skördare tips & trix

Logmax bild
 Svara  66 inlägg  347584 visningar  14 följer
Avatar Fallback

Re: skördare tips & trix

 
#139902 Jag matar gärna ut en timmerstock (om möjlighet finns) innan trädet dragit sig i backen. tycker det frestar mindre på hjulmotorerna när trädet går igenom av mer eller mindre självtyngd.
Agg får ju jobba mer om det drar sig i backen helt först och sen ska börja dra iväg en grov stam.
Att trädet går av tycker jag händer oavsett hur man gör, tycker det är rätt få träd som går av om man tänker på hur många träd man kör igenom på en dag.

LM Banner
Avatar Fallback

Re: skördare tips & trix

 
#145524 Jag skulle nog säga att det är precis tvärt om, bara man har agg. lågt när stammen slår i marken, de går lättare för agg att mata med hjälp av tyngdlagen, de blir mindre slag i maskinen å stammen går sällan av om man påbörjar matningen och helst hinner mata en 4meter innan trädet tagit mark.

Användarvisningsbild

Re: skördare tips & trix

 
#145540 när ja kör lite grövre tallskog så brukar jag börja mata innan den slår i backen men stannar innan den går i marken, vad jag tycker mig se då är att man får mindre toppbrott för det är precis som det drar av toppen när man matar samtidigt som den går i backen, sen är det ju självklart att det inte alltid funkar, en sten i vägen så ryker ju den ändå.

Användarvisningsbild

Re: skördare tips & trix

 
#310757 Bästa kunskapen får man av erfarenhet så det är ju bara att prova och se vad som fungerar.

Men min erfarenhet är att vid normala träd är det alltid bättre att starta automatiken i fallet. Mer kraft, mindre slag vid nedslaget, mindre risk för toppbrott, högre produktion om det går bra. Risk för tappad mätning kan finnas. Om man kan förflytta kranen samtidigt som matning så kan man fälla lång skog på kort sträcka. Om det är trångt i luckan man fäller så hjälper matning eller förflyttning av kranen till att få ned trädet.

Om det är grövre men inte övergrovt så startar jag matningen manuellt och stannar precis innan trädet tar i backen. Risken finns att aggregatet far förbi kapstället och bestämmer sig för att backa i fallet. Exempelvis vänerblock. Islaget blir lugnare om matningen står still men en "jämnviktsbit" är utmatad. Aggregatets höjd bör matcha terrängen trädet landar i. Ibland kanske högre men helst lågt. Tvärt stopp för matarvalsmotorerna är inte bra men stannar man inte förtidigt så är stoppet mjukare.

Om det är övergrovt så fäller jag, drar trädet lite bakom stubben och försöker använda stubben som bock. Precis innan det tar i backen släpper jag och låter det falla fritt samtidigt som jag håller undan aggregatet. Betänk då på att grenverk kan exempelvis skjuta hela trädet bakåt.

Om det är en hagmarksgran och inte alltför grov så rensar jag först de första meterna innan fällning. Fäller och matar på i fallet och jag stannar inte förrns de besvärliga kvisten är slut. Sen är det bara att mata tillbaka och börja aptera, oftast.

Hugg gärna en slänt slutavverkning upp och nerför och jämför vilket som gick lättast att mata igenom. Eller ta ett spett, håll i änden och banka på något. Håll sedan på mitten och göra samma sak. Skillnad?

Kör Eco Log med dubbelpump och sådant kan ju påverka körsätt men även 1270 och 911 har jag kört och det är samma tankesätt tycker jag.

Avatar Fallback

Re: skördare tips & trix

 
#310764 Nu är det många år sen jag körde skördare, men som någon sagt redan underskatta inte utskjutet det är väldigt användbart. Jag hade det alltid en bit utkört vid fällning även fast träden stod nära, man blir väldigt snabb och stark när man "rycker undan fötterna" på trädet.
Kan också va bra att ha en bit utskjut kvar om man missbedömer ett träd som vill gå åt fel håll och svärdet nyper så kan man snabbt tvinga det åt rätt håll.
Dessa tips gäller förstås när man fäller ifrån sig.

Avatar Fallback

Re: skördare tips & trix

 
#321582 i gallring, sektionsgallring med mycket flerträdshantering......

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Markberedning Tips&Trix! av Skogsfrost - tis 12 mar 2013, 20:53
i Skotare
9 svar
5659 läst
av PerDal     
tor 14 mar 2013, 19:44
Tips och trix band av snubblaren - tor 08 dec 2011, 20:54
i Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

12
20 svar
8993 läst
av Torgny     
tor 29 dec 2011, 23:06
Tips på mångsidig skördare. av Klas - mån 21 feb 2011, 19:55
i Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

12
15 svar
7267 läst
av Klas     
fre 25 feb 2011, 00:15
Tips på vettig försäkring skördare. av Seb macahan - fre 29 maj 2015, 00:54
i Skördare
10 svar
5248 läst
av Skogsola     
mån 08 jun 2015, 22:41
Byta skördare - tips och tankar välkomna av Antesson - ons 23 mar 2011, 23:37
i Skördare

12
25 svar
12310 läst
av Algiz     
ons 25 jan 2012, 23:44
Annonser