Ventildrivningsproblem HTC40

Logmax bild
 Svara  1 inlägg  807 visningar  0 följer
Avatar Fallback

Ventildrivningsproblem HTC40

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#167152 Hej!

Vi har, som självverksamma skogsägare, en ÖSA260 Pendo-skördare (-95:a). När vi skulle köra igång och hugga häromveckan visade det sig att maskinen bara ville gå bakåt, men ej framåt.
Efter felsökning har vi kunnat sluta oss till att felet ligger i HTC:n, där den ej styr ut proportionalventilen som motsvarar "framåt", när vi vill köra framåt. Ventildrivningen verkar vara helt död, när vi mäter får vi ingen signal öht. Vi får inga felmeddelanden på displayen. Det verkar dock inte som HTC40 skall kunna ge några felmeddelanden, för vi får inga felmeddelanden om vi kopplar loss den "fungerande" (bakåt) ventilkontakten heller. Övriga funktioner i HTC verkar fungera, den mäter temperaturer, tryck och nivåer som vanligt.

Eftersom detta blev ett ganska långt inlägg tänkte jag att jag skriver frågan här, och så följer djupare information nedanför. :smile:
Finns det någon annan där ute som har haft problem med ventildrivningen i sin HTC40, och som vet vad det berodde på? Känner någon till vilka komponenter inuti HTC:n som kan ha gått sönder? Eller är det rent konfigurationsmässigt fel i mjukvaran?


Mer info:

Vi har tidigare upplevt problem med ventildrivningen i HTC40 och/eller PVC30 som också sitter i maskinen (minns inte vilken av dem som det var fel på, men det var en ventildrivning som inte fungerade). Den skickades då på reparation hos tillverkaren, och har fungerat sen dess. Enligt personer vi varit i kontakt med reparerar inte tillverkaren dessa längre, utan uppmanar till att köpa nya datorer, vilket är alldeles för dyrt för oss som självverksamma och kör relativt lite.

Vi har fått uppgifter om att många andra har haft problem med dessa datorer. Det ska tydligen bero på att de är känsliga för dippar i spänningsmatningen (ex. vid motorstart när man har dåliga batterier). Vi har då blivit tipsade att installera brytare som bryter matningsspänningen till HTC och PVC när vi startar motorn. Tyvärr glömdes det bort att stänga av matningsspänningen en gång (och det var riktigt dåliga batterier då, tyvärr) och det är efter den händelsen som det inte längre fungerar. Dock har maskin stått still i 1 år innan detta tillfälle så vi vet ju inte om det är något som gått sönder under detta år, eller när vi skulle starta första gången (och glömde brytarna). Ett felmeddelande dök upp första gången vi fick igång skördaren sen, men tyvärr minns inte min far, som satt i hytten, exakt vad det stod men tyckte det stod någonting liknande "Fattiglur, kommunikation" om det kan vara någon hjälp.

En annan teori jag har, är ifall HTC:n kan tappa sin konfiguration om den stängs av under tiden den bootar upp, och i det läget startar upp med nån form av standardinställningar? Och dessa standardinställningar kanske stämmer överrens med att "back"-ventilen sitter på samma position som i vår skördare, men att "framåt"-ventilen sitter på en annan position och därför försöker HTC:n styra ut fel utgång? (Det finns nämligen en reservventil i elschemat över maskinen) Tyvärr är jag inte på plats vid maskinen på några veckor nu så kan inte felsöka på plats.

Kan också nämna att jag själv är elektronikingenjör och arbetar dagligen med elektronik, så jag skulle kunna ge mig in och felsöka hårdvaran, men det är ju lite besvärligare när man inte har tillgång till schema eller någonting. Tänkte därför börja med att fråga om någon annan känner till exakt vad problemet är innan jag skruvar isär burken.

Blev visst ganska långt, hoppas nån orkar läsa allt... :???:

Mvh
DaPe

   TS
LM Banner
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Annonser