Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

 Svara  37 inlägg  49570 visningar  8 följer
Avatar Fallback

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

 
#136977
NickeNy skrev: det ingår nitritsalt i flera av recepten.

Tyvärr det är nödvändigt för konserveringen, minsta kontakt med tex jord gör annars att fisk/kött utvecklar botulism(Dödligt!).
Rödbetor ger nästan samma skydd som nitritsalt, kanske ett sätt att få mört att likna lax.

NickeNy skrev:) Syrfällde ett par alar förra veckan så får se om de kan bli torra nog till höstens rökningar.

Denna årstid är det inte någon mening, lika bra att kapa, klyva och torka direkt.

Syrafällning fungerar bra om trädet fälls före lövsprickningen.

PW
Avatar Fallback

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

 
#136985 Jodå, visst är det så att nitrit är effektivt mot botulism men sjukdomen är väldigt ovanlig i sverige. Från smittskyddsinstutets sida om botulism:

"Sedan 1969 har ett drygt tiotal inhemskt smittade fall av botulism rapporterats i Sverige. I fyra fall har kryddsill angetts som smittkälla, fyra personer har smittats av rökt lax och tre personer av gravad fisk."

Nitrit är ju bra men samtidigt menar forskare att risken för cancer som följer av nitrit i köttprodukter är större än risken för botulism. Som vanligt, pest eller kolera? Jag vet som sagt inte vart i frågan jag står men än så länge är det inte godkänt inom KRAV.

Lite dålig på det här med syrfällning men grannen som är skogsägare sen gammalt sa att visst drar löven ut en hel del ändå. Kanske gör som du säger och lägger in en laddning i källaren med luftavfuktaren på.

Mvh/NickeNy

Avatar Fallback

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

 
#137345 Rökning av kött vad ska jag använda för salt när jag saltar köttet? Hur mycket till ett rådjurs lår? Snälla je mig lite tipps är nybörjare på rökning, jag varmröker.

Avatar Fallback

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

 
#138788 Hej alla köttrökare! Är ny på detta forum vilket jag tycker är intressant och trevligt. Har nu fastnat på diskussionsforumet om rökning och rökar. Här har jag massor av tips och råd som kan komma till nytta vid rökning av alla typer av kött och fisk. Jag har ett rökeri i Forshaga Värmland och tar emot massor av viltkött från jägare i hela länet, alla är supernöjda.

Så jag tänkte höra om det är någon som har erfarenhet av rökning kött och fisk,,,

Har själv byggt en rök med eldstad och rökrör röklåda

Vill nu ha lite tipps för bästa resultat. eldar nu med rå al och torr asp

Hallå! Din rök som ni har på bild här ser lika dan ut som en jag byggde för några år sedan. Nu bor jag på annan plats o röken står kvar. Men nu tänker jag bygga en ny. Jag vill bara berätta att för några år sedan röjde jag en ledningsgata mellan Virserun och Simpevarp, kärnkraftverket utanför Oskarshamn. Där träffade jag en gammal go gubbe i skogen som vad jag tycker var en smartare lösning på en hemma rök med god storlek, jag ska nu försöka förklara hur den såg ut, skulle va kul om det är någon här som har liknande, hör av er i så fall. Bygg helt enkel en eldstad (mura) ca 80 * 80 cm 50 cm hög. Lägg en kortenplåt överst, ställ sedan på ett hus ovanpå där, ja ni vet ju det brukar se ut som ett litet utedass. Då blir det ju som så att i eldstaden kan man elda med vilken ved man vill, på plåten innuti rökhuset lägger man en rå kluven alebit kanske två men inte för tätt för då börgar det brinna.
Sätt i ett par termometrar o styr tempen med rök hål och draghål, det där kan vi ju alla gamla jägare elda är enkelt. Jag hoppas någon ser detta ha det gott alla som är intreserade[/quote]

Avatar Fallback

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

 
#146046

Älgkorvsrökning



Rökning av Älgkorv idag

   TS
Avatar Fallback

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

 
#148429
Torkning av Älgkorv


Brukar Torka korv och kött ute på våren,,men det har ju varit så fin höst i år så jag provade att hänga ut den i november får se hur det går,,,brukar hänga i två månader så den blir väl klar i januari februari kanske

   TS
Avatar Fallback

Re: Rökning av kött och fisk,,Tipps,,,

 
#157012
Kse skrev:Jag och farsan byggde en rökkåta förra sommaren. Är inga experter direkt men vi testar oss fram och är nöjda med resultatet.Tidigare rökte en lappgubbe i grannbyn(med björk och alldeles för starkt) men sen vi börjat röka själva är slutresultatet mycket bättre. Vi röker med sälg, har testat lite olika spåntyper av asp och al men fastnat för sälgen plus att den finns i närheten. Vi har nät hängandes från taket där vi hänger köttet, näten går att hissa upp och på så sätt kan man variera värme och rökmängd lite. Luftflödet går att variera med ventiler för att kontrollera värme och förbränning. Brukar försöka hålla sig runt 30 grader vid kallrökning, röker man på sommaren så blir det oftast lite varmare.
Har ett rökskåp från Jula ståendes inne oxå ifall man bara ska röka nån lite fisk eller så.
rök1.JPG
rök2.JPG
rök3.JPG

hejsan såg bilderna på rökkåtan har du kanske nåt ungefärligt mått på den har försökt hitta ritningar men det verkar inte finnas :sad: skulle uppskattas mycket :grin:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Viltrecept - Kött & Fisk av Skogshuggarn - sön 17 okt 2010, 07:05
i Socialt (mer om oss)
3 svar
1901 läst
av Vedmaskin     
fre 11 dec 2015, 20:23
Ropa på vargen: Livsfarlig fisk av axwell - ons 23 nov 2011, 09:38
i Före och efter jobbet

12
21 svar
7249 läst
av hawk     
sön 27 nov 2011, 07:48
SJV tar bort kött på djurskyddskonferens av Niking - fre 11 dec 2015, 19:46
i Skojigt/Galet
0 svar
815 läst
av Niking     
fre 11 dec 2015, 19:46
1kg Kött motsvarar 10l bensin i CO2 utsläpp, 25kg av Fredrik Reuter - tor 25 jun 2015, 20:28
i Öppna kategorin

12
15 svar
5692 läst
av Fredrik Reuter     
sön 28 jun 2015, 20:46
911.4 tipps av skogogräv - lör 03 sep 2011, 10:31
i Skördare
6 svar
2197 läst
av Valmet 890     
ons 07 sep 2011, 08:12
Annonser