskyddsinstutets sida om botulism:

"Sedan 1969 har ett drygt tiotal inhemskt smittade fall av botulism rapporterats i Sverige. I fyra fall har kryddsill angetts som smittkälla, fyra personer har smittats av rökt lax och tre personer av gravad fisk."

Nitrit är ju bra men samtidigt menar forskare att risken för cancer som följer av nitrit i köttprodukter är större än risken för botulism. Som vanligt, pest eller kolera? Jag vet som sagt inte vart i frågan jag står men än så länge är det inte godkänt inom KRAV.

Lite dålig på det här med syrfällning men grannen som är skogsägare sen gammalt sa att visst drar löven ut en hel del ändå. Kanske gör som du säger och lägger in en laddning i källaren med luftavfuktaren på.

Mvh/NickeNy

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

Postat: tis 30 aug 2011, 06:58
av ann-sofiby
Rökning av kött vad ska jag använda för salt när jag saltar köttet? Hur mycket till ett rådjurs lår? Snälla je mig lite tipps är nybörjare på rökning, jag varmröker.

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

Postat: mån 12 sep 2011, 08:15
av Arne Hasselblad
Hej alla köttrökare! Är ny på detta forum vilket jag tycker är intressant och trevligt. Har nu fastnat på diskussionsforumet om rökning och rökar. Här har jag massor av tips och råd som kan komma till nytta vid rökning av alla typer av kött och fisk. Jag har ett rökeri i Forshaga Värmland och tar emot massor av viltkött från jägare i hela länet, alla är supernöjda.

Så jag tänkte höra om det är någon som har erfarenhet av rökning kött och fisk,,,

Har själv byggt en rök med eldstad och rökrör röklåda

Vill nu ha lite tipps för bästa resultat. eldar nu med rå al och torr asp

Hallå! Din rök som ni har på bild här ser lika dan ut som en jag byggde för några år sedan. Nu bor jag på annan plats o röken står kvar. Men nu tänker jag bygga en ny. Jag vill bara berätta att för några år sedan röjde jag en ledningsgata mellan Virserun och Simpevarp, kärnkraftverket utanför Oskarshamn. Där träffade jag en gammal go gubbe i skogen som vad jag tycker var en smartare lösning på en hemma rök med god storlek, jag ska nu försöka förklara hur den såg ut, skulle va kul om det är någon här som har liknande, hör av er i så fall. Bygg helt enkel en eldstad (mura) ca 80 * 80 cm 50 cm hög. Lägg en kortenplåt överst, ställ sedan på ett hus ovanpå där, ja ni vet ju det brukar se ut som ett litet utedass. Då blir det ju som så att i eldstaden kan man elda med vilken ved man vill, på plåten innuti rökhuset lägger man en rå kluven alebit kanske två men inte för tätt för då börgar det brinna.
Sätt i ett par termometrar o styr tempen med rök hål och draghål, det där kan vi ju alla gamla jägare elda är enkelt. Jag hoppas någon ser detta ha det gott alla som är intreserade[/quote]

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

Postat: ons 16 nov 2011, 13:45
av BM 35

Älgkorvsrökning



Rökning av Älgkorv idag

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

Postat: tor 01 dec 2011, 15:57
av BM 35
Torkning av Älgkorv


Brukar Torka korv och kött ute på våren,,men det har ju varit så fin höst i år så jag provade att hänga ut den i november får se hur det går,,,brukar hänga i två månader så den blir väl klar i januari februari kanske

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

Postat: tis 24 jan 2012, 07:21
av svarvarn
Kse skrev:Jag och farsan byggde en rökkåta förra sommaren. Är inga experter direkt men vi testar oss fram och är nöjda med resultatet.Tidigare rökte en lappgubbe i grannbyn(med björk och alldeles för starkt) men sen vi börjat röka själva är slutresultatet mycket bättre. Vi röker med sälg, har testat lite olika spåntyper av asp och al men fastnat för sälgen plus att den finns i närheten. Vi har nät hängandes från taket där vi hänger köttet, näten går att hissa upp och på så sätt kan man variera värme och rökmängd lite. Luftflödet går att variera med ventiler för att kontrollera värme och förbränning. Brukar försöka hålla sig runt 30 grader vid kallrökning, röker man på sommaren så blir det oftast lite varmare.
Har ett rökskåp från Jula ståendes inne oxå ifall man bara ska röka nån lite fisk eller så.
rök1.JPG
rök2.JPG
rök3.JPG

hejsan såg bilderna på rökkåtan har du kanske nåt ungefärligt mått på den har försökt hitta ritningar men det verkar inte finnas :sad: skulle uppskattas mycket :grin:

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

Postat: sön 23 sep 2018, 13:04
av torbjornstalberg
Om lapparna anv. björk så förklarar det varför deras prod. är så sotfärgade.



Lägg av med att generalisera och skriva rasistiska kommentarer!
Här i Kautokeino är inte det rökta köttet sotfärgat.