Sida 1 av 1

Sitkagran

Postat: sön 12 feb 2017, 11:06
av Bosque
Någon som kan tipsa om var jag kan köpa en mindre stock sitka. Eller plank från sitka. Skall användas till att bygga flygplan. Sitka har sedan flygets barndom använts som konstruktionsvirke inom flyget. Köps nu från USA av de flesta men jag vill försöka introducera svensk sitka hos EAA (Experimental Aircraft Association) Sweden.

Mvh
Torgny

Re: Sitkagran

Postat: sön 12 feb 2017, 20:40
av Torbjörn Johnsen
Hej @Bosque och intressant fråga om sitka. Det borde finnas någon här på forumet som vet mer. Sitkan är inte speciellt vanlig i Sverige men det finns en gammal tråd här sitka som jag inte tror att du har mycket hjälp av. Anledningen att använda sitka jmf med vanlig gran (picea abies) borde väl vara att den är lättare vid samma hållfasthet än vanlig gran? Risken med de små volymer sitka som finns i Sverige är att de inte håller den kvalité (småkvistighet/kvistfrihet) som krävs.

En viktig faktor om man ska få upp maximal hållfasthet (och kunna gå ner i dimension) bör vara att granen är helt kvistfri eller har mycket små kvistar. Då blir den väldigt stark. Om man dessutom limmar ihop kvistfria ämnen så blir de troligen ännu starkare och framför allt formstabilare.

Jag googlade och hittade den här informationen om Sitka
http://www.wood-database.com/sitka-spruce/

och pice abies (norwegian spruce):
http://www.wood-database.com/norway-spruce/

Du kan ju jämföra och se om det är stor skillnad.

Om den svenska granen duger så skulle jag rekommendera att prata med ett sågverk som sågar stamblock av gran, d v s grova rotstockar som har bra kvailté. Ur sådana plank borde det gå att klyva fram kvistfritt eller småkvistigt virke. Ett sådant sågverk är Ansgarius Svensson http://ansvab.se/produkter.html# som sågar högkvalitativ gran från de bästa grandistrikten (Värmland :grin: ). Dom kanske t o m skule tycka det vore kul att hjälpa till att få fram flygplansvirke? Det kan ju bli fin marknadsföring :mrgreen:

Good luck!

Re: Sitkagran

Postat: sön 12 feb 2017, 20:52
av Torbjörn Johnsen
Kollade snabbt och jämförde virkesegenskaperna enligt länkarna i föreg inlägg:

Torrvikt /vid 12% fukthalt
Sitka: 425 kg/m3
Vanlig gran: 405 kg/m3

Böjhållfasthet /vid 12% fukthalt
Sitka: 70 Mpa
Vanlig gran: 63 Mpa
Det tryck som krävs för innan ett virkesstycke går av i Mpa, Ju högre värde desto starkare

Elasticitet/vid 12% fukthalt
Sitka: 11,03 Gpa
Vanlig gran: 9,7 Gpa
Den kraft som krävs för att böja ner ett virkesstycke en förutbestämd sträcka. Ju högre värde desto styvare virke

Re: Sitkagran

Postat: sön 12 feb 2017, 21:40
av Vedproducent
1486928385_image.jpg
All Sitkagran är ju inte grovkvistig. Skickar en bild här. Kortet tog jag egentligen för att visa vattskott som kan bli på Sitkan. Men sitkagranen till vänster är ju finkvistig, rak och fin. Runt 70 år gammal. Är det av intresse så visst kan jag hugga ner en gran till en forumist. Finns i Norra Bohuslän och jag har ingen aning om var du befinner dig.

Re: Sitkagran

Postat: sön 12 feb 2017, 22:36
av can
skulle ønska eg kunne hjelpa men held til i Norge på vestkysten, høgg sitka nesten daglig, den som står i granfelt der den trives bra blir rak og fin med glatt tynn bark og små kvister. Får den stå fritt blir den ett kvistmonster av ein an verden, har sett greiner som må nærma seg 7-8 m lengde. (greinene er forøvrig kjempegod ved pga tette åringer) sagtømmer av bra kvalitet er det du skal ha, er ganske lett når det er skikkeligt tørt.

Re: Sitkagran

Postat: tis 14 feb 2017, 10:06
av Bosque
Tack för input.
@Torbjörn Johnsen; Förvånande liten skillnad på Sitka och Abies. För godkännande av luftvärdighet krävs dock att avvikelser från specifikation - som ofta är Sitchensis, krävs en dyr och tidskrävande verifikation av alternativet.
Som ett första steg behövs en 2 - 3 m stock. Så lite kvist som möjligt. Hoppas på tips.

Ex på nyrestaurerat träbygge, Pietenpol en maskinkonstruktion från 1928
http://lae.blogg.se/2010/may/se-acw-pie ... per-2.html

Re: Sitkagran

Postat: tis 14 feb 2017, 19:48
av Göt
vilket härligt bygge

Re: Sitkagran

Postat: tis 14 feb 2017, 21:49
av can
ett lite tips i tilfelle noken her skulle komma borti sitka. Dersom det er ei frittståande så er greinene noke av den beste veden ein kan komma borti. sannsynligvis pga dei tette åringane

Re: Sitkagran

Postat: lör 05 aug 2017, 08:10
av Bosque
För information är nu första sitkgranarna avverkade och sågade. Hållfasthetstester pågår. Skall initialt användas i de kurser som Experimental Aircraft Asociation håller för blivande träbyggare.