Sida 1 av 2

Hjortronlikör - Recept.

Postat: ons 17 dec 2014, 14:29
av Skogshuggarn
Någon här som har ett bra recept på en stark och söt (inte "segsliskig"), hjortronlikör?.

Tänkte göra på 1 kg hjortron.

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: ons 17 dec 2014, 15:02
av jannee
1 kg rensade hjortron + en liter billig konjak (en del föredrar skogstjärnan) :oops: . Låt detta stå rumsvarmt någon vecka eller längre - blir bara bättre och bättre. Skaka om det då och då. Sila sedan bort hjortronen och blanda i florsocker efter behag.
I princip samma recept som när man gör slånbärslikör, en del vill ha likören sötsliskig = mycket socker, andra inte.

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: ons 17 dec 2014, 20:34
av totte
Det viktiga vid all likörtillverkning är, som Jannee så riktigt säger, söta efteråt. Jag har brukat koka sockerlag för sötningen, florsocker funkar säkert lika bra. Billig konjak är bra, blir lite fylligare smak än med sprit av typ renat.

Hjortron är knepigt, balanspunkten mellan kärv smak och sötsliskig ligger i ett mycket smalt område och beror mycket på sötman i bären. Så receptet är att söta sig fram försiktigt och provsmaka. Söta gärna i underkant först, låt sen stå och mogna några veckor, söta mer om så behövs.

Observera att provsmakningen bör ske med sådan återhållsamhet att något finns kvar när sötningen är klar.

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: ons 17 dec 2014, 21:44
av Slurfi
Finns det nån alkofri variant?

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: tor 18 dec 2014, 00:33
av Skogshuggarn
"Jannee Totte".

Det blev en helpanna "Kron" istf konjak och 8 hg hjortron = 1.5 L.
Däremot ska jag följa ert råd om att söta efteråt och då blir det med sockerlag. :-bd

Tack för tips/råd!

Slurfi: Visst borde det finnas en spritfri likörvariant. möjligtvis att safta/sockra och lagra.

Passade annars på att koka lite hjortronsylt i samma veva, och värma mig själv med hjortronglögg. :wink:

Skogens skafferi är fantastiskt!.

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: tor 18 dec 2014, 01:52
av Kse
Slurfi skrev:Finns det nån alkofri variant?


http://www.recept.nu/magnus_johansson/s ... ed_vanilj/

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: tor 18 dec 2014, 15:16
av machonisti
totte skrev:Observera att provsmakningen bör ske med sådan återhållsamhet att något finns kvar när sötningen är klar.

En bidragande orsak till "livslångt lärande".

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: tor 18 dec 2014, 19:57
av ÅsaNisse
Hjortron likör= 1l skogsstjärnan+ 1 hjortron. När bäret landat på botten hälls det upp ett glas utan att bäret lämnar flaskan. När sedan bäret sjunkit ned igen så hälls nästa glas upp. Osv.

Annan goja är saft.

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: fre 19 dec 2014, 00:44
av Slurfi
Kse skrev:
Slurfi skrev:Finns det nån alkofri variant?


http://www.recept.nu/magnus_johansson/s ... ed_vanilj/


Se där, nåt sånt borde man ju testa, jag gillar ju både hjortron & vanilj.

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: fre 19 dec 2014, 03:13
av totte
ÅsaNisse skrev:Hjortron likör= 1l skogsstjärnan+ 1 hjortron. När bäret landat på botten hälls det upp ett glas utan att bäret lämnar flaskan. När sedan bäret sjunkit ned igen så hälls nästa glas upp. Osv.

Annan goja är saft.


Är det inte risk att fruktsmaken blir för dominerande när bäret får vara kvar i flaskan så länge?

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: fre 19 dec 2014, 08:06
av machonisti
totte skrev:
ÅsaNisse skrev:Hjortron likör= 1l skogsstjärnan+ 1 hjortron. När bäret landat på botten hälls det upp ett glas utan att bäret lämnar flaskan. När sedan bäret sjunkit ned igen så hälls nästa glas upp. Osv.

Annan goja är saft.


Är det inte risk att fruktsmaken blir för dominerande när bäret får vara kvar i flaskan så länge?

Misstänks dylikt scenario bör man tyngda bäret.

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: fre 19 dec 2014, 14:37
av Skogshuggarn
Skit i bäret!. Tar bara upp onödig volym. :wink:

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: fre 19 dec 2014, 19:52
av Kse
Skogshuggarn skrev:Skit i bäret!

Smakar så förbaskat illa då.
:D
Men smaken är som röven, klöven.

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: fre 19 dec 2014, 22:54
av Tosca
Akta dig så att inte bäret är skämt eller mögligt, då kanske det sjunker dåligt.

Re: Hjortronlikör - Recept.

Postat: fre 11 aug 2017, 20:57
av Fredrik Reuter
Hej,
Bumpar denna tråd lite då den läses av skapligt många just nu, måste vara det goda hjortronåret som 2017 verkar vara.

Någon som har fler recept?